glavna jela, Kelj pupčar, lagana jela, orašasti plodovi i sjemenke, prilozi

Zapečeni kelj pupčar s lješnjacima

A mogli bi sad nešto i kuhat… ha?!
Eto godišnji je proletio brzinom svjetlosti, bilo je kratko, intenzivno i slatko.
Povratak na posao mi nije baš najlakše pao pa sam se prva dva tjedna smo povlačila po tramvaju od kuće do posla. Ne trebam ni govoriti da mi je od same pomisli na kuhanje padao mrak na oči pa samo uglavnom „životarili“ na salatama i sendvičima.
Po povratku prvih histeričnih zagrebačkih vozača, koji od najranijih sati trube i psuju po ulicama, vratila se i moja potreba za kuhanjem. No dobro ove dvije stvari nisu uzročno posljedične već samo znak da se stvari vračaju u svoju kolotečinu.

 

Ovaj recept je jednostavan i brz, zapravo izvrstan ako vam se ne petlja predugo po kuhinji, a jelo dobro funkcionira i kao prilog i kao samostalni obrok. Ideju sam „popalila“ u posljednjem broju časopisa Dobar tek ali se nisam držala njihovog recepta već sam radila prema svom osjećaju.

SASTOJCI

500 g kelja pupčara (može i zaleđeni)

200 g kiselog vrhnja

2 jaja

60 g oguljenih lješnjaka

½ žlice sitno nasjeckanog češnjaka

½ žlice sitno nasjeckanog peršina

1 žlica ribanog parmezana

sol

papar


POSTUPAK

  • Kelj pupčar operite i očistite (ako koristite svježi) pa ga kratko prokuhajte u dosta kipuće vode.
  • Lješnjake sameljite. Ostavite koji lješnjak i krupnije mljeven to će malo podići teksturu jela.
  • Izmiješajte kiselo vrhnje, jaja i lješnjake.
  • Sve dobro sjedinite pjenjačom te dodajte češnjak, peršin, sol i papar.
  • U vatrostalnu posudu rasporedite pripremljeni kelj pupčar pa izlijte pripremljenu smjesu od vrhnja po njemu. Na kraju sve posipajte s malo ribanog parmezana.
  • Pecite u ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.
  • Ako vam vrhnje prebrzo počne hvatati boju prekrijte jelo folijom i nastavite peći. Ja ovaj problem nikad nemam jer imam plinsku pećnicu ali pretpostavljam da ipak svatko od vas zna najbolje kako se njegova ponaša.

 

13 Comments

  • Avatar

    oh kako je teško vratiti se uobičajenoj svakodnevici… shvaćam te u potpunosti 🙁 što se tiče recepta, jako mi se sviđa… ja sam jedna od rijetkih osoba koja obožava prokulice… baš su mi slatke tako male 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Ja se tek ovaj tjedan vratih na posao i jos se oporavljam 🙂 ali kuhati moram makar nesto jer izbjegavam suhu hranu! Super mi je ova ideja, volim kombinacije povrca i orasastih plodova.

    Odgovori
  • Avatar

    Zanimljiva ideja prokulice s lješnjacima, nekako nemogu dočarati taj okus al provat ću jer i tako nisam fan prokulice a ovako s raznim dodacima ih tu i tamo proguram:)

    Odgovori
  • Avatar

    Looks great! Greetings, Diana

    Odgovori
  • Avatar

    Sviđa mi se kombinacija. Kod mog dragog bi to moglo proći samo kao prilog, ali probat ću sigurno! 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    wow 🙂 nikad mi ne bi palo na pamet iskombinirati ga s lješnjacima, svaka čast!

    Odgovori
  • Avatar

    Slike su zakon. Kelj izgleda jako fin..A što se tiče povratka totalno te razumijem …Teško se vratiti

    Odgovori
  • Avatar

    Bas zanimljiva kombinacija sastojaka…!

    Odgovori
  • Avatar

    Zanimljiva kombinacija:) Ja sam kelj kupčar (tako ga mi zovemo:) kombinirala s orasima, možda probam i s lješnjacima. Nisam ljubitelj orašastih plodova, ali u slanim kombinacijama mi se čak donekle i sviđaju.

    Odgovori
  • Avatar

    Cure, hvala na komentarima, nadam se da ćete i isprobati recept. Jako je ukusno, a jednostavno, lješnjaci se zapravo ni ne osjete previše!

    Odgovori
  • Avatar

    mmm…

    Odgovori
    • Avatar

      Nikad čul u životu za taj specijalitet pa nemrem niš pametno komentirat.Suzdržan sam ,čekam komentar Željka,

      Odgovori
    • Avatar

      pa pogledaj kombinaciju,rapsodija…

      Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.