deserti, kaki, kokos, veganska jela

Veganska panna cotta s kakijem

Veganska panna cotta s kakijem

Večeras neću biti sentimentalna i cmizdrava, obećavam. Danas ću vam pisati o jednostavnom i poprilično zdravom desertu koji sam nazvala veganska panna cotta. Uz ovaj recept me ne vežu nikakve uspomene niti ga prati neka zgodna dogodovština. On se dogodio slučajno, prošle subote, kada sam odlučila isprazniti frižider od svega suvišnog.

Našla se tu i konzerva kokosovog mlijeka, nije ona sama po sebi bila suvišna, ali me inspirirala. Čim sam je ugledala pomislila sam na panna cottu od kokosa. Prvo sam htjela igrati na sigurno i napraviti nešto poput ove Matejkine, ali onda sam ugledala i kakije. Smješkali su mi se i jednostavno pitali da ih upotrijebim u desertu.

I to je cijela priča oko ovog deserta, jednina stvar sentimentalna u njemu su bademi koje sam posipala po vrhu, no tu priču sam vam ispričala prošli put. 🙂

Moram vam još reći da je i ovaj naslov zapravo jedna obična laž (ne brinite, naslov nije klik bejt) jer ovo nije prava panna cotta. Ona se radi s vrhnjem i šećerom, a ovdje nema ničeg navedenog, a nema ni želatine. Kad bolje razmislim, ovaj desert s panna cottom nema nikakve veze, ali neka bude veganska panna cotta da ne kompliciramo.
U svakom slučaju je ovo jedan vrlo zanimljiv i ukusan desert, kako god ga nazvali. Lagan je, a opet jesenski i jednostavan, kao stvoren za jedan hladni utorak u studenom. 🙂

Kaki ili japanska jabuka

Jesenski je zbog cimeta ponajviše….

…i zbog kakija kojima ja sada sezona i ima ih na svakom kantunu. Oni su voće koje obično jako podijeli publiku, nekima su odvratni, a neki ih jednostavno obožavaju.
Ja sam, pogađate već, u ovoj skupini ljubitelja, zbog toga sam ih i ubacila u recept.

Kaki – japanske jabuke su još jedno voće koje je potpuno zanemareno u gastronomiji, a stvarno dobro funkcioniraju u kuhanju i pečenju.
Iako ih i ja najviše volim jesti svježe, pokazali su se kao odličan dodatak u desertima i napitcima. Upravo zbog toga mi se činilo da će super funkcionirati i u ovoj kombinaciji. Mislim da sam bila u pravu, ova vegenska panna cotta je totalno ukusna i posebna.

Oko samog recepta nema nikakve filozofije, sve sam zajedno zblendala, dodala začine, agar i zakuhala. Doslovno mi je trebalo pet minuta da zgotovim kremu i razdijelim je u češe.

Kako sve skupa ne bi bilo totalno dosadno napravila sam i ušećerene bademe kojima sam je posipala. Oni su zapravo jedina nezdrava stvar u ovom receptu i to zbog količine rafiniranog šećera. Meni se čini da nam se od ove količine neće ništa strašno dogoditi, ali ako želite možete razmisliti i o zdravijim verzijama posipa poput ovog krokanta. Za kraj sam dodala i zrnca nara koja ovdje, osim dekorativne funkcije, donose i svježinu, njih nemojte preskakati nikako. 🙂

Veganska panna cotta s kakijem i kokosovim mlijekom

Veganska panna cotta s kakijem
Print
Sastojci
  1. 1 konzerva (400 ml) kokosovog mlijeka
  2. 2 velika i zrela kakija
  3. 2 žlice javorovog sirupa
  4. 1 žličica cimeta u prahu
  5. ½ žličice đumbira u prahu
  6. 12 g agara
za posluživanje
  1. 10 ušećerenih badema, nasjeckanih
  2. 1 – 2 žlice zrnca nara
Postupak
  1. Ubacite u blender kokosovo mlijeko.
  2. Dva zrela kakija ogulite i narežite pa ih njih stavite u blender.
  3. Dodajte javorov sirup, cimet i đumbir te sve zblendajte u glatku smjesu.
  4. Smjesu po želji procijedite kroz sitno cjedilo kako bi se riješili grudica ili zaostalih komadića voća.
  5. Umiješajte agar i sve zagrijavajte na umjerenoj vatri, kada prokuha nastavite kuhati točno dvije minute.
  6. Odmah maknite s vatre i razdijelite u zdjelice ili čaše za serviranje.
  7. Ostavite da se stisne i dobro ohladi.
  8. Prije posluživanja posipajte narezanim ušećerenim bademima i zrncima nara.
Napomene
  1. Količinu javorovog sirupa iz recepta slobodno povećajte ili smanjite prema svom ukusu.
  2. Ovaj desert možete napraviti i sa želatinom u istom omjeru.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

2 Comments

  • Isprobala sam recept i odlično je ispao 🙂

    Odgovori
    • Hvala Maria na javljanju i jako mi je darago da si zadovoljna. 🙂

      Odgovori

Odgovori