deserti, dolcela, jabuke, kolači

Torta sa želeom od jabuka i kremom od vanilije s makom

Torta sa želeom od jabuka i kremom od vanilije s makom prava je dekadentna slastica koja ujedinjuje omiljene okuse jeseni. Tu su jabuke, cimet, orasi, malo vanilije i mak – neodoljivo i vrlo slasno. Ipak, ono što je najbolje kod ove torte je činjenica da za nju ne treba paliti pećnicu.
Da, da ova torta priprema se potpuno bez pečenja, a kao što vidite to ni malo ne umanjuje njezinu raskoš.
Pa kako sam je onda napravila?
Zapravo, vrlo jednostavno – za podlogu sam iskoristila obične kekse s maslacem, samljela sam ih i dodala im mljevene orahe, rastopljeni maslac i malo soli.

Za žele od jabuke sam pirjala kilu kiselkastih granny smith jabuka s maslacem, cimetom, đumbirom i šećerom. Kad su potpuno omekšale usitnila sam ih u pire štapnim mikserom i dodala im jednu žličicu Dolcela Gussnela da ih dodatno zgusnem.  
Krema od vanilije makom je jednostavna kombinacija slatkog vrhnja, krem sira, maka i malo Dolcela želatine.
Sve sam to ovako u slojevima složila u kalup za torte i na kraju je samo trebalo naći strpljenja i pričekati da se torta stisne. 🙂

Torta sa želeom od jabuka i kremom od vanilije – recept

SASTOJCI:
Za podlogu:

120 g keksa s maslacem
80 g oraha
prstohvat soli
100 g maslaca, otopljenog
Za žele od jabuka:
1 kg granny smith jabuka
30 g maslaca
100 g šećera
2 žlice javorovog sirupa
1 žličica cimeta
½ žličice đumbira
15 g Docela Gussnela
100 ml vode
Za kremu od vanilije i maka:
1 vrećica Dolcela želatine
4 žlice vode
500 g slatkog vrhnja
1 Dolcela vanilin šećer
200 g krem sira/sirnog namaza
70 g šećera u prahu
2 – 3 žlice maka u zrnu

POSTUPAK:

Za podlogu:
Keske, orahe i prstohvat soli sameljite u mlincu ili sjeckalici.
Prebacite ih u zdjelu, prelijte otopljenim maslacem i sve pomiješajte u kompaktnu smjesu.
Dobivenu smjesu rasporedite na dno kalupa za tortu (20 cm) kojeg ste obložili papirom za pečenje.
Stražnjom stranom žlice utisnite i poravnajte smjesu formirajući tako podlogu za nadjeve.
Odložite u hladnjak dok pripremate kreme.

Za žele od jabuka:
Ogulite i narežite na kockice granny smith jabuke.
U većoj tavi rastopite maslac pa dodajte narezane jabuke, šećer, javorov sirup, cimet i đumbir.
Sve pirjajte povremeno miješajući dok jabuke potpuno ne omekšaju.
Štapnim mikserom usitnite jabuke u glatki pire.
U zdjelici pomiješajte Dolcela Gussnel i vodu pa ovu mješavinu umiješajte u pire od jabuka.
Kuhajte sve još nekoliko minuta dok ne zakuha.
Maknite s vatre i ostavite sve da se malo ohladi, a zatim rasporedite na pripremljenu podlogu od keksa i vratite u hladnjak da se potpuno ohladi i stisne.

Za kremu od vanilije s makom:
U zdjelici pomiješajte Dolcela želatinu i 4 žlice vode te ostavite da nabubri.
Odvojite 250 g slatkog vrhnja i pomiješajte ga u lončiću s vanilin šećerom.
Stavite sve kuhati na umjerenu vatru dok ne zakuha, a smanjite vatru i dodajte nabubrenu želatinu.
Nastavite kuhati dok se želatine potpuno ne rastopi, maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Krem sir pomiješajte sa šećerom u prahu pa sve mikserom izradite u glatku smjesu. Dodajte preostalih 250 g vrhnja i nastavite miješati mikserom dok se ne zgusne.
Dodajte sada ohlađenu mješavinu vrhnja i želatine i zrna maka.
Još jednom sve dobro izmiješajte pa prelijte preko žela od jabuka.
Vratite sve u hladnjak i ostavite da dobro stisne, najbolje preko noć.
Ohlađeno pažljivo izvadite iz kalupa, ukrasite čipsom od jabuka i orasima pa poslužite.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.