Prišuljali su mi se blagdani ove godine. Došli su nekako tiho i bez puno pompe.
Bez obzira na sve lampice po trgovima, prerano okićene jelke i čokoladice u obliku Djeda Mraza mene su uhvatili nespremnu.
S blagdanima imam čudan odnos i obično izigravam dežurnog Grincha koji odbija upasti u ludilo zvončića i šarenih poklona. No, ove godine nisam Grinch i blagdani me nekako vesele. Možda upravo zbog toga što nakon cijelog jednog desetljeća Božić planiram provesti na moru, u svom rodnom gradu. Već se radujem mirisu bakalara, fritulama i maminoj kuhinji…
Ima nešto posebno u blagdanima na moru, iako nema snijega ima puno dobre atmosfere, sunca i lijepog vremena. Naravno, nije loše ni kad je netko drugi zadužen za kuhanje. 😉
Planiram dolje svašta, a još sam ljetos s mojom sekom Ančicom dogovorila da za Božić radimo gingerbread man kekse i još koješta pa ako budem vrijedno fotkala možda i o tome nešto pročitate.
Zbog svega ovoga u našem zagrebačkom domu ove godine nema kuhanja, pečenja, bora ni lampica. Zapravo kod nas vlada jedna obična svakodnevna atmosfera. Po ničemu se uopće ne može naslutiti da su blagdani pred vratima.
Kako stvari ne bi bile baš potpuno svakodnevno-otužne kupila sam jedan blagdanski svijećnjak i stavila ga na stol.
Kičast je do bola, ali blagdani trpe malo kiča.
Božićnu zvijezdu sam dobila od frendice i dojam je već bolji.
Kad se ugase svjetla i kad se zavučem pod dekicu trebam samo zamisliti miris keksa od cimeta i bijele čokolade da bi blagdanski duh bio tu.
Nažalost, od pravih keksa ništa zasada, mora ću se strpjeti barem do subote.
Do tada mogu samo zamišljati ove koje sam radila prije par godina za jedan časopis. Bili su zbilja odlični, a za mene je kombinacija bijele čokolade i cimeta savršena. Apsolutno smatram da kombinacija ta dva sastojka dočarava svu esenciju blagdana. 😀
Ako mi ne vjerujete na riječ probajte, jednostavni su za izradu. Uostalom blagdani su već tu, a oni trpe malo kiča i puno keksića. 🙂
Zvjezdice s cimetom i bijelom čokoladom2016-07-24 10:39:50Sastojci
- 220 g glatkog brašna
- 75 g šećera
- 125 g maslaca
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 70 g mljevenih lješnjaka
- 2 žličice cimeta
- 2 klinčića
- 200 g bijele čokolade
- 2 žlice slatkog vrhnja
Postupak
- Promiješajte brašno sa šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i prstohvatom soli.
- Lješnjake, dvije žlice cimeta i klinčiće sameljite u mlincu ili blenderu te ih dodajte brašnu.
- Brašnu dodajte i maslac omekšan na sobnoj temperaturi ta jedno jaje. Sve dobro izmiješajte.
- Na radnoj površini koju ste obilato posipali brašnom umijesite tijesto i formirajte ga u kuglu.
- Kuglu tijesta omotajte u prozirno foliju i ostavite ga u hladnjaku jedan sat.
- Razvaljajte tijesto na debljinu 0,5 cm te izrezujte zvjezdice.
- Kekse stavite na tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite ih u pećnici zagrijanoj pri 180 stupnjeva. Kekse pecite desetak minuta.
- Čokoladu narežite na manje komade, pomiješajte je sa slatkim vrhnjem pa je otopite nad parom.
- Premažite svaku zvjezdicu otopljenom čokoladom i ostavite na rešetki da se ohladi.
Cukar http://cukar.com.hr/