čokolada, deserti, dolcela, kolači, torta

Torta od lješnjaka i čokolade

Torta od lješnjaka i čokolade

Torta od lješnjaka i čokolade trebala je biti naša novogodišnja torta, ali proslavu smo odgodili. Odgodili smo sve i na trenutak zanijemili u strahu i ogromnoj boli zbog svega što nas je zadesilo zadnjih tjedan dana, ali i cijele prošle godine. Novogodišnjeg dočeka kod nas nije bilo, nije bilo ni svečane večere pa ni kolača.

Činilo mi se potpuno neprikladno u ovakvim okolnostima slaviti bilo šta pa tako i činjenicu da konačno ostavljamo tu tešku godinu za nama.

Torta od lješnjaka i čokolade morala je malo pričekati. Teško mi je reći da je sada pravi trenutak za nju, ali pečenje i boravak u kuhinji me puno opušta, a i lijepo je na kraju dana počastiti se nečim slatkim. Tako barem na trenutak zaboravimo na sve izazove koji su pred nama.

Upravo zbog toga želim s vama podijeliti recept za ovu krasnu, malu i jako ukusnu tortu. Ona je prepuna lješnjaka koji kad se lagano tostiraju postaju prave male okusne bombe. Oni su glavni nosioci okusa u biskvitu jer ova torta nema brašna pa je to čini i prirodno bezglutenskom. Tu je i bijela čokolada u laganoj kremi s Dolcela Gussnelom.

Za dovršenje torte odabrala sam kremu od bjelanjaka i maslaca tzv. švicarski buttercream. Ova krema izvrsna je za finalno ukrašavanje torti, dobra je i kao podloga za fondan pa je odličan izbor uvrstiti je u svoj slastičarski repertoar. 🙂

Na kraju svega svima vam želim sve najbolje u novoj godini, da bude mirna i bez puno stresa, da ste siti, sretni i na toplom, okruženi ljudima koje volite.

Torta od lješnjaka i čokolade
Print
za biskvit
  1. 80 g maslaca
  2. 5 bjelanjaka
  3. prstohvat soli
  4. 100 g šećera
  5. 1 Dolcela Vanilin šećer
  6. 5 žumanjaka
  7. 100 g mljevenih lješnjaka
  8. 2 žlice Dolcela Gussnela
  9. 2 žlice kakaa u prahu
  10. 1 žličica Dolcela praška za pecivo
Za kremu od lješnjaka i bijele čokolade
  1. 400 ml mlijeka
  2. 40 g Dolcela Gussnela
  3. 25 g šećera
  4. 50 g mljevenih lješnjaka
  5. 100 g bijele čokolade
  6. 65 g maslaca
Za kremu od bjelanjaka i maslaca
  1. 3 bjelanjka
  2. prstohvat soli
  3. 150 g šećera
  4. 150 g maslaca, sobne temperature
Za ukrašavanje
  1. 100 g tostiranih i oguljenih lješnjaka grubo nasjeckanih
  2. ušećerene grančice ružmarina ili dekoracije po želji
Za biskvit
  1. Maslac otopite na laganoj vatri te ga kuhajte dok ne postane zlatno-smeđe boje i dobije orašasti miris. Ostavite ga sa strane da se malo ohladi.
  2. Bjelanjke pomiješajte s prstohvatom soli pa ih mikserom izradite u čvrsti snijeg.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke i šećer pa sve miješajte mikserom dok ne dobijete svijetlu, pjenastu smjesu.
  4. Potom lagano u tu smjesu umiješajte kakao u prahu, gussnel, mljevene lješnjake i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte i otopljeni maslac.
  5. Nastavite kratko miješati mikserom dok se svi sastojci ne prožmu.
  6. Sada nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Učinite to iz dva ili tri puta.
  7. Dva manja kalupa za tortu (promjera 18 – 20 cm) obložite papirom za pečenje pa u njih ravnomjerno rasporedite dobivenu smjesu za biskvit.
  8. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta ili dok test s čačkalicom ne pokaže da su pečeni.
  9. Pečene biskvite dobro ohladite.
  10. Ohlađene biskvite prerežite na pola tako da dobijete četiri kruga/kora približno iste debljine.
  11. Prvu koru stavite na tanjur za tortu pa ga premažite trećinom kreme od lješnjaka i bijele čokolade.
  12. Poklopite kremu drugom biskvitnom korom i ponovite postupak s premazivanjem kreme.
  13. Slažite tortu ovako dok ne iskoristite sve sastojke.
  14. Zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema dobro stisne.
  15. Ohlađenu tortu premažite kremom od bjelanjaka i maslaca. Dobro je zagladite pa je posipajte sjeckanim lješnjacima.
  16. Po želji je ukrasite grančicom ušećerenog ružmarina.
Za kremu od lješnjaka i bijele čokolade
  1. Odmjerite 400 ml mlijeka pa mu oduzmite 5 – 6 žlica, a preostalo mlijeko zagrijavajte na laganoj vatri.
  2. Gussnel izmiješajte s 5 – 6 žlica mlijeka, koje ste sačuvali i šećerom.
  3. Kad mlijeko bude blizu vrenja dodajte mu mljevene lješnjake i bijelu čokoladu.
  4. Nastavite kuhati dok smjesa ne zakuha, maknite je s vatre pa uz neprestano miješanje dodajte gussnel.
  5. Vratite smjesu na vatru i kuhajte, neprestano miješajući, oko deset minuta dok krema ne postane dosta gusta i teška za miješanje.
  6. Kremu maknite s vatre i ostavite je da se dobro ohladi.
  7. Maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane kremast.
  8. Ovako pripremljeni maslac umiješajte u ohlađenu kremu od lješnjaka pomoću miksera.
  9. Ovom kremom nadjenite tortu.
Za kremu od bjelanjaka i maslaca
  1. Bjelanjke i šećer pomiješajte u zdjeli pa ih stavite kuhati nad paru.
  2. Kuhajte ih neprestano miješajući dok se sav šećer ne otopi, a bjelanjci postanu pjenasti i bijeli.
  3. Ukoliko želite biti sigurni da su bjelanjci termički obrađeni koristite kuhinjski termometar i kuhajte ih dok ne dosegnu temperaturu od 70 stupnjeva.
  4. Kuhane bjelanjke prebacite u posudu za miksanje i miksajte ih dok se ne ohlade na sobnu temperaturu i pretvore u sjajan i čvrsti snijeg.
  5. Dodavajte im kockicu po kockicu omekšalog maslaca i svaki komad dobro umiješajte kako bi se sastojci povezali.
  6. Dugo i uporno sve miješajte da dobijete kompaktnu i glatku kremu idealnu za ukrašavanje.
Cukar http://cukar.com.hr/

Recept je nastao u suradnji s Podravkom

2 Comments

  • Poštovana,
    Zamolila bi ukoliko mi možete poslati recept za ušećereni ružmarin? Izgleda prekrasno.
    Unaprijed zahvaljujem.

    Kristina

    Odgovori
    • Draga Kristina,
      Vrlo je jednostavno ušećeriti ružmarin. Sve što treba je skuhati sirup u omjeru 1:1 šećera i vode. U tome se malo prokuha ružmarin, zatim se ocijedi na rešetki i na kraju se uvalja u kristal šećer ili šećer u prahu. Ja sam šećer u koji sam ga valjala malo samljela u sjeckalici kako bi kristali bili sitniji, a opet ne potpuno prah.
      Za 4 grančice ružmarina skuhala sam sirup od 100 ml šećera i 100 g vode.
      Nakon što zaključa sirup treba kuhati oko 2 – 3 minute, na laganoj vatri.
      Potom sam ubacila ružmarin, ugasila vatru i ostavila ga tako 5 minuta. Nakon toga ide cijeđenje, sušenje i valjanje u šećer.
      Eto nadam se da sam dobro objasnila.
      Sirup koji vam ostane od namakanja ružmarina je dosta aromatičan pa njega možete koristiti za koktele npr.

      Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.