deserti, palačinke

Američke palačinke

Prva asocijacija na američku kuhinju su mi upravo ove palačinke, svojevrstan klasik i san djevojčice koja je gutala svjetlost filmskog platna u svom balkanskom mraku. Ta djevojčica je zamišljala savršeni doručak (iz bajke) omirisan svježe pečenim palačinkama s puno javorovog sirupa…
Već sam pisala da su one i muffini nešto što me fasciniralo dugo vremena, toliko dugo dok ih nisam probala i zaključila da ima i boljih stvari od njih. Ipak ovaj recept mi je baš odličan, palačinke su mekane i podatne, gotovo pahuljaste i izvrsno prijaju uz bilo koji namaz.
Kombinirala sam ih sa svojim džemom od crvenog ribiza i s dulce de leche za koji sam recept pronašla na Maslinkinom blogu (o tome ću drugom prilikom ).

Inače tema ovomjesečnog foto natjecanja Click koji organiziraju Bee i Jai s Jugalbandi bloga je stacks, a kao što vidite na mojoj foki je baš jedan lijepi stack palačinki pa sam odlučila poslati ovu fotografiju pod krilaticom “važno je sudjelovati”!

Američke palačinke
Print
Sastojci
  1. 300 g brašna
  2. 200 ml tekućeg jogurta
  3. 200 ml mlijeka
  4. 4 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)
  5. 2 žličice praška za pecivo
  6. 1 velika žlica maslaca
  7. 80 g šećera
  8. 1 vanilin šećer
  9. prstohvat soli
  10. malo ulja za podmazivanje tave
Postupak
  1. Stavite sve suhe sastojke u jednu zdjelu i dobro ih pomiješajte.
  2. Žumanjke izmiješajte pjenačom pa im dodajte jogurt i mlijeko, dobro promiješajte da se sastojci spoje.
  3. Maslac otopite.
  4. Suhim sastojcima dodajte postupno smjesu od jaja i mlijeka miješajući pjenjačom kako bi izbjegli nastajanje grudica.
  5. Dodajte smjesi otopljeni maslac i dobro izmiješajte.
  6. Bjelance istucite u čvrst snijeg te ih u dva – tri navrata nježno umiješajte u pripremljenu smjesu.
  7. Tavu za palačinke ovlaš premažite uljem i dobro zagrijte potom smanjite vatru.
  8. Zaimačom (kacijolom, šefljom) grabite po malo smjese i stavljajte je na sredinu tave.
  9. Pecite na laganoj vatri dok se s gornje strane ne pojave mjehurići, tada palačinku preokrenite i pecite još par minuta.
Napomene
  1. U smjesu nije potrebno dodavati šećer međutim mi preferiramo slatke palačinke, ne dodajem šećer jedino kada pripremam slane. U svakom slučaju količinu šećera uvijek možete prilagoditi svom ukusu!
Cukar https://cukar.com.hr/
 

16 Comments

  • I mene iz nekih čudnih razloga fasciniraju ta američka čuda :).Već neko vrijeme gledam u ovaj recept i nikako da se odlučim http://www.joyofbaking.com/breakfast/Pancakes.htmlIzledaju doista onako da bi sad najrađe išla zamjesiti i papati 🙂

    Odgovori
  • Čoveče kako fenomenalno izgleda… predivno…nikad nisam pravila američke palačinke ali sad kad vidim ove tvoje… moraću… 🙂

    Odgovori
  • Ni ja ih nisam ljubitelj al ove tvoje fotke su me definitivno primorale da ih napravim:)izgledaju fantastično!!!puno sreće na natjecanju!!! :)))

    Odgovori
  • Palačinke izgledaju primamljivo. Sretno na natjecanju!

    Odgovori
  • Divno, ja ih jako volim. Fotke su mi super!

    Odgovori
  • Savrsene,kupila sam i onaj tiganj za njih sa dva poklopca,a nikako da ih napravim…

    Odgovori
  • fotka ti je fenomenalna!!! sretno!!

    Odgovori
  • Ove tvoje super izgledaju, ja ih uglavnom kupim gotove nisam pokusavala da ih spremam do sada…moja cerka ih jede u nenormalnim kolicinama sa maple sirupom..

    Odgovori
  • Fotka “stacka” je prekrasna!

    Odgovori
  • fotografija ti je jako dobra. samo jos da se svidi onim cudnim sucima tamo. nikad necu razumjeti njihove kriterije…:)

    Odgovori
  • ajme savrsene su ti slikice…evo moram ih sad ic napravit..

    Odgovori
  • mljaaaaac,svakako ću ih praviti 🙂

    Odgovori
  • […] Za puniji okus možete dodati otopljenog maslaca u smjesu, malo ruma da vas ugrije u ove zimske dane ili dodati kokosove mrvice da ubrza povratak ljetu. Nije zabranjeno poigrati se dvjema vrstama brašna primjerice kukuruznim i pšeničnim ili umjesto cijele doze kravljeg mlijeka kombinirati ga s kokosovim i bademovim. Tradicionalniju recepturu možete pročitati ovdje […]

    Odgovori
  • […] Za puniji okus možete dodati otopljenog maslaca u smjesu, malo ruma da vas ugrije u ove zimske dane ili dodati kokosove mrvice da ubrza povratak ljetu. Nije zabranjeno poigrati se dvjema vrstama brašna primjerice kukuruznim i pšeničnim ili umjesto cijele doze kravljeg mlijeka kombinirati ga s kokosovim i bademovim. Tradicionalniju recepturu možete pročitati ovdje […]

    Odgovori
  • Jutros sam za doručak pravila palačinke po tvom receptu. Samo da javim da su savršene,mislim da više neću mjenjati i traziti nove recepte Djeca su potvrdila da su najbolje do sada. Hvala za recept.

    Odgovori
    • Puno ti hvala na komentaru i jako, jako mi je drago da su vam se svidjetle. :):):)

      Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.