deserti, dolcela, kolači, maline, torta

Trobojna torta s malinama i čokoladom bez pečenja

Torta s malinama

Ljeto je pred vratima, a to u mom slučaju može značiti samo jedno –  gotovo je s pripremom slojevitih torti. Jednostavno je prevruće za cjelodnevno pečenje. Ipak, to ne znači da ću se tako lako odreći slatkog, nikako, sada na scenu stupaju kolači bez pečenja.
Srećom, ljeto nije samo vrijeme nesnosnih vrućina, ono je i vrijeme obilja plodova pa bi bila prava šteta ne iskoristiti sve te okuse koji nam se nude. Volim ih sve – kupine, borovnice ili ribiz, ali ipak najdraže su mi maline. Osim što su i same po sebi prava poslastica, savršen su dodatak svakom kolaču.


Ako ih samo skuhate s malo šećera dobit ćete savršeni preljev za sladoled, ako ih pomiješate s krem sirom i vrhnjem dobit ćete jako finu i osvježavajuću kremu, a ako želite raskošan desert, onda napravite ovu trobojnu tortu s čokoladom, vanilijom i malinama.
Za nju se nećete preznojiti, ali ćete morati biti malo strpljivi dok se svaki dio dobro ne ohladi.
Na kraju tortu prelijte Dolcela crvenim preljevom za torte za wow efekt.

Torta s malinama – bez pečenja

SASTOJCI:
Za podlogu:
200 g digestive keksa
110 g maslaca
Za mousse od čokolade:
200 g tamne čokolade
300 g slatkog vrhnja
prstohvat soli
2 žličice Dolcela želatine
125 g malina
Za kremu od vanilije:
400 g slatkog vrhnja
70 g šećera
1 Dolcela burbon vanilija šećer
2 žličice Dolcela želatine
Za preljev:
125 g malina
1 Dolcela crveni preljev za torte
2 žlice šećera
250 ml vode


POSTUPAK:


Za podlogu:
Kekse ubacite u multipraktik i sameljite ih u fini prah.
Dodajte maslac narezan na kockice i nastavite miješati dok se sve ne poveže u mrvičastu smjesu.
Mali kalup za torte, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje pa na njega prebacite smjesu od keksa i maslaca. Žlicom utisnite smjesu u kalup kako bi dobili podlogu.
Podlogu odložite u hladnjak dok pripremate ostale komponente.
Za mousse od čokolade:
Čokoladu natrgajte na kockice pa je prebacite u lonac debljeg dna.
Dodajte slatko vrhnje i prstohvat soli, pa sve kuhajte na laganoj vatri dok se čokolada ne rastopi i sve ne poveže u glatku čokoladnu kremu.
Dok se čokolada i vrhnje kuhaju pripremite želatinu tako da u zdjelici pomiješate želatinu i dvije žlice vode, a zatim ostavite zdjelicu sa strane da želatina nabubri.
Kada se čokolada i vrhnje potpuno povežu, umiješajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi.
Maknite lonac s vatre i ostavite da se sve malo ohladi, a zatim smjesu iz njega prelijte preko pripremljene podloge od keksa.
Ponovo stavite sve u hladnjak da se bolje ohladi, a zatim na čokoladni sloj posložite 125 g opranih malina.
Za kremu od vanilije:
U loncu pomiješajte slatko vrhnje, šećer i burbon vanilija šećer.
Sve zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi i smjesa ne dođe do točke vrenja.
Dok se vrhnje kuha pripremite želatinu tako da je u zdjelici pomiješate s dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri.
Kada vrhnje dođe do točke vrenja, maknite ga s vatre, dodajte mu nabubrenu želatinu i sve dobro promiješajte da se želatina rastopi.
Ostavite kremu da se ohladi na sobnu temperaturu pa je prelijte preko čokoladnog sloja i malina.
Vratite tortu u hladnjak da se potpuno stisne, a zatim složite i preostalih 125 g malina.
Za crveni preljev:
U zdjelici pomiješajte crveni preljev za torte s dvije žlice šećera i 2 – 3 žlice vode koje ste oduzeli od onih 250.
Preostalu vodu zagrijte do točke vrenja, maknite je s vatre i umiješajte u nju pripremljeni preljev.
Vratite sve na vatru i kuhajte miješajući dok ponovno ne zaključa.
Ostavite preljev da se malo ohladi, a zatim ga prelijte preko torte kao završni sloj.
Preljev će se stisnuti za petnaestak minuta i tada tortu možete poslužiti.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.