deserti, dolcela, karamel, kikiriki maslac, kolači

Torta s kikirikijem i karamelom

Torta s kikirikije i karamelom

Torta s kikirikijem i karamelom još je jedan recept koji sam osmislila u suradnji s Dolcelom. Kada sam čula da imaju novi puding okusa kikirikija ideja za tortu nametnula se sama od sebe. Kikiriki i karamela izvrsna su kombinacija, a ako još tome dodamo i čokoladni sloj malo tko joj može odoljeti. S receptom nisam puno komplicirala, krema je klasična puding krema kojoj sam dodala malo kikiriki maslaca. Karamel umak je moji omiljeni koji često pripremam. Ako još nikada niste radili karamel ovo je odličan recept za vaš prvi pokušaj.

Torta s kikirikijem i karamelom – kako je pripremiti

Biskvit koji čini osnovu torte jest moj provjereni čokoladni genoise. Pisala sam vam već o njemu nekoliko puta, a snimila sam i video u kojem možete vidjeti kako ga pripremiti. Ipak, sama izrada torte zahtjeva ponešto tehničke vještine pa kod nje treba voditi računa o koracima. Na početku je važno dobro umutiti jaja i šećer jer je to korak koji će biskvitu dati volumen i prozračnost. Drugi korak  također je važan, umućenim jajima treba oprezno dodati prosijano brašno s praškom za pecivo i kakaom. Brašno se prosijava kako bi izbjegli grudice u tijestu. Važno je nježno ga umiješati i sačuvati što više zraka.

Na kraju se lagano, po rubu posude, dodaje malo otopljenog maslaca. Ovo je korak koji će osigurati da masnoća ne padne na dno posude te da se ravnomjerno umiješa u smjesu. Kod pečenja jedino treba voditi računa da tijesto ne prepečemo. Iako sve zvuči prilično logično, ako se bilo koji korak krivo odradi, možete završiti sa žilavim i nedignutim biskvitom.
Ipak ne brinite puno, nije tako strašno kako zvuči, ovaj biskvit je s razlogom slastičarski klasik i jednom kada ga svladate rado ćete ga kombinirati u svim mogućim verzijama. Baš kao i ja. 🙂

Na kraju vam mogu reći da je torta s kikirikijem i karamelom za mene neodoljivo slasna.  Obiteljski degustatori se jednoglasno slažu u toj ocjeni pa mi se čini da i ova torta ulazi u naš kućni repertoar omiljenih torti. 🙂

Ovaj recept nastao je u suradnji s Podravkom

Torta s kikirikijem i karamelom
Print
Za biskvit
  1. 40 g maslaca
  2. 6 velikih jaja
  3. 190 g šećera
  4. 1 vrećica Dolcela vanilin šećera
  5. 190 g brašna
  6. 1 žličica Dolcela praška za pecivo
  7. prstohvat soli
  8. 2 žlice kakaa u prahu
Za kremu od kikirikija
  1. 800 ml mlijeka
  2. 2 Dolcela Premium pudinga kikiriki
  3. 100 g šećera
  4. 150 g maslaca
  5. 2 žlice maslaca od kikirikija
Za karmel kremu
  1. 300 g šećera
  2. 60 ml vode
  3. 115 g maslaca
  4. 150 g slatkog vrhnja
  5. dobar prstohvat soli
Za čokoladni ganache
  1. 200 g čokolade za kuhanje
  2. 1 žlica maslaca
  3. 150 g slatkog vrhnja
I još
  1. 100 g oljuštenih kikirikija, grubo nasjeckanih
Za biskvit
  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a dva okrugla kalupa, promjera 18 - 20 cm, obložite papirom za pečenje. Vodite računa o tome da ukoliko koristite kalup promjera 18 cm na kraju ćete imati 6 tankih biskvitnih kora, a ako koristite kalup od 20 cm imat ćete 4 biskvitne kore.
  2. Otopite maslac nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi.
  3. U zdjelu stavite jaja, šećer i Dolcela vanilin šećer pa sve promiješajte mikserom. Miksajte dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića (oko 7 – 10 minuta).
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, Dolcela prašak za pecivo, kakao u prahu i sol pa polovicu svega nježno prosijajte u prvu zdjelu. Nježno sve miješajte potezima lopaticom u obliku brojke osam.
  5. Isto ponovite i s drugom polovicom.
  6. Nakon toga lagano usipajte otopljeni maslac po rubu posude i nježno ga umiješajte.
  7. Smjesu razdijelite na dva jednaka dijela i svaki dio prelijte u pripremljene kalupe.
  8. Pecite ih 20 minuta ili dok ne polože test čačkalicom.
  9. Pečene biskvite izvadite iz pećnice i dobro ih ohladite.
  10. Ohlađene biskvite prerežite na tri jednake okrugle kore. Ukoliko koristite kalup promjera 20 cm prerežite ih na pola.
  11. Tortu slažite tako da prvo biskvite stavite na pladanj za tortu. Premažite ih s dvije žlice kreme od kikirikija. Zatim na sloj kreme od kikirikija razmažite jednu žlicu karamel umaka, a na njega posipajte malo sjeckanih kikirikija.
  12. Zatim sve prekrijte drugom korom i ponavljajte postupke dok ne potrošite sve kore.
  13. Ovako pripremljenu tortu odložite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći kako bi se krema dobro stisnula.
  14. Ohlađenu tortu na kraju premažite čokoladnim ganacheom, posipajte sjeckanim kikirikijem i prelijte preostalim karamel umakom.
  15. Ponovo je dobro ohladite u hladnjaku i nakon toga poslužite.
Za kremu od kikirikija
  1. Odmjerite 800 ml mlijeka pa mu oduzmite deset žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte na laganoj vatri.
  2. Dolcela pudinge od kikirikija izmiješajte sa šećerom i mlijekom koje ste prije odvojili kako bi se prašak iz pudinga rastopio.
  3. Kada preostalo mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa mu uz neprestano miješanje dodajte rastopljeni puding prašak.
  4. Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući, oko desetak minuta, dok ne dobijete dosta gustu i tešku za miješanje kremu.
  5. Kremu maknite s vatre, prebacite je u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dobro ohladi u hladnjaku.
  6. Maslac sobne temperature izmiješajte električnom miješalicom kako bi postao pjenasto bijeli. Dodajte mu dvije žlice maslaca od kikirikija i nastavite sve miješati dok ne dobijete glatku smjesu.
  7. Umiješajte smjesu od maslaca u ohlađenu kremu od pudinga pomoću miksera. Dobro sve izmiješajte kako bi dobili glatku i podatnu kremu.
Za karamel umak
  1. U loncu debljeg dna pomiješajte šećer i vodu.
  2. Zagrijavajte sve nad jakom vatrom dok se šećer potpuno ne otopi. U ovoj fazi možete koji put sve i promiješati.
  3. Kada se šećer otopi smanjite vatru i više ne miješate smjesu.
  4. Kuhajte tako dok šećer ne postane lijepe zlatno-jantarne boje.
  5. Sada umiješajte jednu po jednu žličicu maslaca. Nakon svakog dodavanja sve dobro izmiješajte kako bi se maslac potpuno otopio.
  6. Kada ste dodali sav maslac maknite smjesu s vatre i umiješajte slatko vrhnje energično miješajući rukom. U ovom trenutku karamel se počinje jako pjeniti pa budite oprezni da se ne opečete.
  7. Miješajte sve dok karamel ne postane gladak i kremast pa mu na kraju dodajte dobar prstohvat soli. Prebacite ga u staklenku ili zdjelicu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Za čokoladni ganache
  1. Čokoladu fino nasjeckajte i prebacite u zdjelu.
  2. Dodajte joj žlicu maslaca.
  3. Slatko vrhnje zagrijte do točke vrenja pa njime prelijte čokoladu i maslac.
  4. Ostavite sve nekoliko minuta da se dobro otopi, a zatim smjesu promiješate da dobijete glatku kremu.
  5. Kremu ostavite na sobnoj temperaturi da se dobro ohladi, stisne i postane mazive strukture.
Cukar https://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.