čokolada, deserti, kolači, pivo, torta

Zbogom bablje ljeto – torta s tamnim pivom

Torta s tamnim pivom

Čudna je ova jesen, topla je i suha. Tek šareno lišće i kraći dani polagano najavljuju zimu, a mi pokušavamo maksimalno iskoristiti ovo lijepo vrijeme. Provodimo poslijepodneva na zraku i u igri poslije škole. Iako je ljeto daleko iza nas, čini mi se da mu se ove godine nikud ne žuri pa smo imali pravo bablje ljeto.
Ipak, danas s ovom jesenskom kišom kao da mu je konačno došao kraj. Srećom to ne znači da je došao i kraj igri u parku jer kome još smeta malo blata. Mi volimo jesen i sve one lijepe stvari koje ona nosi, od mirisa kestena i juhe od buče do blatnjavih lokvica.

Na kraju aktivnog dana, a takav je skoro svaki, kad konačno dođemo kući, jedva dočekam dići noge u zrak i popiti nešto toplo. Obično mi prvo padne na pamet kakao, ali kako je vrijeme neuobičajeno toplo dobro dođe i pokoje pivo. Nakon toga se bolje spava, jel’ tako. 😀

Razmišljala sam tako jednu večer (jer obično navečer razmišljam o hrani) o kombinaciji čokolade i pive. Nekako mi je prirodno razmišljati o kombinaciji dvije stvari koje toliko volim u sitnim noćnim satima, pa mi je na pamet pala i ova čokoladna torta s tamnim pivom. 😀
Nije ta torta neka slastičarska revolucija, rekla bih čak da je postala jedan sasvim uobičajen i poznat desert. Vjerujem da ste se svi već sretali s njom u ovoj ili onoj verziji, ali eto ja je nikad nisam pravila ni jela. Ne znam zašto, valjda mi je uvijek bilo žao ubaciti pivo u kolač. Ipak, kad nešto toliko dugo gledaš i mjerkaš onda se s time treba uhvatiti u koštac. I tako je neki dan konačno nastala i ta famozna torta s tamnim pivom.

Ono što vam o njoj mogu reći je da me oduševila jednostavnost izrade i sočnost biskvita, a pivo se, kako sam i pretpostavila, u njoj ne osjeti uopće.
Možda se pitate čemu onda sve to – ne znam, ali sam odlučila vjerovati da pivo doprinosi sočnosti i da ga nisam uzalud potrošila. 😀

Torta s tamnim pivom
Recept koji sam slijedila je ovaj Nigelle Lawoson (znate već da njenim receptima vjerujem bezuvjetno) koji sam mrvicu izmijenila čisto zbog stanja u frižideru.
Na kraju dana, ova torta je bila baš ono što sam trebala, a i super je pasala uz čašu ohlađenog Staropramen Dark piva koje sam s guštom popila.

Torta s tamnim pivom
Print
Sastojci
  1. 250 ml tamnog piva
  2. 250 g maslaca
  3. 75 g kakao praha
  4. 300 g smeđeg šećera
  5. 150 g čvrstog jogurta
  6. 2 jaja
  7. 1 vanilin šećer
  8. 275 g brašna
  9. 2 i ½ žličice sode bikarbone
Za kremu
  1. 250 g mascarponea
  2. 100 g kiselog vrhnja
  3. 1 vanilin šećer
  4. kakao za posipanje
Postupak
  1. Pivo nalijte u široki lonaca pa mu dodajte maslac narezan na kockice.
  2. Zagrijavajte sve na srednje jakoj vatri dok se maslac ne otopi.
  3. Maknite s vatre i umiješajte kakao i šećer.
  4. Lagano umutite jaja i jogurt s vanilin šećerom pa i njih umiješajte u smjesu s pivom.
  5. Na kraju dodajte brašno i sodu bikarbonu, sve dobro sjedinite i prebacite u kalup za tortu promjera 23 cm koji ste obložili papirom za pečenje.
  6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 50 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
  7. Pečenu tortu izvadite iz pećnice i pustite je da se potpuno ohladi.
za kremu
  1. U zdjeli izmiješajte mascarpone, kiselo vrhnje i vanilin šećer.
  2. Ovom smjesom premažite ohlađenu tortu.
  3. Sve posipajte s još kakaa u prahu i poslužite.
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.