ajvar, glavna jela, jela s mesom, piletina

Trgana piletina u hrskavim tortiljama

Trgana piletina u hrskavim tortiljama

Meksička kuhinja predstavlja mi popriličan izazov. Iako, u svijetu u kojem gotovo sve zamatamo u tortilje, to može zvučati kao bizarna tvrdnja sigurna sam da bi se svaki poznavatelj ove kuhinje složio sa mnom. Kad ovlaš bacite pogled na ono što se u nas smatra meksičkom kuhinjom čini će vam se da tu nema velike filozofije. Kupite zamrznutu meksičku mješavinu, tortilje i tabasco i to je to, jel tako?
E pa nije!

Ova kuhinja potpuno je drugačije od naše, kompleksna je i sa svojim zakonitostima, a ponajviše bogata namirnicama koje su nam teško (ako uopće) dostupne. Ipak to ne znači da nam ona ne može biti nadahnuće za stvaranje nekih novih, naših okusa. Kombinacije novog i poznatog u potpuno novom ruhu.
Flautas de pollo jedno su od najpoznatijih jela meksičke kuhinje i upravo mi je ono poslužilo kao inspiracija za ovo jelo. Ono se priprema po cijelom svijetu, a kako se radi o jednostavnom uličnom jelu koje možete jesti s nogu i u hodu, nije ih teško reproducirati i u kućnoj izvedbi.

Moja verzija ovog poznatog jela nije autentična niti takva pokušava biti, ona je nadahnuta aromama i bojama Meksika s malom dozom domaćih okusa.
Nadjev za ove tortilje je trgana piletina (pulled chicken) pomiješana s umakom na bazi rajčica i paprike. U Meksiku bi tu koristili cijeli arsenal čili papričica, a ja sam za ovu našu domaću verziju koristila Podravkin blagi ajvar. On mi se učinio kao odlična ideja u ovoj kombinaciji i mogu vam reći da nisam pogriješila. Dao je piletini sočnost i lijepu aromu paprike.

Podravka ajvar za trganu piletinu
Piletinu sam pripremala ciljano baš za ovo jelo, ali ono je zapravo vrlo praktično pa tako kao nadjev možete koristiti i piletinu koju vam je ostala od jučerašnjeg ručka, iz juhe ili pečenu, svejedno je. U tom slučaju je samo dodate umaku i malo prokrčkate kako bi se umak zgusnuo, a okusi proželi.

Flautas de polllo  prženo su jelo i upravo zbog toga se uvijek poslužuju uz umake, puno salate i hladnu salsu. To je važna komponenta ovog jela koja mu daje svježinu i balans. Pomislila sam da bih mogla napraviti klasičnu meksičku salsu – pico de gallo, ali sastav mog hladnjaka odveo me u potpuno drugom smjeru. Napravila sam izvrsnu mješavinu od rajčica, paprika, kukuruza, avokada i crnih maslina. Ova moja ‘salsa’ (ili je ipak salata u pitanju) izvrsno je funkcionirala s prženim tortiljama, ali isto tako nam se svidjela i kao dip za tortilja čips.

Salsa od rajčice, paprike, kukuruza i avokada
Nadam će vam se svidjeti ova moja kombinacija, iako je recept poduži radi se o vrlo jednostavnom jelu. Inače, ovako pripremljenu piletinu možete, osim u prženim tortiljama, koristiti u wrapovima, ili kao nadjev u sendvičima. S obzirom da se vrlo brzo priprema trgana piletina kod nas je gotovo i zamijenila verziju sa svinjetinom.

Trgana piletina u hrskavim tortiljama

Trgana piletina u hrskavim tortiljama
Print
Za trganu piletinu
  1. 2 žlice maslinovog ulja
  2. 500 g filea pilećih prsa
  3. 1 glavica luka, nasjeckana
  4. 1 režanj češnjaka, zgnječen
  5. 125 ml pasirane rajčice
  6. 2 velike žlice Podravka blagog ajvara
  7. 1 žlica meda
  8. 1 žličica mljevenog kumina
  9. 1 žličica dimljene ljute paprike
  10. ½ žličice mljevenog đumbira
  11. sol
  12. papar
  13. 200 ml pilećeg temeljca (ili vode)
  14. 8 tortilja
  15. suncokretovo ulje za prženje
za salsu
  1. 150 g cherry rajčica
  2. 1 crvena paprika
  3. 1 avokado
  4. ½ glavice luka
  5. 100 g kukuruza šećerca Podravaka
  6. 1 limun, sok
  7. 1 – 2 žlice maslinovog ulja
  8. sol
  9. papar
Postupak
  1. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite pileća prsa po nekoliko minuta sa svake strane kako bi uhvatila koricu.
  2. Izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.
  3. U istoj tavi pirjajte sitno nasjeckani luk, a kad luk potpuno omekša dodajte češnjak i nastavite pirjati još 3 – 4 minute.
  4. Dodajte pasiranu rajčicu, ajvar, med, kumin, dimljenu papriku, đumbir, sol i papar.
  5. Sve dobro pomiješajte pa dodajte i temeljac te pustite da zakuha.
  6. Smanjite vatru, vratite prepečenu piletinu u umak još jednom promiješajte, poklopite i kuhajte tako na laganoj vatri oko sat vremena.
  7. Nakon sat vremena provjerite meso, ako se na dodir vilicom raspada gotovo je, ako se ne raspada kuhajte još kratko.
  8. Gotovo jelo maknite s vatre i pomoću dvije vilice ga natrgajte na trakice te sve dobro izmiješajte kako bi se meso i umak proželi.
  9. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
  10. Tortilje lagano zagrijte na suhoj tavi ili u pećnici pa ih omotajte kuhinjskom krpom kako bi ostale mekane i savitljive.
  11. Uzimajte jednu po jednu tortilju, na dno svake stavite po dvije žlice trgane piletine.
  12. Pažljivo preklopite bočne strane tortilje pa je čvrsto zarolajte i sve učvrstite čačkalicama.
  13. Ponavljajte ovo dok ne potrošite sve sastojke.
  14. U velikoj i dubok tavi zagrijte dosta suncokretovog ulja za prženje pa u njemu pržite nadjevene tortilje. Dovoljno je pržiti ih po 2 – 3 minute sa svake strane, samo da poprime duboku zlatnu boju i postanu hrskave.
  15. Pržene tortilje ostavite na papirnatom ubrusu da se ocijede od viška masnoće.
  16. Servirajte ih uz salsu ili salate i umake po želji.
Za salsu
  1. Narežite rajčice, paprike i avokado na sitne kockice.
  2. Luk i masline sitno nasjeckajte.
  3. U zdjeli pomiješajte sve narezano povrće, dodajte ocijeđeni kukuruz i sve začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, solju i paprom.
  4. Odložite u hladnjaku najmanje sat vremena i poslužite uz tortilje.
Cukar http://cukar.com.hr/
Ovaj post nastao je u suradnji s Podravkom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.