ajme koliko nas je, čokolada, deserti, kava, kolači

Truffles s kavom i kardamom

 

Ovaj post sam napisala u nedjelju i sačuvala ga u draftu  s datumom objave večeras. Naime, na terenu sam i moram podijeliti s vama da jutros nisam popila kavu. Prohodala sam kilometre po blatu i lokvama i  prve kapi omiljene kave sam stavila u sebe tek oko 12. Jasno vam kako mi je prošao dan, a sad idemo na post.
Sad kad sam vam pokazala kako sam potrošila sve žumanjke od pavlove vraćam se kavi. Danas ću vam ispričati kako je kava polako ali sigurno osvojila novi svijet.
Nakon što je kava postala omiljeni napitak diljem starog kontinenta, europski osvajači i istraživači je nose sa sobom kud god krenuli. Tako su crna zrnca završila i na drugoj strani Atlantika.
Vjeruje se da je prvi kavu donio u novi svijet, mladi francuski časnik Gabriel Mathieu de Clieu. On je posadio prvu kavu na Martinque, tadašnjoj francuskoj koloniji. Kroz pedeset godina od ove jedne biljke razvila se cijela proizvodnja kave koja je opskrbljivala cijelu Južnu Ameriku. Uzgoj i trgovina kavom su bili unosan posao, a plodna zrnaca kave su čuvala pod oružjem kao najdragocjenije blago. Kao i ostale američke države i Brazil je želi svoj dio ovog kolača pa su se poslužili, gotovo, špijunskim metodama kako bi se to ostvarilo. Oko 1727. brazilska vlada šalje svoga pukovnika Francisca de Melo Palheta u Francusku Gvajanu na tajni zadatak pod krinkom rješavanja pograničnog spora. Pukovnik Palheta tamo uspostavlja intimne odnose s guvernerovom suprugom. Gospođi se jako sviđao pukovnik pa mu, kao znak pažnje, poklanja buket prepun sjemenki kave. Nakon ovog događaja rađa se najveći proizvođač kave na svijetu – Brazil. Zahvaljujući masovnoj proizvodnji kave u Brazilu ona više nije egzotični napitak dostupan samo bogatima već postaje piće masa.

 

Zahvaljujući europskim emigrantima, kava se našla i u Sjevernoj Americi. Ondje su je najvjerojatnije donijeli Nizozemci u svoju koloniju New Amsterdam (danas New York ali to naravno već znate;)). Kako je tada Sjeverna Amerika većim dijelom pripadala britanskoj kruni tako su Amerikanci bili prisiljeni plaćati silne poreze. Jedan od takvih visokih poreza bio je i porez na čaj. Vjerojatno je da je upravo ova činjenica popularizirala ispijanje kave na koju se nisu odnosili porezi. Diljem Amerike se otvaraju kavane, a kava postaje i važan društveni čimbenik jer se uz šalicu toplog napitka sklapaju poslovni dogovori, kreira se politika i izmjenjuju se informacije. Koliko je važna kava bila Amerikancima pokazuje i činjenica da je ona bila sastavni dio suhog dnevnog obroka vojnicima u Građanskom ratu.
Do kraja 19. stoljeća uzgoj kave se raširio na cijeli svijet. Kava se uzgaja i na istoku i na zapadu, na sjeveru i na jugu. Biljka koja je osvojila svijet svoj put završava na početku 20. stoljeća kada njemački naseljenici u Njemačkoj Istočnoj Africi (danas Kenija) sade kavu na obroncima planine Kilimanjaro, svega nekoliko stotina kilometara od njezine pradomovine u Etiopiji. Takao je kava završila svoj pohod svijetom i vratila se kući nakon 900 godina putovanja.

 

Ovaj recept je moja druga ulaznica za Ajme, koliko nas je, igru koju je pokrenula Snježana s bloga Dalmacija Down Under. Domaćica igre za ovaj mjesec je Ljilja s bloga Chocolate Dust, a ona nam je zadala temu – kava.

 

SASTOJCI
200 g tamne čokolade (ili čokolade za kuhanje)
100 ml slatkog vrhnja
1 žličica instant kave u granulama (ness, jacobs, frank)
1 mahuna zelenog kardamoma
kakao u prahu

POSTUPAK

  • Pomiješajte vrhnje s kavom, pa mu dodajte sjeme i mahunu kardamoma. Sve zakuhajte do vrenja.
  • Čokoladu narežite na sitne komade i stavite je u metalnu posudu.
  • Vrelo vrhnje kroz sitno cjedilo prelijte po čokoladi pa nastavite energično miješati kako bi se sva čokolada otopila.
  • Smjesu dobro ohladite, prvo na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku.
  • Ohlađenu smjesu grabite žličicom pa rukama oblikujte kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u kakao u prahu. Čuvajte u hladnjaku do posluživanja.

 

Comments

comments

24 Comments

  • Truffles su fenomenlni, priča zanimljiva, a slike: boli glava!

    Odgovori
  • Joj kako su predivne!

    Odgovori
  • Predivne slike! A imalo se šta i pročitati 🙂

    Odgovori
  • Truffles are adorable 🙂 Post – interesting and pictures so alive 🙂 Best regards 🙂

    Odgovori
  • Sve me asocira ne “Priče iz 1001 noći”, obskurno, mirisno, senzualno, zavodljivo da ne kažem nešta drugo. Drugim riječima zavedena sam, moram napravit ove kuglice, a dobro bi mi došao i onaj pukovnik.

    Odgovori
  • Kod tebe Andreica uvijek poučno štivo i super recept. Slikice su predivne!

    Odgovori
  • Dear Andrea,you know and love like chocolate truffles.Your are delightful and great photos!I wish you very nice and sweet day, Diana

    Odgovori
  • Užitak mi je bio pročitati priču o putovanjukafe, zaista si izvor informacija za sve nas. Truffles su prekrasne, a probala sam “hand made” tamnu čokoladu sa kardamomom i ostala zatečena nevjerovatno dobrim okusom. Nakon toga sam kupila i neke talijanske praline sa kafom i kardamomom i mogu reći samo da je okus fenomenalan, a kada je još riječ o svježim “truffles” onda je i nenadmašan.P.S. Vidi, vidi…nisam znala da su i muškarci mogli dobiti što su htjeli upuštajući se u ljubavne veze 🙂

    Odgovori
  • joooj divni su ti truffles! obozavam kombinaciju kava-cokolada. i jedni od najdrazih su mi lindt truffles od tamne cokolade i kave!

    Odgovori
  • Predivne truffles ! Izvrsno si ih napravila i jako mi se sviđaju fotkice. Malo sam se nasmijala početku dana bez kave , iako nije smješno :), ali i kod mene je danas bilo slično, juriš ujutro bez kave i kada sam pomislila da ću konačno uzeti kavu iznenada uleti neki sastanak, odmah, a ja još uvijek bez kave :),i evo me tek sada uz omiljenu šalicu i malu pauzu. E dobro bi mi došao i koji od ovih finih truffles. Hvala ti i za lijepu priču o kavi, najviše me se dojmio dio kada gospođa dragom pukovniku pokloni buket od sjemenki kave :))

    Odgovori
  • WOW! To već na oko miriši! :)Odlično si iskombinirala sastojke, jako mi se sviđa! A fotke imaju baš “tajanstveni” štih :),kao da je riječ o tajnoj i zabranjenoj namirnici, fenomenalne su! 🙂

    Odgovori
  • Već me dugo nešto nije ovako oduševilo. Fenomenalne fotke, priča, recept. 🙂

    Odgovori
  • Thumbs up za truffles! Samo potvrđuješ poziciju kao jednog od mojih omiljenih blogova-top 5! Inventivna prije svega, super si mi! Pozz

    Odgovori
  • taman po momo ukusu, uz fenomenalnu pricu i predivne fotke!! ja kad ujutro kavU ne popijem, cijeli dan mi je koma 🙁 ali to su fvrlo rijetke prilike 🙂

    Odgovori
  • Ne znam sta je lepse. Post, fotke ili truffles. Predivno Andrea, uvek me odusevis :))

    Odgovori
  • evo napokon i mene da komentiram, nešto sam se ulijenila u zadnje vrijeme :)) sviđa mi se post, nisam imala pojma da je kava porijeklom zapravo iz europe… ja ju ne pijem tako da ju baš ne doživljavam, ali bih ove tartufiće mogla probati baš zbog ovog kardamoma 😉 fotke su predivne, boja kakaa mi je odlična… i izgleda kao da si nekako dodatno osvjetlila samo tartufe, a da je ostalo u nekom polumraku… jel to slučajno ili? baš mi je to fora!

    Odgovori
  • Znas,tako su lepe…tako si ih fino poslikala!Ostavljaju bez teksta!

    Odgovori
  • evo ga na. nakon što sam odustala od ideje da napravim coffee cardamom pots de creme, intenzivno sam razmišljala o točno ovakvim trufflesima. u međuvremenu sam se opet predomislila i napravila tortice s kavom, ali ovim trufflesima sam se svakako planirala vratiti. i evo ih kod tebe! 😀 i fotke i trufflesi su vanserijski deobri! bravo!

    Odgovori
  • Zvuci savrseno a tako i izgledaju.Bas imam kesicu kardamoma tako da bih ove kuglice mogle uskoro ici na realizaciju 🙂

    Odgovori
  • @Snježa, hvala ti puno na lijepim riječima. Drago mi je da ti se post sviđa. :)@Maslinka i Alanvla puno hvala. :)@Eos, thank you.@Dunja, hvala ti i drago mi je da si na taj način doživjela post. Upravo sam tako i ja zamišljala ovu priču dok sam je slagala u glavi. Miris kava i njena priča zbilja obiluju mistikom i romantikom. Inače sve ove kuglice se za čas naprave, a zbilja su fenomenalnog okusa. Osim kave im se može dodati i bilo što drugo ovisno afinitetu. :)@Nada, puno ti hvala draga, drago mi je da ti se post sviđa. @Diana, thank you very much. @Cosmo, hvala, veliki dio informacija sam pročitala u onoj svojoj knjizi „Coffee and Chocolate Bible“, a neke sam stvari znala od prije pa sam sve to pokušala sažeti u ovom postu. Drago mi je ako sam u tome uspjela i ako vam je bilo zanimljivo. 🙂 Inače domaći truffles su neusporedivo bolji od kupovnih, a naprave se za čas. :)@Maninas, i ja obožavam ovu kombinaciju, okusi se tako lijepo prožimaju da je to pravi užitak za sva osjetila. Hvala ti na komentaru. :)@Branka, ma koma su ti dani kad preskočim jutarnji ritual, obično nastojim da se to ne dogodi ali ponekad je sve protiv nas. 🙂 Drago mi je da ti se sviđa post i hvala ti na komentaru. @Tadeja, hvala ti puno na lijepim riječima i drago mi je da fotke ostavljaju taj dojam na tebe jer mi je upravo to i bio cilj. @Vali, puno ti hvala draga moja. :)@Enogastromama, puno hvala na ovako lijepim riječima. I meni se jako sviđa tvoj blog. Od tebe mogu tako puno naučiti o vinima koja me fasciniraju. Ne komentiram baš postove o vinima jer nemam dovoljno znanja ali ih gutam u jednom dahu. :)@Sweet Corner, hvala puno na komentaru i drago mi je da ti se sviđa. I ja sam bez kave poluluda, hvala bogu sad je i tim gotovo, doma sam i natačem se kavom. :)@Ljilja, puno hvala na lijepim riječima, drago mi je da ti se sviđa post. Mene je oduševila tvoja teme jer kavu jako volim i ovo je prvi put da sudjelujem s više recepata. :)@Josipa, ma ne sekiraj se zbog komentara, nije to najvažnija stvar. 🙂 Drago mi je da ti se post sviđa, a kava nije iz Europe već iz Afrike. To sam pisala u prijašnjem postu. 🙂 Kombinacija kave i kardamoma je nešto posebno i svakako je treba isprobati. Što se fotki tiče ovo je namjerno. Osvijetlila sam lampom samo truffles, a ostalo ostavila u mraku i tako sam dobila ovaj rezultat. @Vera, puno ti hvala draga.@Monika, izgleda da smo ti, Marigold i ja bile na istoj valnoj dužini ovaj mjesec. To me i ne čudi jer kombinacija kave i kardamoma je tako dobra da se sama po sebi nameče u ovoj temi. Puno ti hvala na lijepom komentaru i jako mi je drago da ti se sviđaju fokte. @Sanja, hvala na komentaru i drago mi je da ti se sviđa. Ovo je tako jednostavno za izradu tako da se nadam da ćeš ih isprobati i da ćeš biti zadovoljna rezultatom. 🙂

    Odgovori
  • hı !very nice truffles…happy weekends.

    Odgovori
  • Njam!!! They looks so great… im literally drooling!

    Odgovori
  • Predivna ti je atmosfera na slikama!Kardamom jos nisam probala, skoro mi je stigao i pravo da ti kazem, kad vidim nesto ovako jedva cekam!

    Odgovori
  • jos jedna potvrda da ti znas ispricati pricu nakon koje uvijek dodem po jos.:) ah, mi zene smo zaista slabe na uniforme…:lol:slike su wow!!!:))))

    Odgovori

Odgovori