banane, doručak, napitak, Naslovnica, voće

Kefir i smoothie od banane

Kefir zrnca

Teško da netko ne zna ili barem nije čuo za kefir. Kiselkasti, oštar i osvježavajući mliječni napitak koji se dobiva dodavanjem kefirnih zrnaca mlijeku.
Zrnca koja su kod nas još poznata i pod imenom kefirna ili tibetanska gljiva su zapravo simbioza bakterija i kvasaca. Izgledom podsjećaju na (ras)kuhanu cvjetaču i totalno su fora. Vjerujem da vam ovaj opis ne zvuči kao nešto što bi ste htjeli isprobati i možda vam nije baš jasno zašto uopće pijem i radim kefir doma.
Reći ću vam da su moji razlozi potpuno prozaični, naime, ja jednostavno obožavam mliječne proizvode.
Pošto ovaj ‘homemade’ kefir bije glas nepopravljivog majstora za zdravlje razvoj situacije je bio očit. Kad već pijem ogromne količine jogurta i ostalih izvedenica, zašto ne bih pila nešto što je dobro za zdravlje.

Kefir

Eh, sad kad smo kod zdravlja moram vam reći da ćete istraživanjem o kefiru naići na more podataka o svim njegovim zdravstvenim beneficijama. Većina članaka će se pozivati na činjenicu da kefir potječe s Kavkaza gdje ljudi žive po sto godina i ne obolijevaju, a sve zahvaljujući ovom napitku.
Ja ipak volim biti oprezna kad govorim o zdravlju.  Ne mogu tvrditi da je ovo zbilja čudotvoran napitak i da će riješite sve vaše tegobe, ali vjerujem da ipak može pomoći.
Naime kefir je iznimno bogat probioticima, a probiotici su dobri i nužni za urednu funkciju probavnog trakta. Eto meni je već to dovoljan razlog da ga pijem, a sad ako će još štogod dobroga napraviti neću se buniti. 😉
Ako vas zanimaju detaljniji podaci o nutritivnim vrijednostima kefira upućujem vas na Anitin blog Istine i laži o hrani gdje ćete moći pročitati puno više informacija iz pera nutricionista (klik, klik i klik).

Kefir zrnca
Kefir se, dakle, priprema tako da dvije žlice zrnaca dodate litri mlijeka (nije važno kojeg, mogu čak i biljni napici koji se nazivaju mlijekom) te ostavite tako 24 sata na sobnoj temperaturi. Potom ga procijedite, zrnca dodajte novoj turi mlijeka, a procijeđeni popijete.
Ako vam ne treba odmah novi kefir zrnca pospremite u staklenku, dodate im malo mlijeka i odložite ih u hladnjaku. Ona su praktički neuništiva i tako u hladnjaku mogu stajati danima. Također, nakon svake nove ture imat ćete malo više zrnaca jer se množe pa ih nakon nekog vremena poklonite prijatelju. To je ujedno i jedni način da nabavite kefir – netko vam ga mora dati.

Tradicionalno se ne preporuča korištenje metalnog suđa uz kefir. Navodno metal može poništiti njegova ljekovita djelovanja ili ubiti zrnca?!
Mogu vam reći iz vlastitog primjera da je to netočno, nakon prvotnog opreza počela sam ‘dodirivati’ zrnca metalnim predmetima i apsolutno im se ništa nije dogodilo.
Također postoji mit kako zrnca ni slučajno ne smijete pojesti ili popiti. Ali to je također, samo i isključivo, mit!
Dapače, zrnca su jako bogata probioticima te ih redovito dodajem smoothieima.

Kefir banana smothie
A kad sam se dotakla smoothiea vrijeme da vam napišem i današnji recept. Ja ne radim ovaj smoothie kako bi prikrila okus kefira i lakše ga popila jer je meni i sam savršeno ukusan, ali ako bi vam njegova kiselost predstavljala problem ovaj recept će vam jako dobro doći. Uz bananu i med kiselost će se sasvim lijepo maskirati, a vi ćete dobiti svoju dnevnu dozu zdravlja. 😉

Smothie od kefira i banane
Print
Sastojci
  1. 1 banana
  2. 1 žličica zrnaca kefira
  3. 1 žličica lanenih sjemenki
  4. 1 žličica meda
  5. 200 ml pripremljenog kefira
Postupak
  1. Bananu ogulite i narežite, stavite je u blender.
  2. Dodajte zrnca kefira, lan, med i pripremljeni kefir te sve smiksajte u smoothie.
  3. Po želji možete dodavati i neke začine poput cimeta i karadmoma koji će napitku dati jedan egzotični štih.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

1 Comments

  • I ja imam zrca od ljetos kad mi ih je poklonila prijateljica i redovno ga pravim. Mojoj kćeri sam pravila smoothije sa svježim voćem jer joj se nije sviđao okus (banana i borovnice joj je bila omiljena kombinacija. Ali se brzo zamorila i sad ga više neće.
    ps. u vezi metalnih posuda, ja sam pročitala ne da će ih metal ubiti, već treba izbjegavati naročito aluminijsko posuđe i žlice (kratak dodir npr. žlice od inoxa neće naškoditi) zbog reakcije metala i kiseline, isti princip zbog kojeg limun ne smije biti u dodiru s aluminijskom folijom). Budući da staklo ili porcelan/keramika ne reagiraju u dodiru s kiselim namirnicama oni su i najpreporučljiviji za čuvanje kefirnih zrnaca.

    Odgovori

Odgovori