čokolada, deserti, kolači, orašasti plodovi i sjemenke

Torta od lješnjaka

 

85714-torta_ljesnjak_03

Eto, sad imam 30 godina i ne osjećam se ni malo drugačije nego prošle subote. Ni sama ne znam zašto sam mislila da bi se trebala osjećati drugačije, pretpostavljam da i ja ponekad potpadnem pod utjecaje svemoćnih medija, uglavnom filma. Nema ženskog filma ili serije koji se ne bavi problematikom okruglih brojeva i paranojama koje žene zbog toga proživljavaju. Svaki okrugli rođendan se predstavlja kao neka prekretnica, kao neki veliki finale jednog dijela života pa žene shodno tome dramatiziraju, padaju u depresije i što li ja znam. Iskreno da vam kažem nisam osjetila niti jedan od ovih simptoma, a bogme mi se ni život nije drastično promijenio zbog činjenice da svoje godine više ne pišem s brojem dva. Zapravo taj dan je prošao kao i svaki drugi i svaki slijedeći. 

Torta od lješnjaka

Kako sam rođena u prvoj polovici rujna moj rođendan je oduvijek obilježavao početak škole, a nerijetko je to bio i sam prvi dan škole. Kasnije su moj rođendan obilježavali ispitni rokovi pa i polaganje državnog ispita na sam rođendan. Mnoge rođendane sam proslavila na terenu u blatu i prašini, a ni ovaj nije bio drugačiji. Kako stalno kukam da mi fale tereni mogla bi na ovu činjenicu gledati i kao najljepši poklon koji sam dobila. U ponedjeljak 13. rujna na moj trideseti rođendan zakopali smo prvu lopatu na našem malom istraživanju.
Planirala sam ovaj post pustiti točno u ponedjeljak ali u subotu smo slavili i ja sam imala nezgodnu epizodu s crnim vinom pa sam se opravljala dva dana. Na teren sam otišla još pomalo mamurna i s crvenim tragom na usnama. Moram vam reći da nisu loše te tridesete (uostalom iste su kao dvadesete), a ja ih doživljavam nekako ovako i pjevušim „Caramelle non ne voglio più“, ali samo pjevušim. 🙂

Torta od lješnjaka
Print
Sastojci
  1. za biskvit
  2. 100 g lješnjaka
  3. 100 g šećera
  4. 80 g maslaca
  5. 5 jaja
  6. 2 žlice gustina
  7. 2 žlice kakaoa
  8. 1 žličica praška za pecivo
  9. par kapi arome lješnjaka
  10. prstohvat soli
  11. za kremu
  12. 800 ml mlijeka
  13. 80 g gustina
  14. 50 g šećera
  15. 50 g lješnjaka
  16. 100 g bijele čokolade
  17. 130 g maslaca
  18. par kapi arome lješnjaka
  19. za ukras
  20. 50 g lješnjaka
  21. 50 g šećera
  22. 1 – 2 žlice vode
  23. 400 ml slatkog vrhnja
Postupak
  1. Prvo svih 200 grama lješnjaka stavite na lim za pečenje pa ih pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva desetak minuta. Povremeno ih protresite da.
  2. Lješnjake izvadite na čistu kuhinjsku krpu pa ih trljajte kako bi im odstranili kožicu.
  3. Kad odstranite kožicu podijelite lješnjake na tri skupine, dvije po 50 g i jednu od 100 g.
  4. za kremu
  5. Sitno sameljite 50 g lješnjaka.
  6. Odmjerite 800 ml mlijeka pa mu oduzmite 5 – 6 žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte na laganoj vatri.
  7. Gustin izmiješajte s 5 – 6 žlica mlijeka i šećerom.
  8. Kad mlijeko bude blizu vrenja dodajte mu mljevene lješnjake, bijelu čokoladu i par kapi arome lješnjaka.
  9. Nastavite kuhati dok smjesa ne zakuha, maknite je s vatre pa uz neprestano miješanje dodajte gustin.
  10. Vratite na vatru i kuhajte miješajući desetak minuta dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje.
  11. Kremu maknite s vatre i ostavite da se dobro ohladi.
  12. Maslac sobne temperature izmiješajte električnom miješalicom da postane pjenast.
  13. Umiješajte maslac u ohlađenu kremu od lješnjaka pomoću električne miješalice.
  14. za biskvit
  15. Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
  16. Sameljite 100 g lješnjaka
  17. Maslac otopite na laganoj vatri.
  18. Žumanjke i šećer miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete svijetlu, pjenastu smjesu.
  19. Potom lagano umiješajte kakao, gustin, lješnjake, prašak za pecivo i otopljeni maslac, dodajte i par kapi arome lješnjaka.
  20. Nastavite miješati električnom miješalicom dok se svi sastojci ne prožmu.
  21. Bjelanjke i prstohvat soli izradite električnom miješalicom u čvrst snijeg.
  22. Nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu od žumanjaka. Učinite ovu iz dva ili tri puta, a ne sve od jednom.
  23. Kalup za tortu promjera 24 cm s odvojivim stranicama obložite papirom za pečenje pa u njega ravnomjerno rasporedite smjesu za biskvit.
  24. Pecite u pećnici zagrijanoj pri 180 stupnjeva 20 – 30 minuta ili dok test s čačkalicom ne pokaže da je torta pečena. (Znate ono: zabijete čačkalicu u sredinu torte i ako je čista kad je izvadite van znači da je torta gotova)
  25. Pečeni biskvit dobro ohladite.
  26. slaganje
  27. Biskvit prerežite tako da dobijete dva kruga/kore približno iste debljine.
  28. Prvu koru stavite na tanjur za tortu te ga zatvorite obručem od kalupa.
  29. Na koru ravnomjerno premažite pripremljenu kremu.
  30. Poklopite kremu drugom biskvitnom korom.
  31. Ostavite u hladnjaku par sati da se krema dobro stisne.
  32. ukrašavanje
  33. Preostalih 50 g lješnjaka izmiješajte s 50 g šećera i 1 – 2 žlice vode pa sve zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi.
  34. Lješnjake treba kuhati dok sva voda ne ispari, a za lješnjake se ne zalijepi šećer svijetle boje.
  35. Maknite lješnjake s vatre, malo ih ohladite pa ih sameljite.
  36. Električnom miješalicom istucite 400 ml slatkog vrhnja u čvrst šlag.
  37. Tortu premažite šlagom, a rubove posipajte mljevenim karameliziranim lješnjacima.
Cukar http://cukar.com.hr/

21 Comments

  • Avatar

    Andrea, all the best for you 🙂 Great torte 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Joj puterica:)!!!Torta izgleda bozanstveno, a fotka…ma nemam vise obraza pisati kako sam antitalenat za fotografiju…:)

    Odgovori
  • Avatar

    Draga Andrea, blogerska i horoskopska kolegice 🙂 sa malim zakašnjenjem Sretan Ti Rođendan !Poznato mi je to obilježavanje rođendana sa početkom školske godine :-)I uživaj u 30.-tima ! kako si i sama rekla nisu ovi okrugli rođendani toliko drugačiji od onih drugih ali uvijek ih nekako ističemo. Super si proslavila i to je odličan ulazak u novo desetljeće, a ujedno ti želim uspijeh i na novom projektu na terenu. Torta ti je odlična, svidjela bi mi se ovako puna okusa lješnjaka, i super mi izgleda !!

    Odgovori
  • Avatar

    Lijepa torta i lijepe slikice. Sretan rođendan Andrea, i sve što si i sama poželiš..

    Odgovori
  • Avatar

    oooh, sretan ti rodendan!:)))) nemoj mi reci da ste ti i moja kcer rodene na isti datum? (17. rujan):)))he, he, ja ove godine punim 40. ovdje je obicaj da se baci veliki party za okrugle rodendane a ja odbijam tako nesto. rodendan kao i svaki drugi samo se pise 4 i jednom nulom…

    Odgovori
  • Avatar

    Draga moj aAndreice,sve najboplje…Ja imam 33 uskoro..:)Uvek imas originalnu tortu!

    Odgovori
  • Avatar

    Mmm, ovo baš ukusno izgleda :)Sretan rođendan!

    Odgovori
  • Avatar

    Srećan rođendan Andrea! Hvala što si nas počastila ovom divnom tortom. Obožavam lešnik u tortama, a krema mi izgleda jako fina.

    Odgovori
  • Avatar

    Sretan rođendan!Meni se bliži 40. ali meni to ništa posebno ne predstavlja ni okruglo ni manje okruglo. Samo kad gledam djecu pomislim, u klinac, zar je već prošlo toliko vremena, već idu u školu? Moj rođendan je u prvom tjednu u kolovozu tako da sam rijetko kad imala proslavu, uvijek sam ili ja ili svi ostali na odmoru, pa zalijem sama.Od svih orašastih plodova lješnjaci su mi najdraži, iako ih ne koristim prečesto. Najviše mi se dopala ova krema, ali i posip na vrhu. Ne pravim često torte, ali sigurno ću je imati na umu sljedeći put kad mi zatreba dobar recept.

    Odgovori
  • Avatar

    Dear, dear, Andrea,very beautiful cake – looks fantastic and great pictures.Be happy, very, very much!Greetings and hugs, Diana

    Odgovori
  • Avatar

    Draga Andrea, sretan ti rođendan, torta predivna, moja kćer kaže da hoće takvu za svoj 35 uskoro.

    Odgovori
  • Avatar

    Draga Andrea, sretan ti rođendan i sve najbolje ti želim, da nas još dugo dugo častiš sa ovakvim receptima i fotografijama! 🙂 Ma torta ti je prekrasna, i tako lijepo ukomponirana u ove nježne fotke da se ne mogu maknuti od ekrana.. :)))

    Odgovori
  • Avatar

    Sretan rođendan, prekrasna torta. Ne’š ti 30 godina pa ja ti mogu mama biti, pa šta. Sve su godine dobre. Nikada mlađa:))

    Odgovori
  • Avatar

    Draga Andrea, i ovdje ti želim sve na najbolje za rođendan! Drago mi je da si se lijepo provela 😉 Torta izgleda fenomenalno i čuvam ju za neku posebnu priliku kad mi bude trebalo nešto novo 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Sretan rodjendan, dear…da ti cestitam i ovde na blogu!;)) Tortica izgleda fenomenalno…ma, ti vec znas da ja obozavam tvoje fotke, vec se stalno ponavljam…i sastojci su za cistu peticu, pa gde ces lepse od lesnika, mljac!;)))

    Odgovori
  • Avatar

    Sretan rođendan draga andrea. Torta izgleda prekrasno.Meni su ti filmovi i serije poput SATC glupe kada se bave pitanjem ženske paranoje od tridesetih ili četrdesetih. Pametna žena kao što si ti se uvijek veličanstveno osjeća u svojoj koži, bilo joj 25, 35 ili 55. A sad si me podsjetila na priču dvije djevojke iz tramvaja od prije neku večer, koju sam na svoj užas imala priliku čuti. Ne bi mi bilo čudna da su cure neke primitivne seljančice, ali su studentice, pričale su o studiju genetike….Elem, pričale su o promjenama kroz koje žena prolazi u životu i kako se to odražava na njenom tijelu. U to će ova jedna, “moja tetka, ona je STARA žena, negdje oko 45 godina, nije nikad rađala, da vidiš kako je ona debela….” Mislim se odkuda tom curetku od 18-19 godina, iurbanoj gradskoj curi, ideja da je žena od 45 PRAVO STARA???Još jednom pohvale za tortu, prelijepa je.

    Odgovori
  • Avatar

    sretan ti rođendan, evo ja sam samo godinu dana mlađa i ne hvata me nikakva panika od okruglog broja, barem još za sad, ne mislim da bi se moralo nešto promijeniti preko noćitorta ti je odlična!

    Odgovori
  • Avatar

    Srecan rodjendan! I ja sam pre dve godine zagazila u tridesete i delim tvoje misljenje, nista se drasticno nije izmenilo. Sto se rodjendana tice, nisam imala bas neke velike proslave na dan svog rodjendana. Rodjena sam polovinom jula kada su svi, pa i mi bili na godisnjem odmoru pa sam feste uvek pripremala sa par meseci zakasnjenja. Divna ti je tortica, uzivaj u tridesetima :)))

    Odgovori
  • Avatar

    Ma super! :)Imaš trideset pusica i jedno sitno povlačenje za uvce, ipak ti još rasteš ;))))Dok god te tijelo stvarno u nečemu ne izda i onemogoćuje sve drugo je samo stvar glave, a tvoja je još mlada i poletna i želimo da takva i ostane! :)Torta je baš pravi izbor za 30-godišnjakinju. Solidna, stabilna, pomnjivo odabranih i kombiniranih sastojaka svevremenska ljepotica! 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    draga Andrea, sretan ti 30-ti rodjendan! sa zakasnjenjem, propustila sam ali ipak, da ti pozelim puno srece i uspjeha :)) ja sam taj rodjendan pregrmila slicno, nista mi nije bilo posebno upecatljivo – rodjendan kao i svaki drugi :Dova torta izgleda orekrasno.ja sam uzasna ljencina za pravit kolace, i ovo nije bas nabrzaka recept, ali ljesnjake obozavam a i imam ih oko kilu, rodilo mi je ljesnjakovo drvo u vrtu bas fino ove godine

    Odgovori
  • Avatar

    Sa velikim zakasnjenjem, sretan ti rodjendan !!!!!

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.