glavna jela, jela s mesom, piletina

Rolana pileća prsa

 

Oni koji duže prate moj blog mogli su primijetiti da sam poprilično praznovjerna. Dobro, nisam sad bolesna da ne izlazim iz kuće ako mi je loš dnevni horoskop. Ma zapravo ga rijetko i čitam ali jako volim narodna praznovjerja, a povremeno ih i prakticiram zlu ne trebalo. Pa mislim da svi tu i tamo kucnemo o drvo (ili glavu), hvatamo gumb kad vidimo dimnjačara, ne ostavljamo torbu na podu ili već nešto od tih malih stvari zbog kojih se osjećamo sigurnije.
Osim tih uvriježenih praznovjerja, za koja bi rekla da uglavnom služe u zabavne svrhe, imam i niz nekih mojih praznovjerja ili rituala koje sam, na primjer, prakticirala prije svakog ispita na fakultetu. I u ovom slučaju znam da nisam jednina, poznajem dečka koji je prije svakog ispita morao do faksa ići istim tramvajem te u njemu jesti Životinjsko carstvo. Tvrdi ako to ne bi napravio da je sigurno padao ispit. 🙂
Zapravo ta praznovjerna su odličan psihološki trening koji nam daje neki osjećaj sigurnosti pa valjda kad znamo da smo ga obavili bolje „funkcioniramo“.
U jednom od prošlih postova sam pisala i o praznovjerju za ulazak u Novu godinu sa svinjetinom na stolu, a sada kad smo na sigurnoj udaljenosti od Nove godine, mislim da se možemo vratiti omiljenoj peradi.

 

S ovim receptom sam dosta eksperimentirala dok nisam bila baš zadovoljna rezultatom. Izvorna ideja je bila puniti piletinu nečim egzotičnijim, pokušala sam s bulgurom i brusnicama na primjer. Iako je ta kombinacija bila jako ukusna bulgur se pokazao kao izrazito nezahvalan nadjev, naime zbog njegove strukture bilo je gotovo nemoguće odrezati lijepu krišku. Pokušala sam još neke varijacije, a onda sam se odlučila za ovu klasičnu varijantu s kukuruzom i pancetom.

SASTOJCI
500 g pilećih prsa bez kože i kosti
150 g tanko narezane suhe šunke
sol
papar

za nadjev
60 g kruha
50 g pancete
80 g kukuruza
50 ml mlijeka (ili malo više po potrebi)
1 jaje
sitno sjeckan list peršina
sol
papar
češnjak u granulama

i još
aluminijska folija

POSTUPAK
za nadjev

  • Kruh natrgajte na manje komade i namočite ga mlijekom tako da potpuno omekša ali ne da pliva u mlijeku.
  • Pancetu sitno nasjeckajte i dodajte je kruhu.
  • Dodajte kukuruz, nasjeckani peršin, sol, papar i malo češnjaka u granulama.
  • Jaje lagano umutite pa i njega dodajte nadjevu te sve dobro izmiješajte da se sastojci povežu.

piletina i slaganje

  • Piltetinu izrežite na tanje komade pa svaki još dodatno rastanjite čekićem za meso. Ovo će te najlakše napraviti tako da svaki komad piletine stavite u vrećicu za zamrzavanje i onda ga rastanjite.
  • Odrežite veći komad folije (dužine oko 40 cm, bolje da je duži) pa na njega naslažite komade šunke tako da se kriške malo preklapaju.

 


  • Na pripremljenu šunku poslažite komade piletine, a s manjim komadima popunite rupe između većih komada.
  • Posolite i popaprite meso.

 


  • Sve namažite nadjevom i pomoću folije zarolajte u roladu po dužoj strani.

 


  • Umotajte roladu folijom, dobro je učvrstite i ostavite sve u frižideru najmanje sat vremena.
  • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  • Prebacite roladu u foliji na lim te pecite u pećnici oko pola sata.
  • Nakon pola sata izvadite iz pećnice, pažljivo odstranite foliju i zapecite još nekih 15 minuta u pećnici.
  • Odmah poslužite jer je toplo najukusnije mada ni hladno nije loše.

 

24 Comments

  • Ja sam nit praznovjerna, nit vjerna :))). Šalim se. Naravno da svi poludimo kad vidimo crnu mačku da nam pretrči preko ceste i trgamo gumbe kad vidimo dimnjačara (a sad sam se sjetila još onih dječijih fora da moraš držati gumb dok ne vidiš jednog čovjeka s naočalama i jednog sa brkovima inače ništa od želje he he).Da sam ipak dosta praznovjerna shvatila sam onog dana kad sam pročitala tvoj post o novogišnjem jelu.. Strašno. A ja po piletini. A bio lijepi odojak serviran na stolu. A s obzirom na cijelu čudnu sitaciju koja je bila sa zbrkom, poslom, tatom u bolnici, da ispravimo to sutra imamo novogodišnji ručak (odojak, francuska ma sve po ps-u :)). E sad sam ga odužila. Prema izboru mojeg novogodišnjeg jela lako je zaključiti da volim piletinu, a u ovoj kombinaciji je sjajna.psdok nisam kod tebe vidjela recepte s bulgurom nisam ga niti probala. sad je vrlo čest u raznim kombinacijama na mom stolu. još kad se malo izvještim evo i na blogu recepata :)) hvala ti za otkrivanje te divne namirnice

    Odgovori
  • I ja se znam uhvatiti nekad za te praznovjerne stvari iako bježim od toga i svaki put kad vidim crnu mačku da prelazi cestu pomišljam: “ma, nije to istina”..jer davno mi jedna dobra kolegica rekla da je sve u glavi i onako kako si zamislimo tako će i biti…i to je živa istina.Tako da prešla mi je mačka preko puta često, ništa se nije dogodilo.Meni bar ne.Meni se više sviđa ova varijanta, nova s kukuruzom i pancetom, već mi rast zazbice dok si zamislim..lijepo izgleda!

    Odgovori
  • Eto, opet u kasne sate razgledam receptice, cccc..i kako sad odoleti svim ovim delicijama…krasne fotkice i a piletina na ovaj nacin mi se jako svidja!;)))

    Odgovori
  • Predivan,predivan recept,sve je kao i uvek perfektno Andreice!Punjenje neobično i bas po mom ukusu!

    Odgovori
  • Predivan recept, sviđa mi se kako je složeno, punjenje, sve…A što se tiče praznovjerja… nisam bila praznovjerna dok sam bila mlada, sama, nadobudna, cijeli svijet je bio moj… Ali, kada su došla djeca počela sam nekako drugačije razmišljati, postala praznovjerna i čini mi se čega sam se god bojala to mi se i desilo. Pročitavši Tajnu shavtila sam.Sada nastojim misliti pozitivno…

    Odgovori
  • au… kako ovo fino izgleda…

    Odgovori
  • Yum! ovo super izgleda!mozda bi couscous bio bolji od bulghura?

    Odgovori
  • Yum! ovo super izgleda!mozda bi couscous bio bolji od bulghura?

    Odgovori
  • Andrea, ovo je predivno! Fotke su sjajne, ali jelu se ne može odoleti!Bravo!

    Odgovori
  • Uh sto ti je ovo fino. Predivno si je slozila, divno izgleda :)Bas bi lepo izgledalo na stolu za neki bolji rucak :)))

    Odgovori
  • Andrea,as if that served me my slice.Is great! …Greetings, Diana

    Odgovori
  • ovo ti je stvarno perfektno! fotke divne, volim kad se na fotki vrlo jasno vidi o čemu je riječ a i imaš neki svoj prepoznatijivi stil…općenito recepti su ti jako zanimljivi, nisam dosta dugo bila na tvom blogu i sad nadoknađujem! 🙂

    Odgovori
  • baš sam se nasmijala za ovog tvog prijatelja studenta – životinjsko carstvo?! hehe 🙂 moje oblik praznovjerja je da ne smijem ništa govoriti unaprijed u vezi nekog događaja, ispita i sl. jer će se onda sigurno loše završiti :)) sviđa mi se sve što ima veze s piletinom pa tako i ova roladica 🙂 fotke kao i uvijek, bez riječi sam 🙂

    Odgovori
  • kako si ju samo pedantno i lijepo napravila, ja sam nekako traljava s tim roladama, ali praksa cini svoje. jako mi se svidjaju sastojci, izgled, fotke su krasne, ma sve je odlicno!!!

    Odgovori
  • Ja ne volim kukuruz:(, ali zato obozavam piletinu, bulgur, a bogami i cous-cous (tako se brzo pravi!)!!!

    Odgovori
  • moj darling je jako zapeo da isprobamo nesto ovako kad je vidio tvoju krasnu fotku tako da mozda bas ovo bude na rasporedu nekog od sljedecih dana 🙂 divota <3

    Odgovori
  • ja sam baš punila lungića jučer sa sličnim nadjevom (bez kukuruza) i bila sam oduševljena…ova pileća rolada izgleda stvarno fenomenalno!

    Odgovori
  • Elemenata praznovjerja bi se i kod mene našlo, neke brojeve recimo ne volim, boje i sl.Rolada vrlo dekorativna i sastojcima ukusna!

    Odgovori
  • Ovo je zaista izvrsno! Mozes li moj sajt http://kulinarski-kutak.6te.net staviti u tvojim linkovima, a ja cu tvoj blog u svojim linkovima?! Poz

    Odgovori
  • At the University I also did have my little rituals : ) they always worked : ) But now I am not superstitious… The dish is perfect and the photos – No comment 😉

    Odgovori
  • Good post and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thanks you as your information.

    Odgovori
  • Hvala svima. :)@Maninas, mislila sam pokušati i cous-cousom, to tek treba doći na red, ako smislim nešto pametno obavjesti ću vas o tome. 🙂

    Odgovori
  • Solar eneragy is the future for the world.[url=http://www.solarcourses.org/]solar courses[/url]

    Odgovori
  • Hi[URL=http://blog.bakililar.az/Botshark/]Buy Tramadol Online[/URL]

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.