deserti, kolači, mak

Torta od maka s marcipanom i pekmezom od šipka

 

Torta od maka

Prošli tjedan je jedna jako važna osoba imala rođendan, ma ne, zapravo nema tu nikakve misterije, rođendan je imala moja najmlađa sestra. Neću vam pisati koji jer to jednostavno ne bi bilo pristojno, a nije ni važno. Ono što se računa su sve one male (i velike) stvari koje za vas može napraviti samo sestra. Zato njen rođendan svakako zaslužuje jednu posebnu tortu. Nije da meni treba neki poseban razlog da se uhvatim kolača, ali ipak ovo nije bilo svakodnevno sklapanje nečeg slatkog.

Iako bi se možda za tako važan dan kao što je rođendan mogla očekivati neka turbo nacifrana i kremom bogata torta, ova nije takva. Ona je jednostavna, možda se nekome učini i skromna, ali je sočna i prepuna okusa – torta od maka. Odlučila sam se za nju jer moja seka i ja dijelimo tu strastvenu ljubav prema maku. I dok ja uglavnom osjećam strastvenu ljubav prema svemu jestivom, ona je malo izbirljivija pa sam za ovaj rođendan igrala na sigurno.
U njenom slučaju sigurna igra su mak, čokolada i marcipan… 😀

Ove kombinacije okusa nisam se sama sjetila, moram vam to iskreno priznati. Palo mi je napamet da napravim ovakvu tortu jer sam se neki dan sjetila famozne torte od maka iz zagrebačke (sada nažalost nepostojeće) slastičarnice Mak na konac.
Moja torta od maka nema zapravo nikakve veze s njihovom, napravila sam je totalno po svom, ali sam se držala tog lajtmotiva – podloga je sočna torta od maka, premazana pekmezom i prekrivena marcipanom.

Reći ću vam još samo ovo, ako volite mak, ovu tortu ćete obožavati.
Ajmo sad na recept. 🙂 

Torta od maka s marcipanom i pekmezom od šipka
Print
Za tortu
  1. 2 jaja
  2. 110 g smeđeg šećera
  3. 200 ml ulja
  4. 200 ml mlijeka
  5. 1 žlica ruma
  6. 100 g brašna
  7. 70 g griza
  8. 180 g mljevenog maka
  9. 2 vrhom pune žlice kakao praha
  10. 1 prašak za pecivo
  11. prstohvat soli
  12. na vrh noža ribanog začina tonka
Za premazivanje
  1. 200 g pekmeza od šipka
  2. 2 žlice ruma
  3. 200 g marcipana
  4. šećer u prahu za valjanje marcipana
Za glazuru
  1. 200 g kvalitetne tamne čokolade
  2. 2 žličice maslaca
Postupak
  1. Miješajte električnim mikserom jaja i šećer dok jaja ne postanu svijetla, pjenasta i puna zraka.
  2. Dodajte im ulje, mlijeko i rum te sve nastavite miješati dok se ne poveže.
  3. U drugoj posudi pomiješajte brašno, griz, mljeveni mak, kakao, prašak za pecivo, prstohvat soli i naribanu tonku.
  4. Dodajte ovu mješavinu smjesi od jaja i sve lagano sjedinite u homogenu smjesu.
  5. Kalup za tortu (24 – 26 cm) obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte pripremljenu smjesu.
  6. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 35 - 40 minuta ili dok čačkalica zabodena u kolač ne izađe potpuno čista.
  7. Pečenu tortu pažljivo izvadite iz kalupa i potpuno je ohladite.
Slaganje torte
  1. Ohlađenu tortu prerežite po dužini na pola kako bi dobili dvije okrugle kore.
  2. Pekmez od šipka pomiješajte s rumom i zagrijte ga nad laganom vatrom.
  3. Premažite jednu koru polovicom rastopljenog pekmeza.
  4. Prekrijte drugom korom te zatim cijelu tortu premažite preostalim pekmezom.
  5. Marcipan tanko razvaljajte na podlozi koju ste posipali šećerom u prahu. Pokušajte marcipan formirati u veliki krug nešto malo veći od vaše torte kako bi je mogli lijepo i ravnomjerno obložiti.
  6. Razvaljenim marcipanom obložite tortu.
Glazura
  1. Nad parom otopite čokoladu i dvije žličice maslaca.
  2. Tortu stavite na rešetku, a ispod rešetke stavite papir za pečenje.
  3. Pažljivo prelijte tortu otopljenom čokoladom te, ako je potrebno, malo je zagradite kuhinjskom špahtlom.
  4. Višak čokolade koji se ocijedio na papir za pečenje možete postrugati i pospremiti.
  5. Tortu ohladite, a prije posluživanja je po želji ukrasite cvjetićima od fondana ili nekim drugim ukrasima.
Cukar http://cukar.com.hr/

8 Comments

  • <Predivne fotke, a i recept je mmmm….

    Odgovori
    • Hvala puno <3 🙂

      Odgovori
  • Odlican recept, taman sladak i socan, jedino se biskvit dosta mrvi- imate li ideju gdje sam pogrijesila? 🙂

    Odgovori
    • Hvala Marina na komentaru, drago mi je da si zadovoljna receptom i da ti se sviđa. 🙂
      Mak se je malo zeznut i hoće se mrviti, i moj se malo mrvio, ali nije to ništa strašno, mrvi se jako ako se presuši, odn. ako se malo duže peće. Pretpostavljam da je tvoja pećnica jača od moje pa da je možda zbog toga.

      Odgovori
      • Super, hvala za savjet, sad imam razlog da brzo ponovim postupak uz krace pecenje 🙂

  • pozdrav,ne mogu da nadjem tonka zacin ,i ne bih da stavim rum i kakao prah u tortu.da li ce ispasti ok kora?mozda neki drugi zacin?

    Odgovori
    • Pozdrav Renata,
      Tonka stvarno nije neophodna u ovom receptu, možete staviti i vaniliju i cimet ili začine koje volite. Ni rum nije neophodan i njegova je uloga tu samo kao začina, a što se kakaa tiče tu nisam sigurna. Vjerujem da će se biskvit dobro ispeći i bez njega, ali nisam pokušala pa ne mogu 100% tvrditi. 🙂

      Odgovori
  • Hvala,sve pohvale za blog super je

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.