aronija, deserti

Panna cotta sa želeom od aronije

Panna cotta sa želeom od aronije

Panna cotta je za mene jedna od najboljih ljetnih slastica. Jednostavna je za pripremu, nema pečenja i puno kuhanja te dobro podnosi razne okusne intervencije. Možete joj dodati čokoladu ili voće, vaniliju, cimet ili tonku… Izbor je na vama jer panna cotta zapravo nema puno strogih pravila, osim slatkog vrhnja i želatine koji su uvijek osnova recepta.
Moja ljetna verzija je kombinacija vrhnja i jogurta kako bi desert bio laganiji i osvježavajući, al pravo iznenađenje je žele od aronije.


Aronija je mala tamno-ljubičasta bobica koja je posljednjih godina postala pravi hit zbog svojih ljekovitih svojstva. Kažu da je ova bobica prava riznica antioksidansa te da doprinosi cjelokupnom zdravlju, a posebno imunološkom sustavu. Iako se može konzumirati svježa, pomalo je trpkog i oporog okusa pa je popularnija u pripravcima poput čaja, namaza ili soka. A upravo sok od aronije možete nabaviti u Kauflandu. Riječ je o 100% prirodnom soku bez dodanih šećera i konzervansa koji je proizveden u  Hrvatskoj pa zbog toga nosi oznaku „Naše mi najbolje paše“.Osim što je super popiti čašicu ovog soka ujutro natašte, učinilo mi se da bi ga mogla uklopiti i u neki fini ljetni desert poput panna cotte. Nisam htjela uništiti sok s previše dodataka pa mu nisam dodavala ništa osim malo limuna i želatine, a i panna cottu sam zasladila samo medom i vanilin šećerom.
Finalni desert nas je oduševio, lagan je i vrlo ukusan, a trpka aronija odličan je kontrast kremi od vrhnja i meda.

Panna cotta – recept

SASTOJCI:
Za panna cottu:
4 listića K-Classic želatine
250 ml vode
300 ml slatkog vrhnja
1 K-Classic vanilin šećera
80 g K-Favourites cvjetnog meda
na vrh noža ribane tonke ili malo cimeta
200 g tekućeg jogurta
Za žele od aronije:
3 listića K-Classic želatine
250 ml vode
250 ml K-Favourites soka od aronije
sok pola limuna
Za posluživanje:
listići badema
jestivo cvijeće

POSTUPAK:
Za panna cottu:
Listiće želatine namočite u hladnoj vodi i ostavite ih da omekšaju.
U lončiću pomiješajte slatko vrhnje, vanilin šećer, med i tonku pa sve kuhajte na umjerenoj vatri do točke vrenja.
Maknite s vatre pa umiješajte omekšale i dobro ocijeđene listiće želatina.
Vratite sve laganu vatru i kuhajte neprestano miješajući dok se želatina ne otopi.
Maknite s vatre i razdijelite kuhanu smjesu u čaše ili zdjelice.
Ostavite da se potpuno ohladi i stisne.
Za žele od aronije:
Listiće želatine namočite u hladnoj vodi i ostavite ih da omekšaju. Ukoliko volite slađe dodajte i malo meda.
U lončiću pomiješajte sok od aronije i limunov sok pa sve kuhate na umjerenoj vatri do točke vrenja.
Maknite s vatre i umiješajte omekšale i ocijeđene listiće želatine.
Vratite na laganu vatru i kratko kuhate dok se želatina ne otopi.
Ostavite sve da se malo ohladi, a zatim razdijelite smjesu na ohlađenu kremu od vrhnja – panna cottu.
Hladite sve najmanje 4 sata ili dok se ne stisne, a zatim poslužite posipano listićima badema i cvijećem.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Kauflandom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.