čokolada, doručak, napitak

Vruća čokolada s cimetom i kardamomom

Vruća čokolada

Bok ljudi, evo nas u novoj godini s novim receptom – danas je to vruća čokolada. 🙂
Kako sam staru završila s čokoladom odlučila sam s čokoladom započeti i novu. Doslovno je tako jer je ovo bio moj prvi napitak (dobro, bio je drugi odmah nakon kave) u 2017. godini. Nadam se da će se ova godina nastaviti u takvom slatkom tonu, ali ja nakon ovoga malo stajem na loptu sa slatkim i vraćam se na neki zdraviji režim. Pod tim ne mislim na nikakav fensi detox i sokiće već na punokrvnu, niskokaloričnu fucking dijetu. S njom krećem odmah, već sad dok vam ovo tipkam u kuhinji se kvasa moja zrnata pogača, a pileća prsa i salata su spremni za sutrašnji ručak. No, neću duljiti s mrskim dijetnim temama nego se vraćam ovoj čokoladnoj čaroliji o kojoj ću vam pisati danas.

Vruća čokolada i keksi
Malo toga je toliko utješno kao šalica vruće čokolade kad je vani hladno. Tada mi je ultimativna maštarija doći doma nakon posla, umotati se dekicom pred televizor i popiti nešto ovako slatko i toplo. Sigurna sam da ste sami napravili to mnogo puta i da znate raditi vruću čokoladu, ali ne vidim nikakav razloga da ne isprobate i ovu moju kombinaciju. Ovaj put sam išla na pravu zimsku verziju s dosta cimeta i malo kardamoma, ta kombinacija mi je divna, ali ako ste raspoloženi probajte ovu čokoladu u kombinaciji s čilijem. E to bogme zagrijava.

Super stvar kod ovakvih napitaka je što se vrlo lako mogu pretvoriti u veganske verzije. Sve što trebate je zamijeniti mlijeko i vrhnje nekim biljnim napitkom. Ja bi recimo odabrala kokosovo mlijeko za vegansku verziju, ali i to prepuštam vama.
Uglavnom bacam se na recept i još jednom vam želim sretnu novu godinu, da bude puna zdravlja, veselja i slatka kao ova čokolada! :*

Topla čokolada

Vruća čokolada s cimetom i kardamomom
Print
Sastojci
  1. 200 ml mlijeka
  2. 100 ml slatkog vrhnja
  3. 1 žličica mljevenog cimeta
  4. ½ žličice mljevenog kardamoma
  5. 1 vrhom puna žlica kakao praha
  6. 1 ravna žlica gustina
  7. 2 – 3 žličice šećera (ili sladila po izboru)
  8. 50 g tamne čokolade, nasjeckane
Postupak
  1. Pomiješajte mlijeko, vrhnje, cimet i kardamom u lončiću pa sve zagrijavajte do vrenja. Kad proključa maknite s vatre.
  2. U drugoj posudi pomiješajte kakao, gustin i šećer. Dodajte im malo zakuhalog mlijeka i dobro pomiješate da se sastojci pretvore u gustu pastu.
  3. Pastu umiješajte u ostatak vrućeg mlijeka i vratite na laganu vatru. Umiješajte i nasjeckanu čokoladu i kuhajte neprestano miješajući dok se ne krene zgušnjavati.
  4. Maknite s vatre i odmah poslužite.
Napomene
  1. Ako imate samo kardamom u mahuni sameljite zrnca u mužaru, a mahunu možete kuhati u mlijeku pa je izvaditi prije dodavanja kakaoa i čokolade.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori