Sjećate se kako smo se prije nešto manje od godine dana Matejka, Maja, Sanja i ja uključile u projekt održivog života robne kuće IKEA . Zahvaljujući tom projektu i njihovim proizvodima imale smo prilike napravite neke male promjene u svojim domovima te time osigurati velike uštede. Barem je to bila ideja projekta. Mogu vam reći da smo u tome uspjeli. IKEA je u međuvremenu proširila projekt te su u njega uključili i 20 ambasadora iz Hrvatske. Rekla bih da smo svi jako zadovoljni poboljšanjima i uštedama u našim domaćinstvima.
Gdje smo najviše uštedjeli
Ono najmjerljivije, na čemu smo uštedjeli u našem domaćinstvu, je definitivno električna energija. Pisala sam vam ljetos da smo potpuno prešli na LED žarulje, a sada, nakon nekoliko obračunskih razdoblja, razvidno je da su naši računi do 15% niži. To je zbilja izvrsno, posebno ako uzmemo u obzir da druge navike nisam puno mijenjala jer sam i do sada trošila energente razumno. Znači promjena žarulja je osjetno doprinijela manjoj potrošnji struje. Odlično!
Što smo još popravili u našem svakodnevnom životu
I sami znate da se kod mene sve uvijek vrti oko hrane, a tu ponekad pokazujem osobine hrčka. Volim gomilati razne začine, sjemenke i brašna. Tako se kod nas doma uvijek nađe i zlatnog i smeđeg lana, bijelih i crnih chia sjemenki, prosenog, slanutkovog, raženog, heljdinog brašna… You name it, I have it.
Lijepo je to u jednu ruku, ali moj ormar/špajza s namirnicama je često bio u totalnom kaosu. Tolikom kaosu da bih često na neke stvari zaboravila pa kupila nove, a onim starima bi istekao rok. Na kraju sam dosta toga morala i baciti što me užasno frustriralo, ali nove vrećice i posudice su se samo gomilale. Misteriozno. 😀
Sada sam tome stala na kraj s fantastičnim plastičnim IKEA 365+ posudama koje su upravo za ovo i namijenjene. Posude su prozirne pa odmah vidim koliko čega imam, uz to imaju praktičan poklopac koji olakšava doziranje te se mogu lijepo složiti u ormar. Konačno sam i tu uvela neki red, a na taj način i počela štedjeti jer više ne kupujem stvari koje zapravo već imam. 😀
A što sa svježim voćem i povrćem
Osim brašna, sjemenki i začina u mojoj maloj kuhinji je dosta izazovno organizirati i čuvanje svježeg voća i povrća, a za tu namjenu sam iskoristila crne posude za pranje posuđa iz robne kuće IKEA. OK, nije baš hacking IKEA, ali je jako funkcionalno. Kutije su dovoljno velike da u njih mogu složiti voće i povrće, a opet dovoljno male za moju kuhinju. Peru se i održavaju vrlo jednostavno i zapravo su kao stvorene za ovu namjenu. 😀
Održivo kuhanje
U prijašnjim postovima sam vam pisala o svojim malim trikovima za štedljivije kuhanje. U narednim mjesecima ću vam pisati više o tome kako ja vidim održiv pristup prehrani i korištenju resursa. Danas se želim vratiti na onu vječnu temu – iskorištavanju namirnica koje više nisu za jelo, ali nisu nikako ni za bacanje. U robnoj kući IKEA sam kupila njihovu jako lijepo kuharicu „ Naša hrana – na održiv način“. Ona me nadahnula da još kreativnije razmišljam o ostacima hrane i njihovom iskorištavanju. Danas vam ipak neću predložiti ništa komplicirano. Danas vam donosim jednostavni bread pudding ili kolač od kruha.
Ovaj ‘kolač’ je u svojoj suštini upravo ono o čemu govorim kada pričam o održivom kuhanju. Stari kruh ovdje je iskorišten na maštovit način, uz nekoliko običnih i svakodnevnih namirnica on je pretvoren u zbilja ukusan desert. Vjerujem da svi itekako znate koristiti stari kruh, bilo da ga pretvarate u krušne mrvice ili da ga pohate u fine prženica, ali zašto ne bi pokušali i nešto novo.
Priznajem vam da sam bila jako skeptična prema ovom desertu pa me zapravo jako ugodno iznenadio. Nije ovo nešto što ćete servirati na elegantnoj večeri, ali pred nama su blagdani i sigurna sam da ćete svi peći pince/sirnici/pogače. A ovo vam je odličan recept da iskoristite ostatke pinca koje su nakon par dan presuhe za jelo. Naravno bread pudding možete napraviti od ostataka bilo kakvog kruha, a ako mu dodate čokolade, orašaste plodove, pekmez ili voće dobit ćete pravu poslasticu. Ovako nešto možete poslužiti kao doručak ili kao brzi fix za sladokusce. Pa tko kaže da stari kruh nije glamurozan. 😀
- 500 ml mlijeka
- 1 žlica maslaca
- 1 mahuna vanilije
- 4 jaja
- 80 g šećera (ovisno o tome kakav kruh koristite povećajte ili smanjite količinu šećera)
- prstohvat soli
- 300 – 400 g starog slatkog kruha poput pince ili briochea
- po želji kockice čokolade ili voće
- Mlijeko stavite u lončić, dodajte mu maslac i ostaruganu mahunu vanilije pa sve zagrijavate na laganoj vatri kako bi se maslac otopio. Kad se maslac otopi maknite s vatre i pustite da se ohladi.
- Jaja lagano umutite sa šećerom i prstohvatom soli.
- Dodaje prohlađeno mlijeko jajima te sve još jednom dobro promiješajte.
- Stari slatki kruh narežite na kockice te ga stavite u posudu za pečenje.
- Prelijte ga mješavinom jaja i mlijeka te ga ostavite tako 30 – 60 minuta kako bi kruh upio tekućinu.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Prije pečenja pripremljenom kruhu dodajte nasjeckanu čokoladu, suho ili svježe voće te ubacite u pećnicu.
- Pecite oko 45 minuta ili dok smjesa ne postane gusta, a kruh lagano karameliziran na dijelovima.
- Poslužite toplo, posipano šećerom u prahu i uz svježe voće.