Žerbo šnite su jedan od prvih kolača koje sam napravila potpuno samostalno i potpuno uspješno. Kao što već znate taj se događaj nije zbio negdje u prijelazu iz jure u kredu, već prije svega par godina. Kako sam ih nekoliko puta ponovila i bili su jednako uspješni više mi nisu predstavljali izazov i nije bilo nikakvog razloga da im se vratim.
Za mene ova vrsta kolača ima neku posebnu toplinu i kad bolje razmislim idealna je upravo za blagdane. Iako ne mogu reći da me ovaj kolač podsjeća na djetinjstvo, jasno je već iz samog imena da žerbo nema puno veze s Dalmacijom, uspješno sam ga uvela u svoj blagdanski repertoar i usvojila neku novu tradiciju.
Ipak ovo je kolač koji će vam oduzeti i ponešto vremena, ali opet ne toliko da bi ga odmah prekrižili sa svog božićnog popisa. Nije jednostavan kao keks, ali nije ni složen kao kakva torta. Sve što trebate je držati se recepta i par pravila prilikom oblikovanja kora. Jednom kad ga ispečete, prelijete glazurom i narežete znati ćete zašto ste se trudili.
Kao i svi kolači ove vrste i žerbo je dosta sladak, zapravo ovo je jedan žestok kolač u svakom smislu i mislim je jedna šnitica uz šalicu čaja i više nego dovoljna. Ipak savršeno prija uoči Božića uz koju prikladnu pjesmicu poput ove od Poguesa. Jer kao što jedan od komentara na You tubeu reče: „Jednostavno, nije zapravo Božić dok ne čujete Kirsty McColl i Shanea MacGowana kako se svađaju na radiju.“ 🙂
POSTUPAK
kore
- Prvo pripremite kvasac: rastopite kvasac u toplom mlijeku, dodajte žličicu šećera i brašna pa sve pomiješajte. Ostavite na toplom kako bi se kvasac aktivirao.
- U zdjeli pomiješajte brašno, maslac narezan na listiće, šećer, jaje, prstohvat soli i uzdignuti kvasac.
- Zamijesiti čvrsto tijesto, pokrijte ga i ostavite na toplom oko pola sata.
- Dok se tijesto diže uzmite lim (30 x 20 cm) u kojem ćete peći kolač, pa prema njemu odrežite 3 komada papira za pečenje koji će savršeno sjedati na dno lima. Pripremite i prozirnu foliju, preko nje ćete najlakše razvaljati kore.
- Uzmite tijesto i podijelite ga na tri jednaka dijela. Najpreciznije ćete to napraviti pomoću kuhinjske vage, ali možete se koristiti i odokativnom metodom.
- Svaki komad tijesta stavite na komad pripremljenog papira za pečenje, prekrijte ga prozirnom folijom i onda preko nje razvaljaljte kore na točnu veličinu papira.
- Pažljivo prebacite prvu koru u lim za pečenje. Nabodite je malo čačkalicom, pa je premažite marmeladom i posipajte lješnjacima i šećerom.
- Prebacite potom drugu koru, nabodite je čačkalicom pa i nju premažite marmeladom i posipajte bademima i šećerom.
- Prebacite treću koru, nabodite je čačkalicom i sve stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva na 25 – 30 minuta.
- Pečen kolač dobro ohladite
glazura
- Na laganoj vatri otopite čokoladu i ulje pa time prelijte ohlađeni kolač.
- Ostavite na hladnom neko vrijeme da se čokolada stisne pa narežite na ploške.
priprema nadjeva:
prvi nadjev
- Fino sameljite lješnjake pa ih pomiješajte sa šećerom.
- Marmeladu od aronije pomiješajte s rumom pa je otopite na laganoj vatri.
drugi nadjev
- Fino sameljite badema pa ih pomiješajte sa šećerom
- Marmeladu od marelice pomiješajte s rumom pa je otopite na laganoj vatri.
22 Comments
Meni lično su ovakvi kolači znatno draži od bilo kog keksa i n priznajem kad neko kaže da su teški za izradu. Koliko truda, takav i rezultat. Naravno da ima divnih kolača koji se brzo spremaju, ali ne može se uživati u ovakvoj poslastici a da ona padne sa neba. Žerbo torta koju pravim nema neke veze sa ovim pnitama, ali kako god šnite su ti izuzetno lepe i sastojci obećavaju vrhunsku poslasticu. Uvek sam mislila da je taj naziv Žerbo potekao od one čuvene poslastičarnice u Pešti Gerbeaud koja i dan danas radi, i da je i Mađarica u stvari Žerbo šnita samo je bilo komplikovano to izgovoriti. To su moje slobodne interpretacije.
Nisam nikada radila žerbo šnite. Prekrasno i sočno izgledaju. Ja sam ove godine ponovo napola u retro kolačima, napola u nekim novim 🙂
Moja majka ih često pravi, ja nikad nisam ali ih volim pojesti 😉 Divni su 😉
Kolač mog djetinjstva, radila ga je moja nona, i moja teta i moja mama na krajukad znam za sebe. Jaaako mi se sviđa što si ubacila marmeladu od aronije, mi smo ludi za njom odkad je na tržištu i praktički ju uvijek imamo doma, zasjenila je sve džemove i marmelade ovog svijeta! :))) Morat ću ga za Novu godinu napravit po ovom tvom receptu, obavezno! :), od
Eto, nisam nikada probala ove kolace, mada sam cula za Zerbo snite, i mogu ti reci da mi se jako svidja i sastav i izgled… jedino sto te kore bas nekako ne volim da pravim (kada bi mi neko napravio bila bih najsrecnija na svetu;)), ali volim tu vrstu kolaca.;)) I tako, bojim se da mi nema druge, moracu zasukati rukave ako mislim da ih grickam… sve najbolje u novoj godini!;)))
Meni sve pite ovog tipa mirisu na detinjstvo. Volim ih sve podjednako i danas ih i sama cesto i rado pripremam, cak sam i momke navukla na pite i pitice pa sad imam duplo vise razloga da ih mesim. Jedina pita koja na mene nije ostavila utisak je Zerbo pita. Ne znam pouzdano zasto, ali jednostavno mi se nikada nije dopadala. Iako, ono sto ja poznajem pod ovim receptom su korice u kombinaciji sa marmeladom i bogatim filom od orasa i nikada nisam ni pomislila da postoji jos neka verzija ovog kolaca niti krenula u potragu za istim. Na prvo citanje mislim da bi mi ovaj tvoj recept mogao u potpunosti izmeniti misljenje o Zerbo piti 🙂
I ja sam ove godine u retro raspoloženju što se tiče izbora kolača. Žerbo nisam nikad probala, ali moja mama već neko vrijeme priča o tom kolaču i kako joj je u fenomenalnom sjećanju. Željela bi ga napraviti ali izgubila je neki stari recept koji je imala i sad je u potrazi za nekim koji bi joj bio po volji. Baš ću joj pokazati tvoj, jer tvoji kolačići izgledaju super sočno! Draga Andrea, tebi i tvojoj obitelji želim sretne i vesele blagdane, da ih provedete u miru i veselju.
Doslovno sam zadivljena ovim Žerbo šnitama, izgledaju predobro ! Nisam ih sama radila iako ih volim, bilježim ovaj recept ! Tebi i tvojima želim Sretan Božić i lijepe i vesele blagdane. Svako dobro u Novoj 2012. Godini !
Nisam nikad radila žerbo šnite. ponekad me ime deserta odbije od pravljenja istog. Čudno mi je ime, pa nekako podsvjesno pomislim i da je kolač čudan :DFairytale of New York je meni i P. jedna od najdražih pjesama. Svako toliko sastavljamo playlistu na winampu i ova je pjesma jedina koja je uvijek na njoj. Općenito mi je to jedna od najdražih pjesama..podsjeća me na naš prvi zajednički Božić, na ljubav, na kolačiće…na veselje i smijeh 🙂 baš sam se sad raspisala, a zapravo sam svratila da ti poželim sve najbolje za Božić. Tebi i tvojim najmilijima. Neka Božić donese svašta lijepo u tvoj dom, puno zdravlja, sreće, veselih trenutaka.A najviše lijepoga želim tom malom biću koje raste u tebi. Da bude zdravo, slatko i da uveseljava tebe i dragoga svaki dan 🙂
Jako volim ovaj kolac! Tvoja verzija recepta mi posebno fino deluje (zaista, ne kazem to tek tako) i moram ju isporbati…Inace, pravila sam mandaricine – fenomenalni su! Puno ti hvala na ideji i receptu! :)Pozdrav!
Ovakvi kolači se ne smiju zaboraviti. Ne mislim uopće da su teški za izradu a puni su okusa i ukusa. Slično i ja pravim samo što ga mi zovemo jednostavno Slagani kolačUglavnom: prekrasno!
Ja sam skroz ispala sa kolosjeka, ne pišem toliko dugo da mi je blog kao mrtav. Morala bih nešto poraditi na tome da se aktiviram, ali uvijek mi nešto nedostaje.U Budimpaštu sam otišla sasvim nepripremljena, nisam imala pojma o gradskim znamenitostima, jedino su mi bili poznati dvorac u Budimu ilančani most. Srećom da me je moj domaćin odveo u Gerbeaud i da sam probala original u onoj atmosferi koju lokal ima. Naravno to je bilo pradavno, kada još nisam bila toliko fascinirana gastronomijom. Danas sigurno ne bih propustila da se unaprijed informišem o gastronomskim znamenitostima mjesta u koje idem. Ne znam da li su ovi lješnjaci u prvom nadjevu tvoja invencija, ali mi se jako dopada. Sretni praznici i sve najbolje u Novoj 2012.
Prelepo izgledaju 🙂 Bila sam u Budimpešti pre nekoliko dana i imala priliku da ih probam u original verziji.
Moji najdraži! Malo ih drugačije radim, ali obožavam ih sve! Jako mi se dopada tvoj recept 🙂
Izgledaju tako da ih oči jedu, ali ja dosad nisam uspjela probati niti jedne da su mi se svidjela, pogotovo ostanem razočarana kad se zaletim misleći da je mađarica, a ono žerbo :(Kakogod, sretan vam SVIMA Božić i Nova godina! 🙂
žarbo sam svladala prije nekoliko godina kad sam vježbala razvaljati takva tijesta, ja imam drugačiji recept sa orasima, ali ovaj tvoj nadjev mi se mnogo više dopadaŽelim ti Sretan Božić!
Krasno izgledaju, ja jako volim žarbo pizu . Istina da je to jaki kolač i meni malo teže sjedne na želudac ali ne prestajem ih jesti. Sretan Božić.
Savršeno izgledaju, upravo savršeno..Sigurna sam da se tope u ustima dok se jedu..Svako dobro Andrea tebi i tvojima, od srca želim, da sve prođe u najboljem redu i da uživaš sa svojom bebicom i svojom familijom baš onako kako ti to zamisliš…
Super izgleda,a gdje kupujete marmeladu od aronije?
Hvala svima na komentarima. :)Anonimno, marmeladu od aronije proizvodi Podravka i ima je u gotovo svakoj trgovini na polici s ostalim marmeladama. :)Ako ne nađete ovu od aronije možete korisiti i marmeladu od kupine ili neku sličnu, bitno je samo da nije preslatka.
ovaj kolač je jedan od specijalteta mojih tetaka koje su vrsne kuharice i slastičarke. samo što i mi zovemo žarbo, a ne žerbo šnite! ;)uz te šnite, u raznim kombinacijama, kod nas bi se na blagdanskom stolu obavezno našla mađarica, juliška, micika, medena pita, krempite, princes krafne, rolat od banana i kledene kocke. i ja sam definitivno u retro štimungu, i u kuhinji i inače, tako da se i na mom blagdanskom repertoaru ne nalaze neki avangardni recepti, već sam posegnula za tradicionalnim receptima koji me podsjećaju na rane dane.
Odličan recept !