Obećala sam vam ovaj recept prije pet dana, rekla sam vam tada da ću ga objaviti sutra. Ali avaj, prošlo je sutra, prošlo je i prekosutra, a receptu nije bilo ni traga ni glasa. Ispričavam se na tome svima vama koji ste ga čekali i tražili, jednostavno mi se dogodio život. Znate i sami kako to ide, malo vas odvuče posao (onaj za koji se actually plaćeni), malo vas odvuče razonoda i prođe pet dana prije nego li se okrenete. 😀
No, vratimo se priči o ovoj krasnoj i vrlo jednostavnoj torti. Ta priča je počela prije nekih mjesec dana kad sam na Facebooku ugledala novi pekmez od borovnica bez šećera malog OPG-a Lisjak iz Međimurja.
Moja Zvjerka obožava borovnice, možda sam vam to već negdje i spomenula, obožava ih do te mjere da ih povremeno kupujemo čak i sada kad im nije sezona. Ona je jako izbirljivo dijete i kad nešto hoće jesti mi smo spremni preći brda i planine da joj to nabavimo. Upravo zbog toga me oduševio ovaj pekmez. Odmah sam ga zamislila u kombinaciji na mom kruhu od kiselog tijesta (pišem i taj post, najstvarnije) ili na nekim zdravijim palačinkama. Kontaktirala obitelj Lisjak, a nakon par izmijenjenih poruka pekmez je već putovao prema Zagrebu.
Kad mi je pekmez stigao, jednu teglicu smo pojeli u roku od deset minuta, ali drugu teglicu sam htjela sačuvati za nešto posebno. Htjela sam je iskoristi u nekom posebnom i zdravom desertu. Dakako, mogla sam ga iskoristiti u nečem čokoladnom i dekadentnom poput ove čokoladne torte, ali činilo mi se besmisleno kvalitetan i zdrav pekmez utopiti u kolaču sa šećerom.
Krenula sam istraživati, ali cijelo vrijeme sam znala da ću napraviti neku zdraviju, sirovu varijantu torte. Sve to vrijeme u mislima mi je bila prekrasna sirova torta sa želeom od borovnica bloga Rainbow nourishments. Kako sam se u mislima svako toliko vraćala toj torti zaključila sam nema smisla tražiti dalje i primila se posla.
Riječ je o jako jednostavnoj torti koja se ne peče, koja ne sadrži rafinirane šećere niti namirnice životinjskog podrijetla. Ona je dakle i veganska, a osim pekmeza koji je termički obrađen ona je i sirova (raw, jel’).
Sve što vam za ovu tortu treba je dobar blender ili multipraktik. Podloga je klasična – od badema, datulja i kokosa, a krema je kombinacija kokosovog mlijeka i maslaca od badema. Na kraju dolazi žele od pekmeza od borovnica koji cijelu tortu zaokružuje.
Uglavnom sam se držala originalnog recepta, ali ipak sam neke sitnice izmijenila i prilagodila. Koristila sam domaći maslac od blanširanih badema i nisam dodavala nikakva sladila želeu te sam prilagodila još pokoju sitnicu. Uostalom, evo recepta pa pogledajte sami o čemu se radi. 🙂
- 150 g badema
- 30 g kokosa (mrvice za kolače)
- 150 g svježih datulja
- 2 konzerve (2 x 400 g) kokosovog mlijeka, dobro ohlađene u hladnjaku
- 100 g bademovog maslaca
- 2 žlice javorovog sirupa
- 2 i ½ žličice agar-agar praha
- 120 ml vode
- 200 g pekmeza od borovnica
- 1 žličica agar-agar praha
- 60 ml vode
- U multipraktik ili sjeckalicu ubacite bademe i sameljite ih.
- Dodajte kokos i svježe datulje pa nastavite sve miješati u multipraktiku dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Mali kalup za torte, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje pa u njega prebacite dobivenu smjesu.
- Poravnajte je kako bi dobili podlogu ravnomjerne debljine. Odložite u hladnjaku dok napravite kremu.
- Kokosov mlijeko izvadite iz hladnjaka, otvorite i pažljivo žlicom izvadite stvrdnutu kokosovu masu koja se stvorila na vrhu svake konzerve. Taj stvrdnuti kokos je kokosova krema koju koristimo u receptu. Vodu koja vam ostane u limenci možete popiti ili dodavati u smoothieje.
- Stavite kokosovu kremu u blender, dodajte bademov maslac i javorov sirup i sve dobro izblendajte u glatku smjesu.
- Agar-agar pomiješajte s 120 ml vode u malom lončiću pa sve zagrijavajte nad umjerenom vatrom dok ne zakuha. Kada zakuha maknite s vatre i umiješajte u kremu od kokosa i badema.
- Ovako pripremljenu kremu prelijte preko podloge koju ste napravili ranije. Ako želite, ubacite i koju svježu borovnicu. Ostavite u hladnjaku da se krema stisne.
- Kada se krema od kokosa stisne počnite pripremati žele.
- U zdjelu izvadite 200 g pekmeza od borovnica.
- U lončiću pomiješajte agar-agar i vodu pa ih zagrijte na umjerenoj vatri dok ne zakuhaju. Odmah maknite s vatre i umiješajte u pekmez.
- Sve dobro pomiješajte pa dobivenom smjesom prelijte ohlađenu toru.
- Ostavite tortu da se dobro ohladi u hladnjaku.
- Prije posluživanja je pažljivo izvadite iz kalupa i prebacite je na tanjur za serviranje. Po želji ukrasite tortu svježim borovnicama, listićima kokosa ili jestivim cvijećem.
- Umjesto svježih datulja možete koristiti i suhe, u tom slučaju ih obavezno malo namočite prije korištenja.
1 Comments
Prekrasno sve!!Prekrasne slike,i jako lijepi tekst <3 Radim tortu prvom prilikom,hvala 🙂 :*