deserti, jaja

Crème brûlée

creme_brulee_04

Život je uglavnom nepredvidljiv, ali u životu roditelja malog djeteta jedna stvar je uvijek predvidljiva, a ta je apsolutna nepredvidljivost svakog božjeg dana!

Prije dosta vremena brijala sam nešto po facebook stranici kako ću taj dan objaviti ovaj recept, no to se nije dogodilo. Nije se dogodilo ni sljedećeg dana, pa ni onog iza… Sve do danas.
A danas ga eto tipkam upravo zbog gore navedene nepredvidljivosti.
Kako je Fortuna htjela današnji prekrasan i sunčan dan ne provodimo negdje u parku i prirodi već smo se upravo vratili iz Klaićeve.
Nije ništa strašno, jedan šav iznad desnog oka, ranjenica sad čvrsto spava, a ja koristim ovaj blog kao alat kakvim je i prvobitno zamišljen – kao psihoterapiju. 😀

Užasno sam neredovita s pisanjem u zadnje vrijeme.
Znam to.
Povremeno dobivam dobronamjerne špotancije zbog toga, a na njih mogu samo slegnuti ramenima.
Žao mi je što je tako, ali više se tu stvari složilo u jednu priču i nekako mi blog gubi onu čar koju je imao na samom početku.
Prvo, ovo mjesto više nije tako intimno (ma kome lažem, nije uopće intimno) kako je bilo u početku. Prije 6, 7 godina kad je ovo sve započelo bilo nas desetak koji smo pisali i čitali ovakav tip bloga pa je sve bilo puno opuštenije. Nije bilo nekog presinga, a ni očekivanja.
Sada mi se čini da je sve podređeno tome. Treba pratiti društvene mreže, biti na Instagramu, javljati se iz restorana, biti stalno aktivan ili te naprosto Internet proguta, nestaneš…
Naporno mi je sve to skupa i čini mi se da je vrijeme za nekakvu promjenu. Ne pitajte me kakvu jer ni sama to ne znam, ali o tome mozgam već duuugooo.
Rekla bih da mi treba nešto novo, nešto što bi mi ponovno bilo uzbudljivo i izazovno. Da krivo ne shvatite ove retke sada, kuhanje mi nije dosadilo, fotkanje još i manje, ma nije mi ni blog dosadio samo mi se čini da je blogu nužno potrebna neka promjena… Blogu ili ovakvom konceptu bloganja. To je ono u što još nisam posve sigurna. Dodajte ovim svim dilemama i nepredvidljivost s početka priče i jasno vam je zašto su ovdje postovi česti koliko i biftek u vegetarijanskom restoranu. 🙂

creme_brulee_01

No vratimo se mi na temu današnjeg posta – Crème brûlée.
Ako mene pitate to je desert idealan za kratke i kišne jesenje dane, idealan je čak i za one dosadne bljuzgave zimske večeri, ali da je nešto što bi radila usred ljeta – nikako nije.
Ipak, kako je ovo ljeto (na moju veliku sreću) započelo više kao listopad onda mi se Crème brûlée čini kao idealan desert. Neću vas sad pilati s mojim asocijacijama na Amelie i njenu (i moju) sreću u trenutku kad se žličicom probije sloj karamela i uroni u baršunastu kremu. Znam da svi znate o čemu pričam, a ako ne znate onda pogledajte Amelie i napravite Crème brûlée pa ćete znati. 😉

creme_brulee_03
Za Crème brûlée svakako će vam dobro doći i brener. Posebno ako imate defektnu pećnicu kao moju koja nema gornje grijače i pojam grilanja u njoj je teška znanstvena fantastika.

IMG_20140622_153007

Upravo zbog tog pećnićkog defekta dugo sam vremena patila za brenerom, a onda su me jednog dana moje cure iznenadile i poklonile mi ga za rođendan.
Prva stvar koju sam napravila s njim je Crème brûlée. Najbolji način za vatreni okršaj s novom alatkom ako mene pitate.
I recept koji vam danas donosim je upravo taj. Vrlo jednostavan i običan Crème brûlée iz knjižice koju sam dobila uz brener.
Ovdje nemate što fulati, koraci pripreme su vrlo banalni, ali zato u trenutku kad žličicom probijete karamel i uronite u baršunastu kremu očekujte pravi WOW efekt.

Crème brûlée
Print
Sastojci
  1. 375 ml slatkog vrhnja
  2. 125 ml mlijeka
  3. 70 g šećera
  4. 1 mahuna vanilije
  5. 4 žumanjka
  6. 1 litra kipuće vode za parnu kupelj
  7. 4 žlice šećera za posipanje
Postupak
  1. Pomiješajte vrhnje, mlijeko i šećer u posudi. Ostružite jednu mahunu vanilije i dodajte sjemenke mlijeku, dodajte i mahunu te sve zagrijavajte na laganoj vatri do točke vrenja. Izvadite mahune vanilije iz mlijeka.
  2. Žumanjke lagano umutite te ih malo pomalo prelijevajte vrelim vrhnjem i mlijekom neprestano miješajući.
  3. Smjesu procijedite kroz sitno cjedilo pa je razdijelite u 4 ramekina.
  4. Ramekine složite u veću i dublju posudu za pečenje. Nalijte kipuću vodu u posudu tako da voda dolazi do polovice visine ramekina.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva 25 – 30 minuta.
  6. Pečenu kremu dobro ohladite, barem 3 – 4 sata u hladnjaku.
  7. Nakon hlađenja, a prije posluživanja svaku kremu posipajte s jednom žlicom šećera koji potom karamelizirate brenerom. Ovo možete napraviti i u pećnici ako imate opciju grill.
  8. Poslužite odmah i uživajte.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

1 Comments

  • Znam točno što misliš. I ja o tome razmišljam. Treba li učiniti blog vidljivijim i staviti ga na face, instagram i tko zna gdje sve ne ili nastaviti ovako.

    Odgovori

Odgovori