Meksička kuhinja predstavlja mi popriličan izazov. Iako, u svijetu u kojem gotovo sve zamatamo u tortilje, to može zvučati kao bizarna tvrdnja sigurna sam da bi se svaki poznavatelj ove kuhinje složio sa mnom. Kad ovlaš bacite pogled na ono što se u nas smatra meksičkom kuhinjom čini će vam se da tu nema velike filozofije. Kupite zamrznutu meksičku mješavinu, tortilje i tabasco i to je to, jel tako?
E pa nije!
Ova kuhinja potpuno je drugačije od naše, kompleksna je i sa svojim zakonitostima, a ponajviše bogata namirnicama koje su nam teško (ako uopće) dostupne. Ipak to ne znači da nam ona ne može biti nadahnuće za stvaranje nekih novih, naših okusa. Kombinacije novog i poznatog u potpuno novom ruhu.
Flautas de pollo jedno su od najpoznatijih jela meksičke kuhinje i upravo mi je ono poslužilo kao inspiracija za ovo jelo. Ono se priprema po cijelom svijetu, a kako se radi o jednostavnom uličnom jelu koje možete jesti s nogu i u hodu, nije ih teško reproducirati i u kućnoj izvedbi.
Moja verzija ovog poznatog jela nije autentična niti takva pokušava biti, ona je nadahnuta aromama i bojama Meksika s malom dozom domaćih okusa.
Nadjev za ove tortilje je trgana piletina (pulled chicken) pomiješana s umakom na bazi rajčica i paprike. U Meksiku bi tu koristili cijeli arsenal čili papričica, a ja sam za ovu našu domaću verziju koristila Podravkin blagi ajvar. On mi se učinio kao odlična ideja u ovoj kombinaciji i mogu vam reći da nisam pogriješila. Dao je piletini sočnost i lijepu aromu paprike.
Piletinu sam pripremala ciljano baš za ovo jelo, ali ono je zapravo vrlo praktično pa tako kao nadjev možete koristiti i piletinu koju vam je ostala od jučerašnjeg ručka, iz juhe ili pečenu, svejedno je. U tom slučaju je samo dodate umaku i malo prokrčkate kako bi se umak zgusnuo, a okusi proželi.
Flautas de polllo prženo su jelo i upravo zbog toga se uvijek poslužuju uz umake, puno salate i hladnu salsu. To je važna komponenta ovog jela koja mu daje svježinu i balans. Pomislila sam da bih mogla napraviti klasičnu meksičku salsu – pico de gallo, ali sastav mog hladnjaka odveo me u potpuno drugom smjeru. Napravila sam izvrsnu mješavinu od rajčica, paprika, kukuruza, avokada i crnih maslina. Ova moja ‘salsa’ (ili je ipak salata u pitanju) izvrsno je funkcionirala s prženim tortiljama, ali isto tako nam se svidjela i kao dip za tortilja čips.
Nadam će vam se svidjeti ova moja kombinacija, iako je recept poduži radi se o vrlo jednostavnom jelu. Inače, ovako pripremljenu piletinu možete, osim u prženim tortiljama, koristiti u wrapovima, ili kao nadjev u sendvičima. S obzirom da se vrlo brzo priprema trgana piletina kod nas je gotovo i zamijenila verziju sa svinjetinom.
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 g filea pilećih prsa
- 1 glavica luka, nasjeckana
- 1 režanj češnjaka, zgnječen
- 125 ml pasirane rajčice
- 2 velike žlice Podravka blagog ajvara
- 1 žlica meda
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1 žličica dimljene ljute paprike
- ½ žličice mljevenog đumbira
- sol
- papar
- 200 ml pilećeg temeljca (ili vode)
- 8 tortilja
- suncokretovo ulje za prženje
- 150 g cherry rajčica
- 1 crvena paprika
- 1 avokado
- ½ glavice luka
- 100 g kukuruza šećerca Podravaka
- 1 limun, sok
- 1 – 2 žlice maslinovog ulja
- sol
- papar
- U tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite pileća prsa po nekoliko minuta sa svake strane kako bi uhvatila koricu.
- Izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.
- U istoj tavi pirjajte sitno nasjeckani luk, a kad luk potpuno omekša dodajte češnjak i nastavite pirjati još 3 – 4 minute.
- Dodajte pasiranu rajčicu, ajvar, med, kumin, dimljenu papriku, đumbir, sol i papar.
- Sve dobro pomiješajte pa dodajte i temeljac te pustite da zakuha.
- Smanjite vatru, vratite prepečenu piletinu u umak još jednom promiješajte, poklopite i kuhajte tako na laganoj vatri oko sat vremena.
- Nakon sat vremena provjerite meso, ako se na dodir vilicom raspada gotovo je, ako se ne raspada kuhajte još kratko.
- Gotovo jelo maknite s vatre i pomoću dvije vilice ga natrgajte na trakice te sve dobro izmiješajte kako bi se meso i umak proželi.
- Ostavite sa strane da se malo ohladi.
- Tortilje lagano zagrijte na suhoj tavi ili u pećnici pa ih omotajte kuhinjskom krpom kako bi ostale mekane i savitljive.
- Uzimajte jednu po jednu tortilju, na dno svake stavite po dvije žlice trgane piletine.
- Pažljivo preklopite bočne strane tortilje pa je čvrsto zarolajte i sve učvrstite čačkalicama.
- Ponavljajte ovo dok ne potrošite sve sastojke.
- U velikoj i dubok tavi zagrijte dosta suncokretovog ulja za prženje pa u njemu pržite nadjevene tortilje. Dovoljno je pržiti ih po 2 – 3 minute sa svake strane, samo da poprime duboku zlatnu boju i postanu hrskave.
- Pržene tortilje ostavite na papirnatom ubrusu da se ocijede od viška masnoće.
- Servirajte ih uz salsu ili salate i umake po želji.
- Narežite rajčice, paprike i avokado na sitne kockice.
- Luk i masline sitno nasjeckajte.
- U zdjeli pomiješajte sve narezano povrće, dodajte ocijeđeni kukuruz i sve začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, solju i paprom.
- Odložite u hladnjaku najmanje sat vremena i poslužite uz tortilje.