Prošli vikend smo proveli na Velebitu, točnije u selu Krasno. Da vas odmah razočaram još uvijek nisam otkrila atletu u sebi te sam planinarenje svela na minimum, ipak dočepala sam se Zavižana. Zadihana, znojna i zgorena od sunca dovukla sam se na 1594 m visok vrh i ostala bez teksta…
Znate kako kažu: „Vidi Napulj i umri“, mislim da bi ova uzrečica bila puno istinitija kad bi glasila: „Vidi pogled sa Zavižana i umri“, Napulj je ionako jedan prosječan, prljavi talijanski grad. Nedjelja je bila prekrasan sunčani dan, jako topao i gotovo po ničem ne bi mogli zaključiti da je jesen. Jesen se tek nazirala u bogato crvenim bojama krošnji kojima je Velebit prošaran.
Ako se zaputite na izlet gore, što vam toplo preporučam, svakako vodite računa o par stvari.
Prvo do samog vrha je moguće doći automobilom tako da gore možete i s klincima na jednodnevni izlet. Ipak mislim da je puno zanimljivije hodati do gore, na taj način dosezanje cilja ima nekog smisla. U domu na Zavižanu ne možete jesti ako se niste najavili. Odnosno pripremaju jelo samo po prethodnom dogovoru. Piće ćete, naravno, dobiti.
U obližnjem selu Krasno se nalazi mala sirana u kojoj možete kupiti njihov lokalni sir i maslac. Ako ste vjerski nastrojeni Krasno je i jedno od naših marjanskih svetišta pa bi vam i to moglo biti zanimljivo.
Mi smo se nakupovali sira, napili Velebitskog piva, nadisali svježeg zraka i napunili baterije za povratak u gradsku svakodnevicu.
U Zagrebu je vruće i iako sam se već psihički i odjevno pripremila za jesen ona je nekako sramežljiva ove godine. Uz to što sam izvukla s dna ormara vestice i čarapice opet sam počela kuhati variva, juhe i gulaše u velikim količinama.
Ipak dok čekamo prve kiše još uvijek se možemo rashladiti i zasladiti s jednim polu hladnim desertom. To je i onako prikladnije za ove temperature od gulaša.
SASTOJCI200 g čokolade za kuhanje (ili tamne po izboru)300 ml slatkog vrhnja2 jaja30 g šećera1 žlica arome badema
i još…140 g badema140 g šećera3 žlice vodekakao
POSTUPAKUšećereni bademi
- Prvo ušećerite bademe tako da pomiješate bademe, 140 g šećera i 3 žlice vode u posudi debljeg dna.
- Lagano sve zagrijavajte dok voda na ishlapi. Snažno miješajte dok se šećer ne počne topit i hvatati za bademe. Tada smjesu maknite s vatre i dobro ohladite.
- Polovicu ušećerenih badema grubo sameljite, a ostatak ostavite cijele.
- Ovo je jako jednostavan slatkiš kad imate malo iskustva, a ako nikad prije ovo niste radili savjetujem vam da skoknete kod Ana-Marije na blog i vidite postupak korak po korak objašnjen u fotografijama.
Semifreddo
- Rastopite čokoladu kako to i inače običavate raditi, ja je topim na laganoj vatri u posudi debelog dna (zepter). Otopljenu čokoladu ostavite sa strane.
- Slatko vrhnje izradite u čvrst snijeg i odložite u hladnjaku do daljnjega.
- Priredite banja mariju (parnu kupelj).
- Izmiješajte jaja s 30 g šećera i aromom badema u metalnoj ili staklenoj zdjeli.
- Stavite zdjelu nad banja mariju i miješajte pjenjačom neprestano dok se smjesa ne stisne.
- Umiješajte rastopljenu čokoladu i ostavite smjesu da se malo ohladi, a u međuvremenu obložite duguljasti kalup prozirnom folijom.
- Kad se smjesa ohladi umiješajte tučeno vrhnje pa zatim i mljeven ušećerene bademe.
- Izlijte smjesu u pripremljeni kalup te hladite u zamrzivaču nekoliko sati.
- Kad je smjesa čvrsta pažljivo je izvadite iz kalupa, odstranite prozirnu foliju, a desert ukrasite kakaom i preostalim bademima.
- Desert servirajte izrezan na kriške.
NAPOMENA
Recepte je djelom preuzet s ove stranice
20 Comments
navratila sam do tvog bloga cestitati na visestrukoj pobjedi na jugalbandi foto natjecaju i nasla pravu gozbu za oci i dusu.:)krasan semifredo!:)Cestitke jos jednom!:)))))))
Ajme predivan je !!Nisam ga nikad radila, morat ću jednom isprobati, ovaj tvoj je baš fantastičan !!
Sta mi radis! Ovaj semifredo mi deluje jednako uzbudljivo kao i prica koja ga prati 🙂
Čestitke i od mene!I super je semifredo 🙂
Čestitke,semifredo je za poludeti…
Zvuči zanimljivo, spremam recept, pa kad jednom dođe na red…:)
Recept je izvrstana a Velebit… več dugo me privlači.Čestitke na pobjedi!
Ovo je fantasticno! Bravo i za post i za slatkis i za nagradu!
kao prvo cestitam na nagradi, a kao drugo ovaj tvoj desertic me je zalijepio za ekran:))) fantastican!
prvi puta vidim ovaj izraz banja mariju, ali baš mi je simpa! 😉 fotkice su san snova, ove žličice si moram kupiti 🙂 a semifredo djeluje fantastično 🙂 još jednom čestitke za pobjedu!!! 🙂
mmmm, tasty, creamy 🙂 I like it 🙂 and the nature is bautiful 🙂
mmm…predivno, predivno…
Fini i lagani desert! Prekrasno! Čestitam na pobjedi! 🙂
U ovom trenutku pijem prvu jutarnju kafu, i uz nju bi mi tako lepo došlo jedno tvoje parče- kako je ovo samo lepo!
Andrea,This is a delicacy – is magical and amazing photos. Hugs&isses, Diana
Super su slike sa Velebita, morat ću tamo jednom otići. Nisam nikada jela semifredo pa da vidim kako i to izgleda. Super su slikice, baš nam je fina ova kasna jesen 😉
Super su slike sa Velebita, morat ću tamo jednom otići. Nisam nikada jela semifredo pa da vidim kako i to izgleda. Super su slikice, baš nam je fina ova kasna jesen 😉
Za mene je Velebit najljepše mjesto na kugli zemaljskoj :)). Nikad ga dosta.A za semifredo ti 10000 puta hvala, baš smo neki dan raspravljali o tome frendica i ja kako bi ga radile i eto ga 🙂
Hvala svima na komentarima i čestitkama. 🙂
kako sam ja ovo propustila!!? fenomenalno, draga…ovo ću isprobati prvom prilikom! 🙂