bademi, blagdani, deserti, orašasti plodovi i sjemenke

Ušećereni bajami (bruštulane mendule)

Ušećereni bajami

Moja baka nije bila žena od kolača. Ona je u svemu bila konkretna (no bull shit) osoba pa tako i u kuhanju. Kuhala je jednostavno, tradicionalno, sezonski i nikad nije pretjerivala. Kolače je radila vrlo rijetko, samo na zapovidne blagdane jer slatko se ne jede svaki dan. Njen repertoar činile su sirnice, orahnjača/makovnjača i slatke salame. Nema dalje.
Nije ona bila baka koja šopa djecu s keksima i kolačima niti je ikad umišljala da su joj unučice premršave jer to nismo ni bile. Kod nje smo mogle dobiti juhu, blitvu i teleću šniclu za ručak. Ispekla bi nam jaje u kruhu za marendu na plaži. Povremeno bi nam kupila sladoled ili dala po jedan mali bounty iz duty free shopa. Tadašnja djeca (čitaj ‘mala Andrea’:D ) radovala su se takvim stvarima.

Ipak, jedne stvari je uvijek bilo na njenom stolu. U maloj zdjelici, tek toliko da se nađe za nenajavljene goste, bili su ušećereni bajami (bademi). Nama je govorila da su to bomboni i kao kobac pazila da ih ne zagrabimo šaku, a mi smo ih obožavale.

Ušećereni bajami su i danas jedna od stvari koja me potpuno podsjeća na nju. Nemoguće mi je stajati nad lončićem u kojem se krčkaju sa šećerom i ne sjetiti se bake. Sigurna sam da bi i moje sestre rekle isto, jer ovi bajami su bili njena specijalnost.

Radim ih relativno često, posebno u ovo doba godine kad se već polako pripremamo za blagdane. U ovo doba godine nekako najviše i mislim na baku jer ona je bila ta koja se brinula da Božić uvijek bude Božić. Nažalost, već neko vrijeme, ni ona ni dida nisu s nama. Ali uspomene ostaju zauvijek, sačuvane su u detaljima. Sjetim ih se u mirisu parfema, u komadu odjeće, ali i kada posegnem za zdjelicom u kojoj su ušećereni bajami.

Baka i ja
Baka i ja <3

Upravo zato vam danas donosim ovaj recept. Vjerujem da ušećereni bajami nisu nikome nešto novo niti revolucionarno, ali eto za mene nose tu intimnu i emotivnu priču pa ih jednostavno želim i ovdje podijeliti sa vama.

Ušećereni bajami (bruštulane mendule)
Print
Sastojci
  1. 150 g badema
  2. 150 g šećera
  3. 50 ml vode
Postupak
  1. U posudu debljeg dna stavite bademe, šećer i vodu.
  2. Zagrijavajte sve na jakoj vatri dok se šećer ne otopi i ne zapjeni.
  3. Kada se sve zapjeni počnite miješati energično, tako da sve sastojke dobro prožimate.
  4. U jednom trenutku će se šećer ponovno kristalizirati, sada je jako važno da nastavite miješati. Cilj je da taj ponovno kristalizirani šećer potpuno obloži bademe.
  5. Šećer će se ubrzo početi ponovno topiti i tada će se zalijepiti za bademe. Sada trebate dobro tempirati sve kako se šećer ne bi karamelizirao.
  6. Znači miješajte sve energično i kada vidite da se na bademe prima svijetlosmeđa korica od šećera prebacite ih na tanjur i ostavite ih da se ohlade.
Napomene
  1. Jednostavno je napraviti ušećerene bajame, ali jako je važno da sve korake dobro tempirate. Ključ je u miješanju u onom trenutku kad se šećer ponovno kristalizira, tada moramo biti oprezni da sve ne zagori i da se ne pretvori u pravi karamel.
  2. Gotove bademe ohladite prije posluživanja, vruću mogu izazvati gadne opekline, a i ukusniji su kad su hladni.
  3. Nemojte raditi velike količine ovoga odjednom jer će vam biti teško sve to miješati.
  4. Ukoliko želite, poigrajte se dodavanjem začina u smjesu, a na ovaj način možete karamelizirati i lješnjake ili orahe.
Cukar http://cukar.com.hr/

4 Comments

  • Vjerujem da baka još uvijek pazi koliko njena Andrea grabi bajama. 😉 <3

    Odgovori
    • Vjerujem i ja da ona pazi i gleda. Hvala ti. :* <3

      Odgovori
  • Ciao!
    Jučer sam radila mendule prema vašim uputama. Sve je išlo točno onako kako piše, samo što nisam nikako mogla dočekati da se kristalizirani šećer koji je obložio bademe ponovno počne topiti, pa mi je ostalo dosta šećera na dnu tave. Koliko dugo treba da se ponovno počne topiti?
    Muž kaže da su mu fini ali me pitao je li moguće da drugi put pokupe više šećera. Pretpostavljam da da, ako se strpim da se rastopi. Samo me muči koliko se to trebam strpiti.
    Hvala i lijepi pozdrav
    A.

    Odgovori
    • Pozdrav Anja,
      Teško mi je reći na pamet koliko točno vremena treba da se šećer krene ponovno lagano topiti i primati za badema. Naime, vrijeme potrebno za to može varirati ovisno o raznim faktorima, o debljini dna posude, o jačini vatre pa i o veličini posude. Obično je to 5 – 6 minuta. Tvoj suprug je u pravu kada kaže da bi se šećer trebao sav zalijepiti za bademe, uvijek malo šećera ostane u posudi, ali definitivno je večnina na bademima. Ovo je jednostavan recept, ali zahtjeva malo strpljenja i prakse. Žao mi je što ti ne mogu egzaktno odgovoriti na pitanje, ali me ovo pitanje ponukalo da snimim video s ovim receptom. Čisto da pokažem sve faze pripreme jer je ponekad teško to riječima opisati.

      Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.