glavna jela, lagana jela, šparoge

Šparoge u bešamelu

Vrtne šparoge u bešamel umaku
Vrtne šparoge u bešamelu jednostavno su jelo.
Iako su divlje šparoge moje najveća ljubav ponekad se počastimo i vrtim šparogama. One su nježnijeg okusa i vodenije pa bolje podnose kombiniranje s drugim jakim okusima. U kombinaciji s bešamelom i topljivim sirom prava su kalorijska bomba i jako ukusno jelo koje možete poslužiti kao prilog ili samostalan obrok. 
Vrtne šparoge imaju i dužu sezonu od divljih te ih bez problema možete nabaviti i u kasnu jesen. 

Vrtne šparoge u bešamelu
Print
Sastojci
  1. 500 g šparoga
za bešamel
  1. 500ml mlijeka
  2. 50 g maslaca
  3. 4 žlice brašna
  4. sol
  5. papar
  6. muškatni oraščić
još
  1. 100g topljivog sira
Postupak
  1. Šparoge operite, te im odstranite donji bijeli tvrdi dio.
  2. U visoki lonac nalijte vodu, posolite je te pustite da zakuha.
  3. Stavite šparoge u lonac okomito tako da im vrhovi ostanu izvan vode. Kuhajte ih 10 minuta.
  4. Procijedite ih i posložite u vatrostalnu posudu.
  5. Mlijeko zagrijte.
  6. Otopite maslac na laganoj vatri dodajte brašno i miješajte dok ne postane zlatne boje.
  7. Prelijte smijesu brašna mlijekom.
  8. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje pjenjačom. Kad se bešamel počme sgušnjavati dodajte prstohvat muškatnnog oraščića te sol i papr prema ukusu.
  9. Bešamel prelijte po šparogam. Po svemu naribajte topljivi sir.
  10. Zapecite u pećnici na 180 stupnjeva do zlatne boje (15-20 minuta).
Cukar http://cukar.com.hr/

2 Comments

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.