dobra hrana, glavna jela, paprika, riža, veganska jela

Veganske punjene paprike s rižom za domaća jela

Veganske punjene paprike

Što je ljeto bez punjenih paprika – ljetnog glasnika dugih dana, vrućih noći i morskih radosti. Moram vam priznati da nakon cjelodnevnog kupanja i sunca ništa ne godi toliko kao porcija poznatih okusa mamine kuhinje. Jedan od tih okusa su svakako i punjene paprike.
Kod nas ne može proći ljeto, a da mama ne skuha ogroman lonac paprika. Iako je to za mene pravi okus djetinjstva priznajem vam da ih nikad sama ne pripremam, prepuštam to mami jer ona ih radi najbolje. Mamine punjene paprike ću uvijek rado pojesti s dozom nostalgije, ali sama se radije odlučujem na veganske punjene paprike.
Uostalom, ljeto je idealno vrijeme da malo više kuhamo jela bez mesa.

Veganske punjene paprike i čime ih nadjenuti

Obično ih nadijevam crvenom lećom i Zlato polje rižom za domaća jela. Ovako pripremljene ponešto su jednostavnije za pripremu, sve kraće traje, a okusa i arome im ne nedostaje. Za to su najzaslužniji začini s kojima ne treba biti skroman. Prepuna žličica dimljene paprike dati će im neodoljiv šmek dima. Moj odabir je ljuta paprika, ali ako niste od pikantnih aroma zamijenite je slatkom, ali nemojte je preskočiti. Nikako ne treba izostaviti ni timijan, lovor i češnjak.
Kako bi ovaj recept bio potpuno veganski paprike sam posipala s malo prehrambenog kvasca. On jako lijepo zaokružuje okus svakog jela i daje mu onaj specifični umami. Ako vam nije važno da jelo bude vegansko nadjevene paprike obilato posipajte ribanim sirom. Ipak se sa sirom nikad ne može pogriješit. 🙂

Veganske punjene paprike pripremam u pećnici, prvo ih pečem pod folijom kako bi se skuhale, a zatim ih zapečem ispod grila. Za nas su one zbilja odličan obrok i ništa im ne treba dodavati, ali ako želite možete ih poslužiti uz klasične priloge poput pire krumpira ili friškog kruha. Odličan dodatak su i kiselo vrhnje ili veganski grčki jogurt.
Za ovo jelo radije biram velike šarene paprike u svim bojama, ali recept jednako funkcionira s običnim žutim baburama pa slobodno odaberite one koje su vam dostupne.

Veganske punjene paprike s rižom za domaća jela
Print
Za nadjev
  1. 2 žlice maslinovog ulja
  2. 1 glavica luka, narezana na kockice
  3. 1 režanj češnjaka, nasjeckan
  4. 160 g crvene leće
  5. 2 lovorova lista
  6. 1 žličica dimljene ljute crvene paprike
  7. ½ žličice mljevenog kumina
  8. ½ žličice majčine dušice
  9. 200 ml bijelog vina
  10. 400 g pelata, usitnjenih
  11. 500 ml povrtnog temeljca ili vode
  12. 150 g Zlato polje riže za domaća jela
Za umak
  1. 1 žlica maslinovog ulja
  2. 1 režanj češnjaka, nasjeckan
  3. 500 g pasirane rajčice
  4. sol
  5. papar
Za paprike
  1. 6 velikih šarenih paprika (žute, crvene i zelene)
  2. maslinovo ulje
  3. sol
Za posipanje
  1. 2 žlice prehrambenog kvasca
  2. sjeckani peršin
  3. sjeckani mladi luk
  4. sezam
Na nadjev
  1. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pirjajte luk 3 – 4 minute dok se lagano ne karamelizira.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pirjati dok češnjak ne zamiriši, oko 2 minute.
  3. Crvenu leću operite pod mlazom hladne vode, ocijedite je i dodajte je pirjanom luku i češnjaku.
  4. Dodajte lovor, dimljenu papriku, kumin i majčinu dušicu.
  5. Dobro promiješajte pa prelijte sve vinom i krčakajte dok sav alkohol ne ispari.
  6. Dodajte sada usitnjene pelate, dobro promiješajte, prelijte sve s 300 ml temeljca, smanjite vatru i lagano kuhajte, povremeno miješajući, oko 15 – 20 minuta.
  7. Kada leća potpuno omekša i zgusne se dodajte rižu i podlijte sve preostalim temeljcem.
  8. Začinite solju i paprom te kratko kuhajte dok se ne zgusne.
  9. Kuhano maknite s vatre, ostavite desetak minuta pa nadjenite paprike.
Za umak
  1. Dok se nadjev kuha pripremite i umak tako da u manjem loncu zagrijte maslinov ulje.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pržite da lijepo zamiriše, ali pazite da ne zagori.
  3. Prelijte sve pasiranom rajčicom, smanjite vatru i kuhajte oko 15 minuta da se malo zgusne.
  4. Pred kraj kuhanja začinite umak solju.
Za paprike
  1. Šest velikih šarenih paprika operite pa im odrežite vrhove i pažljivo im odstranite koštice i bijele membrane.
  2. Očišćene paprike s unutrašnje strane pokapajte s malo maslinovog ulja, posolite ih pa ih nadjenite kuhanim nadjevom.
Slaganje jela
  1. Na dno posude za pečenje (tepsije ili vatrostalne tave) rasporedite umak od rajčica.
  2. Na umak složite nadjevene paprike.
  3. Prelijte sve s još malo maslinovog ulja pa paprike posipajte prehrambenim kvascem.
  4. Prekrijte ih folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 30 minuta.
  5. Nakon 30 minuta maknite foliju, pojačajte temperaturu pećnice na 200 i zapecite paprike pod grilom.
  6. Pecite ih dok se lijepo ne zarumene, 20 – 30 minuta.
  7. Pečene paprike izvadite iz pećnice, posipajte ih sjeckanim peršinom, mladim lukom i sezamom pa ih odmah poslužite.
Cukar http://cukar.com.hr/

Ovaj recept nastao je u suradnji sa Zlato polje

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.