bademi, borovnice, deserti, kokos, veganska jela

Torta od kokosa sa želeom od borovnica

Torta od kokosa sa želeom od borovnica

Obećala sam vam ovaj recept prije pet dana, rekla sam vam tada da ću ga objaviti sutra. Ali avaj, prošlo je sutra, prošlo je i prekosutra, a receptu nije bilo ni traga ni glasa. Ispričavam se na tome svima vama koji ste ga čekali i tražili, jednostavno mi se dogodio život. Znate i sami kako to ide, malo vas odvuče posao (onaj za koji se actually plaćeni), malo vas odvuče razonoda i prođe pet dana prije nego li se okrenete. 😀

No, vratimo se priči o ovoj krasnoj i vrlo jednostavnoj torti. Ta priča je počela prije nekih mjesec dana kad sam na Facebooku ugledala novi pekmez od borovnica bez šećera malog OPG-a Lisjak iz Međimurja.

Moja Zvjerka obožava borovnice, možda sam vam to već negdje i spomenula, obožava ih do te mjere da ih povremeno kupujemo čak i sada kad im nije sezona. Ona je jako izbirljivo dijete i kad nešto hoće jesti mi smo spremni preći brda i planine da joj to nabavimo. Upravo zbog toga me oduševio ovaj pekmez. Odmah sam ga zamislila u kombinaciji na mom kruhu od kiselog tijesta (pišem i taj post, najstvarnije) ili na nekim zdravijim palačinkama. Kontaktirala obitelj Lisjak, a nakon par izmijenjenih poruka pekmez je već putovao prema Zagrebu.

Pekmez od borovnica - OPG Lisjak
Kad mi je pekmez stigao, jednu teglicu smo pojeli u roku od deset minuta, ali drugu teglicu sam htjela sačuvati za nešto posebno. Htjela sam je iskoristi u nekom posebnom i zdravom desertu. Dakako, mogla sam ga iskoristiti u nečem čokoladnom i dekadentnom poput ove čokoladne torte, ali činilo mi se besmisleno kvalitetan i zdrav pekmez utopiti u kolaču sa šećerom.

Krenula sam istraživati, ali cijelo vrijeme sam znala da ću napraviti neku zdraviju, sirovu varijantu torte. Sve to vrijeme u mislima mi je bila prekrasna sirova torta sa želeom od borovnica bloga Rainbow nourishments. Kako sam se u mislima svako toliko vraćala toj torti zaključila sam nema smisla tražiti dalje i primila se posla.
Riječ je o jako jednostavnoj torti koja se ne peče, koja ne sadrži rafinirane šećere niti namirnice životinjskog podrijetla. Ona je dakle i veganska, a osim pekmeza koji je termički obrađen ona je i sirova (raw, jel’).

Torta od kokosa sa želeom od borovnica
Sve što vam za ovu tortu treba je dobar blender ili multipraktik. Podloga je klasična – od badema, datulja i kokosa, a krema je kombinacija kokosovog mlijeka i maslaca od badema. Na kraju dolazi žele od pekmeza od borovnica koji cijelu tortu zaokružuje.
Uglavnom sam se držala originalnog recepta, ali ipak sam neke sitnice izmijenila i prilagodila. Koristila sam domaći maslac od blanširanih badema i nisam dodavala nikakva sladila želeu te sam prilagodila još pokoju sitnicu. Uostalom, evo recepta pa pogledajte sami o čemu se radi. 🙂

Torta od kokosa sa želeom od borovnica

Torta od kokosa sa želeom od borovnica
Print
Za podlogu
  1. 150 g badema
  2. 30 g kokosa (mrvice za kolače)
  3. 150 g svježih datulja
Za kremu
  1. 2 konzerve (2 x 400 g) kokosovog mlijeka, dobro ohlađene u hladnjaku
  2. 100 g bademovog maslaca
  3. 2 žlice javorovog sirupa
  4. 2 i ½ žličice agar-agar praha
  5. 120 ml vode
Za žele
  1. 200 g pekmeza od borovnica
  2. 1 žličica agar-agar praha
  3. 60 ml vode
Prvo napravite podlogu
  1. U multipraktik ili sjeckalicu ubacite bademe i sameljite ih.
  2. Dodajte kokos i svježe datulje pa nastavite sve miješati u multipraktiku dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  3. Mali kalup za torte, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje pa u njega prebacite dobivenu smjesu.
  4. Poravnajte je kako bi dobili podlogu ravnomjerne debljine. Odložite u hladnjaku dok napravite kremu.
Za kremu
  1. Kokosov mlijeko izvadite iz hladnjaka, otvorite i pažljivo žlicom izvadite stvrdnutu kokosovu masu koja se stvorila na vrhu svake konzerve. Taj stvrdnuti kokos je kokosova krema koju koristimo u receptu. Vodu koja vam ostane u limenci možete popiti ili dodavati u smoothieje.
  2. Stavite kokosovu kremu u blender, dodajte bademov maslac i javorov sirup i sve dobro izblendajte u glatku smjesu.
  3. Agar-agar pomiješajte s 120 ml vode u malom lončiću pa sve zagrijavajte nad umjerenom vatrom dok ne zakuha. Kada zakuha maknite s vatre i umiješajte u kremu od kokosa i badema.
  4. Ovako pripremljenu kremu prelijte preko podloge koju ste napravili ranije. Ako želite, ubacite i koju svježu borovnicu. Ostavite u hladnjaku da se krema stisne.
Za žele
  1. Kada se krema od kokosa stisne počnite pripremati žele.
  2. U zdjelu izvadite 200 g pekmeza od borovnica.
  3. U lončiću pomiješajte agar-agar i vodu pa ih zagrijte na umjerenoj vatri dok ne zakuhaju. Odmah maknite s vatre i umiješajte u pekmez.
  4. Sve dobro pomiješajte pa dobivenom smjesom prelijte ohlađenu toru.
  5. Ostavite tortu da se dobro ohladi u hladnjaku.
  6. Prije posluživanja je pažljivo izvadite iz kalupa i prebacite je na tanjur za serviranje. Po želji ukrasite tortu svježim borovnicama, listićima kokosa ili jestivim cvijećem.
Napomene
  1. Umjesto svježih datulja možete koristiti i suhe, u tom slučaju ih obavezno malo namočite prije korištenja.
Cukar http://cukar.com.hr/

1 Comments

  • Prekrasno sve!!Prekrasne slike,i jako lijepi tekst <3 Radim tortu prvom prilikom,hvala 🙂 :*

    Odgovori

Odgovori