Rekla sam već sto puta pa mogu i ponoviti – stvarno ne volim ljeto! A ono se ove godine baš ne da, pa traje li ga traje. 😀
Došla sam s mora potpuno spremna na čarapice, veste i jakne, ali đavla, ljetu još nije bilo dosta – evo ga gnjavi s novim toplotnim udarom.
Ali dobro, ima ljeto i svoje pozitivne stvari. Stvari kao što su more, kupanje, smokve, lubenice i breskve… I to bi bio kraj popisa. 😀
Ove godine sam baš nekako najviše nabrijana na breskve, stalno s njima nešto kemijam i smišljam. Najčešće sam ih poširala u javorovom sirupu s malo mente i limuna pa ih takve jela s tonom sladoleda.
Poširane breskve su odlične, obavezno isprobajte tu kombinaciju ako još niste.
Danas vam ipak neću pisati o poširanim breskvama, danas vam donosim nešto malo drugačije. Kako sam na moru stvarno svašta jela, što treba i što ne treba, odlučila sam se ići na zdraviju varijantu famozne galette s breskvama. Breskve koje sam koristila su ove male, male organske. Kupila sam ih neki dan kod Zdenke Dodig i potpuno se oduševila njima. Preukusne su (a i fotogenične), iako su male kao da su čisti koncentrat okusa breskve.
Činile su mi se idealne za ovaj kolač. Dodala sam im i koju malinu pošto i njih još uvijek ima, a zapravo maline ni ne trebaju neko posebno obrazloženje u kolačima, one su tu uvijek dobro došle. Zar ne? 😉
Za tijesto sam koristila integralno pirovo i raženo brašno, umjesto maslaca sam koristila ED kokosovo ulje, a sve sam zasladila kokosovim šećerom i javorovim sirupom.
Ako imate iskustva s prhkim tijestom i integralim brašnima onda znate da je s njima malo teže dobiti onu lijepu prhku teksturu. Kao i kod klasičnog tijesta jako je važno raditi brzo i s hladnim sastojcima. Prhko tijesto ne voli vrućinu, a kokosovo ulje se topi puno brže od maslaca. Zato treba biti brz i imati hladnjak pri ruci.
Ja sam naravno odabrala baš idealne dane da se prihvatim ovoga, što ćete, oduvijek sam imala dobar osjećaj za tajming. No bez obzira na nenormalnu vrućinu u mojoj kuhinji, tijesto je ispalo dobro, a sve skupa je i poprilično jednostavno za izradu.
Ako ste avanturistički (ili bolje reći mazohistički) nastrojeni kao i ja evo vam jedne ideje za dodatno zagrijati kuhinju – ispecite integralnu galettu s breskvama. 🙂
Zalijepila sam se za tipkovnicu dok sam ovo napisala pa idem sad pod tuš, a vi mi stojte dobro. :*
- 200 g integralnog pirovog brašna
- 50 g integralnog raženog brašna
- prstohvat soli
- ½ žličice cimeta
- 3 žlice kokosovog šećera
- 80 g hladnog kokosovog ulja
- 1 – 2 žlice ledene vode, po potrebi
- 500 g bresaka
- 30 g malina
- 3 žlice javorovog sirupa
- 50 g badema
- 1 žlica pinjola za posipanje
- 1 žlica bademovog mlijeka za premazivanje
- Pomiješajte u posudi obje vrste brašna, dodajte sol, cimet i kokosov šećer pa sve dobro izmiješajte.
- Kokosovo ulje odmjerite i stavite u hladnjak da se stisne. Stisnuto ulje narežite na sitne komadiće te ga, ako je potrebno, ponovno ohladite.
- Hladne komadiće kokosovog ulja dodajte mješavini brašna pa zamijesite tijesto. Ovo tijesto je najbolje zamijesiti s mikserom ili u multipraktiku kako ne bi rukama prebrzo otopili ulje. Ako nemate stroj u kojem to možete napraviti onda raditi rukama, ali budite brzi.
- Kada dobijete mrvičastu smjesu od ulja i brašna prebacite je na radnu površinu i brzo rukama spojite u tijesto, po potrebi dodajte jednu ili dvije žlice hladne vode.
- Breskve operite i narežite na kriške, maline samo operite.
- Stavite sve pripremljeno voće u zdjelu, dodajte javorov sirup i dobro promiješajte. Ostavite tako desetak minuta.
- Bademe sitno sameljite.
- Tijesto formirajte u disk, omotajte prozirnom folijom i odložite u hladnjaku na pola sata.
- Ohlađeno tijesto prebacite na list papir za pečenje pa ga valjkom za tijesto rastanjite u disk debljine 3-4 mm.
- Na sredinu diska rasporedite mljevene bademe u tankom sloju.
- Na bademe složite breskve, maline i ostatke sokova od mariniranja, vodeći računa da ostavite prostora 3 – 4 cm do ruba tijesta.
- Pažljivo, pomoću papira za pečenje preklopite rubove tijesta preko voća.
- Rubove tijesta premažite s malo bademovog mlijeka i posipajte s pinjolima.
- Prebacite galettu zajedno s papirom za pečenje na tepsiju te pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta.
- Pečenu galettu ohladite i po želji je poslužite uz sladoled ili tučeno vrhnje.