
Moram vam nešto priznati – ja vam više uopće ne pijem alkohol. Najbliže što dođem alkoholnom piću jest povremena čaša cidera ljeti ili koji gin&tonic u posebnim prilikama.
Ipak, postoji jedno piće kojem nikad ne mogu odoljeti, piće koje je za mene ultimativna poslastica i užitak. Pogađate, pričam o legendarnom irskom likeru Baileys. Toliko ga volim da sam ga odlučila natočiti, i to onako velikodušno, u tortu. I u biskvit i u kremu! Dakako, moram vas upozoriti, ova torta nikako nije za djecu, alkohol se u njoj i te kako osjeti. 🙂

Baileys torta nije moja izmišljotina, ljubitelji ovog pića sjetili su se dodati ga u sve moguće kolače i deserte. Jedna jako lijepa verzija je i na blogu moje najbolje blogerske prijateljice Ana-Marije pa bacite oko i tamo ako vam je ovaj liker neodoljiv koliko i nama. 🙂
Moja Baileys torta prava je okusna bomba. Odlučila sam napraviti bogati tamni biskvit i svjetlu kremu s bijelom čokoladom kao kontrast. Naravno, za kremu sam opet posegnula za Dolcela pudingom. Ovaj put je to Dolcela puding burbon vanilija premium. Činilo mi se da ovako posebna torta zaslužuje premium puding i nisam pogriješila.
Priprema torte je relativno jednostavna, ali kao i kod svake slojevite torte treba odvojiti malo vremena i možda posao raspodijeliti na više dana. Posebno ako je odlučite premazati kremom od maslaca i bjelanjaka kao što sam ja učinila. Sve detalje vam donosim u receptu u nastavku i nadam se da će vam se svidjeti. Meni se čini kao savršen uvod u blagdansko raspoloženje.

Baileys torta – recept
RECEPT:
Za biskvit:
260 g glatkog brašna
150 g bijelog šećera
50 g smeđeg šećera
70 g kakaa u prahu
2 žličice Dolcela praška za pecivo
¼ žličice soli
2 velika jaja
180 ml mlijeka
240 ml suncokretovog ulja
100 ml likera Baileys
180 ml kipuće vode
Za kremu od vanilije i bijele čokolade:
250 ml mlijeka
1 Dolcela puding burbon vanilija premium
30 g šećera
100 ml likera Baileys
100 g bijele čokolade, nasjeckane
120 g maslaca
Za kremu od bjelanjaka i maslaca:
3 bjelanjka
prstohvat soli
150 g šećera
150 g maslaca, sobne temperature
POSTUPAK:
Za biskvit:
Tri mala okrugla kalupa za tortu, promjera 18 cm, obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
U zdjeli miksera pomiješajte brašno, obje vrste šećera, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol.
U sredini ove mješavine napravite udubinu pa dodajte: jaja, mlijeko, ulje i Baileys.
Miješajte sve mikserom dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu.
Na kraju umiješajte kipuću vodu i nastavite miješati dok sve ne postane homogeno.
Dobivenu smjesu za biskvit razdijelite na tri jednaka dijela u pripremljene kalupe.
Pecite sve u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 minuta ili dok biskviti ne polože test čačkalicom.
Pečene biskvite izvadite iz pećnice i prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Ohlađene biskvite nadjenite kremom na sljedeći način.
Prvu koru stavite na tanjur za tortu i premažite polovinom kreme od Baileysa i bijele čokolade.
Poklopite kremu drugom biskvitnom korom i ponovite postupak s premazivanjem kreme.
Završite sve s posljednjim biskvitom i zagladite kremu koja je možda iscurila sa strane.
Stavite sve u hladnjak na nekoliko sati kako bi se krema dobro stisnula.
Ohlađenu tortu premažite kremom od bjelanjaka i maslaca. Dobro je zagladite pa je po želji ukrasite otopljenom čokoladom.
Za kremu od Baileysa i bijele čokolade:
Odmjerite 250 ml mlijeka pa mu oduzmite 5 – 6 žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte na laganoj vatri.
Prašak za puding stavite u zdjelicu i izmiješajte ga s 5 – 6 žlica mlijeka koje ste sačuvali i šećerom.
Kad mlijeko bude blizu vrenja dodajte mu Baileya, promiješajte pa dodajte i mješavinu pudinga. nastavite kuhati neprestano miješajući dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje.
Maknite sve s vatre, umiješajte bijelu čokoladu pa ponovo vratite na laganu vatru i kratko kuhajte dok se čokolada ne otopi.
Kremu maknite s vatre i ostavite je da se dobro ohladi.
Maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane kremast.
Ovako pripremljeni maslac umiješajte u ohlađenu kremu od Baileysa pomoću miksera.
Ovom kremom nadjenite tortu.
Za kremu od bjelanjaka i maslaca:
Bjelanjke i šećer pomiješajte u zdjeli pa ih stavite kuhati nad paru.
Kuhajte ih neprestano miješajući dok se sav šećer ne otopi, a bjelanjci ne postanu pjenasti i bijeli.
Ukoliko želite biti sigurni da su bjelanjci termički obrađeni koristite kuhinjski termometar i kuhajte ih dok ne dosegnu temperaturu od 70 stupnjeva.
Kuhane bjelanjke prebacite u posudu za miksanje i miksajte ih dok se ne ohlade na sobnu temperaturu i pretvore u sjajan i čvrsti snijeg.
Dodavajte im kockicu po kockicu omekšalog maslaca i svaki komad dobro umiješajte kako bi se sastojci povezali.
Dugo i uporno sve miješajte da dobijete kompaktnu i glatku kremu idealnu za ukrašavanje.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom.