Jedna od pozitivnih strana vikenda (osim svih onih očitih) je činjenica da možeš sjesti i doručkovati ko čovjek. Polako i u miru, a zatim još satima lagano ispijati kavu. Sve to naravno u pidžami, nepočešljan i bez pritiska da se nekud mora ići.
Tako sam jutros započela dan uz pravi slatki doručak – tostirani kruh, maslac i džem. Naravno i uz šalicu crne kave.
Rasteglo se to sve skupa na nekoliko sati pa sada, umjesto da kuham ručak, dijelim s vama i recept za ovaj divni rustični namaz od grožđa izabela.
Zapravo, poznavatelji tradicionalne dalmatinske kuhinje, mogli bi odmah u ovome prepoznati drevni varenik*. I biti ćete u pravu, ovaj namaz napravila sam upravo s tom idejom, no kako sam koristila izabelu te ponešto prilagodila postupak kućnim uvjetima zaključila sam da je on ipak namaz. Uostalom, varenik se pravi od dalmatinskih sorti crnog grožđa, a ne od izabele. 😉
Izabela je hibridna vrsta grožđa koja je u Europu stigla iz Sjeverne Amerike. Kod nas se uzgaja najviše na samom sjeveru Hrvatske, u Međimurju i Zagorju. Iako je izrazito mirisna i slatka ne koristi se za proizvodnju vina. Kažu da je to zbog velikih količina metanola koje takvo vino sadrži pa je pogubno za zdravlje. Ruku na srce izabela se rijetko koristi i za išta drugo. Najčešća joj funkcija stvaranje hlada na okućnicama.
Ova sorta grožđa izrazito je otporna na bolesti vinove loze te je nije potrebno tretirati nikakvim pesticidima, što je čini u konačnici odličnim izborom. Izabela je ukusna, ali čini mi se pošteno zanemarena u kulinarstvu, šteta, jer od ovako mirisnog i slatkog voća se svašta finog može napraviti.
Kad kažem svašta fino prvenstveno mislim na ovaj rustični namaz. Doduše za ovaj namaz ćete se morati potruditi malo više nego za onaj moj pekmez od šljiva, ali i dalje je procedura poprilično jednostavna. Naime, ovaj namaz treba svakako propasirati, a to oduzima vrijeme. No, nemojte se obeshrabriti time, ako napravite namaz od izabele moći ćete ga koristiti na 100 načina.
Osim što ga možete mazati na kruh za doručak, možete ga dodavati u manjoj količini drugim džemovima (onima od bobičastog voća) kako bi ih brže zgusnuli. Ovaj žele možete dodavati i u razne mesne umake ili ga posluživati uz sirne plate. Odličan će biti i u dizanim tijestima (hint: varenik i lumblija), fritulama ili biskvitnim kolačima. Jednostavno ovaj namaz je zakon.
* Op.a. – Varenik je gusti bezalkoholni umak dobiven iskuhavanjem mošta. Tradicionalno se koristio kao svojevrstan univerzalni začin u slanim i slatkim jelima.
- 3 kg grožđa izabela
- lonac za kuhanje
- pasirka
- sterilizirane staklenke
- Grožđe operite pa skinite bobice s grozda.
- Stavite grožđe u veliki lonac te ga kuhajte nad umjereno-jakom vatrom povremeno miješajući.
- Kuhajte tako nekih sat vremena dok grožđe potpuno ne povene i počne se pretvarati u gusti sok. Tada ga maknite s vatre i propasirajte, radite to u turama kako bi ste izvukli što više sokova. Kožice i koštice koje vam ostanu nakon pasiranja bacite, a preostali gusti ljubičasti sok vratite na vatru.
- Kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući još dva sata ili dok ne dobijete namaz željene gustoće. Ako želite možete ga skuhati do jako, jako guste konzistencije ili ga možete ostaviti malo rjeđeg, odluka je na vama.
- Kad je namaz skuhan do željene gustoće raspodijelite ga u sterilne staklenke te sve stavite u pećnicu zagrijanu na 110°C na pasterizaciju. Ostavite u pećnici tako petnaestak minuta.
- Pasterizirane staklenke odmah zatvorite i omotajte ih kuhinjskom krpom te ih ostavite na sobnoj temperaturi da se potpuno ohlade.