paprika, patlidžan, zimnica

Zimnica: domaći ajvar

Domaći ajvar

 

Povremeno me uhvati ludilo zvano zimnica, a ove godine me posebno jako primilo pa sam napravila više zimnice nego ikad u životu.
Naime, vidite, ja vam zimnicu radim iz čiste obijesti pa tako jedne godine imamo domaću kiselu papriku, jedne imamo domaći džem od šljiva, a jedne godine nemamo ništa od navedenog.
Kako sam već rekla da me ove godine groznica zimnice ozbiljno primila tako sada imamo svačega finoga, tradicionalnog, ali i egzotičnog poput ovog Monikinog džema.

Zimnica

 

Posebno sam ponosna na svoj domaći ajvar koji sam radila po prvi put i čini mi se da je ispao iznenađujuće dobro. Kako se u mojim krajevima, a i u obitelji, ajvar ne radi već se kupuje, nisam imala nikakav obiteljski recept kojega bi se držala. Nisam imala ni sjećanja na okuse domaćeg ajvara iz djetinjstva, imala sam samo puno entuzijazma, a kako se kasnije uspostavilo i slobodnog vremena.

Dugo sam se pripremala za pravljenje ajvara, dobro sam savladala gradivo koje se krije u internetskim bespućima, a moj dragi je pokupio sve savjete kumica s Dolca.
Recept koji vam donosim nastao je kao sinergija raznih savjeta i iskustava i zapravo je priča o tome kako sam prvi put napravila domaći ajvar.

Zimnica - ajvar

 

Prije samog početka pravljenja ajvara bila sam podosta zastrašena pričama o dugotrajnom procesu, teškom čišćenju paprike i ogromnom trudu koji u sve to treba uložiti. Na kraju se uspostavilo da stvari nisu tako crne. Kako smo mi mala obitelj odmah sam u startu prekrižila sve one recepte od po 30 kg paprike koji se danima kuhaju. Ja sam imala na umu jednu sasvim pristojnu količinu koja se može napraviti u stanu, na trećem katu u jednom danu.

Upravo sam to i postigla. Najveći problem u cijeloj proceduri je predstavljalo guljenje paprike, ali i tu je krivo moje neiskustvo. Naime, jednu turu paprike nisam dovoljno dugo pekla i ta se jedva ogulila. Zato slobodno pecite papriku duže, neka uhvati malo crne boje, takva će se bez problema oguliti.
Nakon guljenja sve je drugo dječja igra.

Papriku i patlidžan sam dobro ocijedila, dodala im češnjak i feferone i samljela ih štapnim mikserom. Inače, ovo se ne radi štapnim mikserom već na mašini za mljevenje mesa, kako ja istu nemam štapni mikser me sasvim dobro poslužio.
Slijedi kuhanje, odnosno prženje ajvara, koje isto ne traje predugo kad se radi o malim količinama paprike. Ipak, papriku treba neprestano miješati jer zagori u trenu i pritom prska i pljucka po svuda. Tako, dok sam ja miješala moj dragi je dežurao s krpicom i brisao tragove ajvara s naših friško pokrečenih zidova. 🙂

Iako smo za samo četiri teglice ajvara izgubili čitav jedan dan jako smo zadovoljni jer smo dobili preukusan domaći ajvar, trud se isplatio.

Fini ajvar

 

Domaći ajvar
Print
Sastojci
  1. 5 kg crvene rog paprike
  2. 3 kg patlidžana
  3. 4-5 režnjeva češnjaka
  4. 4 -5 suhih ljutih papričica
  5. 200 ml ulja
  6. 100 ml alkoholnog octa
  7. 2 žlice šećera
  8. sol po potrebi
  9. 50 – 100 ml ulja
Postupak
  1. Paprike operite pa ih poslažite na rešetku u pećnici. Ispod njih stavite veliki lim za pečenje po kojem će kapati sokovi iz paprika. Pecite paprike na 200 stupnjeva dok im koža na mjestima ne postane crna.
  2. Pečene paprike slažite u veliku posudu s poklopcem i poklopite ih. Ostavite ih tako najmanje sat vremena da se dobro napare i malo prohlade.
  3. Jednu po jednu papriku uzimajte iz posude, ogulite joj kožu i očistite je od svih sjemenki.
  4. Očišćene paprike slažite na veliko cjedilo (poput onog za tjesteninu) kako bi se riješili viška tekućine.
  5. Patlidžane operite, malo ih nabodite čačkalicom na par mjesta i pecite ih na isti način kao i paprike. Patlidžane treba peći dok skroz ne omekšaju.
  6. Izvadite ih iz pećnice i prepolovite ih na daski za rezanje pa žlicom ostružite sve meso s kože. Ovo ide vrlo lagano.
  7. Dodajte meso patlidžana očišćenim paprikama. Dodajte očišćeni i ugrubo narezan češnjak i par suhih ljutih paprika. Naravno možete koristiti i svježe feferone, a možete i u potpunosti zaobići ljutu družinu ako preferirate blagi ajvar. Ovaj korak u potpunosti prilagodite sebi.
  8. Mješavinu povrća usitnite štapnim mikserom.
  9. U velikom i širokom loncu zagrijte 200 ml ulja pa na njemu prepržite samljeveno povrće. Pazite, kada na vruće ulje bacite povrće bit će prskanja na sve strane pa brzo počnite miješati.
  10. Kad se sastojci prožmu dodajte ocat i šećer. Kušajte ajvar pa dodajte i sol. Ja sam dodala zbilja dosta soli, ali moj savjet je da krenete s manjom količinom pa dodajte po potrebi.
  11. Nastavite kuhati dok ajvar ne postane gust i kompaktan.
  12. Kuhani ajvar prebacite u sterilizirane i zagrijane tegle pa ga složite u pećnicu. Pećnicu zagrijte na 120 stupnjeva i pustite tako ajvar nekih 30 minuta.
  13. U međuvremenu zagrijte još malo ulja. Izvadite tegle s ajvarom iz pećnice pa u svaku ulijte malo vrućeg ulja. Tegle dobro zatvorite i pustite ih da se postepeno ohlade.
Cukar http://cukar.com.hr/

23 Comments

  • Prekrasna je boja ajvara, svaka čast na trudu super izgleda. Kod mene se spremanje zimnice još uvijek svodi na moju mamu, ja tu i tamo napravim neki džem. Ajvar još nikada nisam sama radila 🙂

    Odgovori
  • Svaka ti cast, sudeci po fotkama, ti si bas bila vredna ove godine kad je zimnica u pitanju. Ja, kao i Tamara, jos uvek se nisam upustala u pripremu zimnice, a nisam sigurna ni da bi kod mene sve to bas tako glat proslo, imam osecaj da bi se to prskanje i puckanje zavrsilo sa nekim opekotinama treceg stepena u najmanju ruku ;)Daj mi reci kakav je ukus tog paradajz dzema, cemu je najslicniji?

    Odgovori
  • Ajvar sam radila samo jedanput prije nekoliko godina, i kao ti samo malu količinu jer tad nisam imala nikakav prostor za uspremiti ga, zato mi to nije uopće bio neki veliki posao. Ove godine sam napravila gomilu pekmeza, puno različitih vrsta, ali od svakog po dvije male staklenke. Za ajvar još uvijek razmišljam, jer ovdje nema rog paprike, odnosno ima ali samo zelene, i jako je skupa. Ostaju mi samo obične crvene paprike kao izbor.

    Odgovori
  • simply perfect 🙂 we prepare something similar in Bulgaria:)

    Odgovori
  • Već neko vrijeme spremam recepte za slanu zimnicu s raznih blogova pa ću i ovaj tvoj. Sljedeće godine kad se bacim na posao …Fora mi je ta vaša podjela poslova, baš slatko 🙂

    Odgovori
  • Divan je. Mi ajvar pravimo svake godine i to je jedina zimnica koja se bas mora praviti… 🙂 Pogotovo zbog mene koja ne volim kupovni. Jeste veliki posao, ali mi se svi angazujemo i na kraju se isplati…Cini mi se po fotkama da ste ga divno napravili! :)Pozdrav!!!

    Odgovori
  • Napokon novi post! Moram priznati da si me potakla da isprobam nekoliko tvojih recepata. Kako sam pasionirani ljubitelj paradajza zanima me kao i Casu, recept za džem od paradajza. Blagodarim! 🙂

    Odgovori
  • Fantatsicno.Ima da se radujes kad dodje zima..otvoris spajz a kad ono tamo:))

    Odgovori
  • slike su ti predivneja sam ajvar isto prvi put ove godine spremila, eto baš spremam post o tome, tvoj je odličan, ja sam ga napravila vrlo slično samo u malikice drugačijim omjerima

    Odgovori
  • Bome, lijepo si se uhvatila posla! Sve izgleda odlično, ali boja ajvara ti je mrak1Sad me samo sve više sram koliko ja ove godine nisam ništa od slane zimnice. 🙁

    Odgovori
  • Koja boja! Ajvar obožavam, pogotovo malo ljući, ali još se nisam upustila u njegovu pripremu. Ove godine sam zapravo prvi put radila zimnicu koja nije slatka, s time da sam napravila sam džem od rajčica i ketchup od rajčica. Mi smo u obitelji fino podijelili zaduženja – mama radi papriku, krastavce i ciklu, a mi radimo pekmeze i džemove 😀 ali mislim da ćemo iduće sezone probati ajvar, sad si me ohrabrila 😀 inače, jako me razveselilo što si napravila džem od rajčica. nadam se da vam se svidio 🙂

    Odgovori
  • Mislim u konačnici da se trud isplati i onih mojih 5 sati pripreme ,kuhanja i pečenja a i tvoj ima prekrasnu boju a u okus i ne sumnjam.

    Odgovori
  • Predivno i za vidjet, a kako je tek za pojest?

    Odgovori
  • Volim ajvar, volim i kupovni, a tek domaći, on se pak nemože niti usporediti s kupovnim! Ja ga nisam nikad sama radila, ali je moja sestrična i to napravljeno u domaćoj izradi je nešto toliko posebno da je to teško običnim riječima opisati. Kremasto,a blago pikantnog okusa i baš ovako predivne boje kao što je tvoj. Samo nažalost na kraju ga ispadne malo, svega tri, četiri teglice, pa se čak čuva i jede samo u posebnim trenutcima.

    Odgovori
  • bravo, odlična boja! :))slažem se sa svim što si gore napisala, pravljenje ajvara u manjim količinama fakat nije neki problem. ja ga najčešće radim u dva-tri navrata po par teglica.meni su, još dugo nakon “osamostaljenja”, stizale mamine teglice 😉 al ima već par godina da ga pravim sama, uvijek po istom, maminom receptu.ove godine sam napravila iznimku, radila odjednom veliku količinu i zamjerilo mi se :lol vraćam se starom sistemu.

    Odgovori
  • Ajvar prekrasno izgleda. Planirala sam ga probati napraviti ove godine ali nekako sam bila u gužvi pa nisam stigla. Bilježim recept za drugu godinu.

    Odgovori
  • Ajvar ti je vrhunski, ti si Andrejče bila bas vredna!Da znas da si falila celo leto!

    Odgovori
  • Nedostajala si mi na blogu i baš sam se razveselila kada sam vidjela post ! A k tome je tu još i zimnica :). odlična ! Super stvari si izabrala za napraviti ih, a ajvar me se baš dojmio, predobro izgleda i sigurno je jako ukusan !

    Odgovori
  • Boje su predivne. Sve izgleda super. Ja jos nikada nisam spremala zimnicu ali sve cesce razmisljam da probam nesto napraviti. Bas si me podstakla ovim divnim slikama.

    Odgovori
  • Volim ajvar, ali samo onaj blaži, volim ga staviti u topli sendvič sa sirom, to mi je jedna od omiljenijih kombinacija. Naravno, domaći je najbolji, i ja sam ga namjeravala raditi ove godine, ali na kraju sam odustala jer sam mislila kako je to dosta komplicirano i kao šta ću se sad ići zezati s tim kad je kupovni ok, a sad si me totalno razuvjerila da je to nešto komplicirano za napravit. Boja tvog ajvara je prekrasna, snažna boja i ja bi ga isto miksala štapnim mikserom jer nemam mašinicu. :))) Džem od rajčica još uvijek namjeravam napravit i ja jer me oduševio.

    Odgovori
  • Hvala svima na komentarima. Vidim da vas je dosta zainteresirao Monikin džem od rajčica. Taj džem je zilja poseban, jako je mirisan i aromatičan. Mene nekako najviše podsjeća na one azijatske verzije slatko-kiselih umaka. Definitvno je nešto što treba isprobati. Ako volite pikantje stvari slobodno pojačajte ljutu papriku, a smanjite šećer. Sigurna sam da će vam se svidjeti. 🙂

    Odgovori
  • prekrasne boje tvoje zimnice, ja sam se ove godine preorjentirala na slatku zimnicu!

    Odgovori
  • Cim sam se vartila sa puta videla sam tvoje nove postove i bas sam se obradovala. Nedostajali su mi, ponajvise tvoje inspirativne fotke. Ajvar ti je divan, boja savrsena. Ja ga jos nisam pravila, ne usudjujem se posto za dan pojedemo jednu teglu, ako je dostupna. Pravim pindzur i zadovoljni smo.

    Odgovori

Odgovori