deserti, dolcela, jagode, kolači, torta

Torta s jagodama, kremom od vanilije i šlagom

Torta s jagodama za počekat tjedna. 🙂

Torte su kod nas oduvijek bile rezervirane za posebne prigode, a ja sam to odlučila promijeniti. Hoću reći, za uživanje u lijepim stvarima ne trebaju nam posebni argumenti, a ako baš hoćete – prve domaće jagode na tržnicama odličan su argument za napraviti tortu. Uostalom, nakon svih izazova iza nas ( i pred nama) što nam drugo preostaje nego slaviti svaki dan i radovati se malim stvarima poput zagrebačkih mirisnih jagoda.

Torta s jagodama

Jagode u kolačima ne volim termički obrađivati, najbolje su kad su sirove i kad svojim okusom i mirisom osvježe slasticu. Nekako je prirodno spariti ih sa šlagom, ta se opjevana kombinacija nameće sama od sebe. Tako sam i ja ovu tortu premazala njime. Ipak, šlag je ovdje samo sporedni glumac jer prava snaga ove torte leži u jednostavnoj kremi okusa vanilije. To je klasična slastičarska krema koja je odličan odabir za slastice s voćem. Izvrsna je u kombinaciji s jagodama, ali jednako dobro se slaže i s drugim bobičastim voćem. U zimskim mjesecima ovu kremu kombiniram i s ananasom, kivijem ili bananama i svi okusi se dobro slažu. Ipak torta s jagodama mi je najdraža od svima ovih kombinacija.

Upravo zbog toga slastičarska krema je temelj slastičarstva i treba je imati u svom arsenalu.
Jednostavna je za pripremu i traži svega nekoliko sastojaka: jaja, mlijeko, Dolcela Gussnela i dakako Dolcela Vanilin šećer.
Kuhana krema je svilenkasta i ukusna, a ohlađenu je možete obogatiti tučenim vrhnjem, maslacem ili čak kiselim vrhnjem. Za ovakvu tortu ipak biram maslac kako bi krema ostala čvrsta i zadržala formu.

Torta s jagodama, kremom od vanilije i šlagom
Print
Za biskvit
  1. 3 bjelanjka
  2. prstohvat soli
  3. 15 g šećera
  4. 100 g mljevenih badema
  5. 100 g šećera u prahu
  6. 3 cijela jaja
  7. 30 g brašna
  8. 30 g maslaca, otopljenog
Za kremu
  1. 300 ml punomasnog mlijeka
  2. 1 Dolcela Vanilin šećer
  3. 50 g šećera
  4. 3 žumanjka
  5. 30 g Dolcela Gussnela
  6. prstohvat soli
  7. 100 g maslaca
Za slaganje i premazivanje torte
  1. 500 ml vrhnja za šlag
  2. 2 Dolcela Vanilin šećera
  3. 300 g jagoda
Za biskvit
  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  2. Mali kalup za tortu, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje.
  3. U zdjeli pomiješajte bjelanjke i prstohvat soli pa ih miješajte mikserom dok se ne zapjene.
  4. Dodajte šećer i nastavite miksati dok se bjelanjci ne pretvore u čvrsti snijeg.
  5. Zatim ih pokrijte prozirnom folijom i stavite sa strane.
  6. U drugoj zdjeli pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu pa dodajte cijela jaja.
  7. Miješajte 3 – 4 minute mikserom dok se volumen ne udvostruči.
  8. Zatim umiješajte brašno, potom rukom umiješajte tučene bjelanjke u nekoliko dodavanja. Nježno ih umiješajte slastičarskom lopaticom kako bi sačuvali što više zraka.
  9. Na kraju dodajte otopljeni maslac lagano ga dolijevajući po rubu zdjele. I njega umiješajte pa cijelu smjesu izlijte u pripremljeni kalup za torte.
  10. Tortu pecite u zagrijanoj pećnici 35 – 40 minuta dok ne uhvati zlatnu boju i položi test čačkalicom.
  11. Izvadite je iz pećnice, ohladite i izrežite na tri jednake kore.
  12. Prvu od tri biskvitne kore stavite na tanjur za posluživanje.
  13. Premažite je s polovicom kreme te po njoj posložite dio narezanih jagoda.
  14. Premažite i jagode s malo kreme. Zatim sve prekrijte s drugom biskvitnom korom.
  15. Drugu koru premažite preostalom kremom pa opet posložite narezane jagode.
  16. Prekrijte sve trećom biskvitnom korom.
  17. Odložite tortu u hladnjak na najmanje pola sata kako bi se krema dobro stisnula.
  18. Ohlađenu tortu u cijelosti premažite tučenim slatkim vrhnjem.
  19. Na kraju je ukrasite cijelim jagodama ili posložite narezane jagode u nekom zgodnom
  20. uzorku.
  21. Do posluživanja tortu čuvajte u hladnjaku.
Za kremu
  1. Pomiješajte mlijeko i Dolcela Vanilin šećer u loncu debljeg dna. Zagrijavajte sve na umjerenoj vatri do točke vrenja pa maknite sa strane.
  2. Dok se mlijeko grije, u zdjelici pomiješajte žumanjke, šećer, sol i Dolcela Gussnel. Sve promiješajte pa
  3. dodajte i 4 – 5 žlica mlijeka koje se zagrijalo.
  4. Ovu mješavinu ulijte u zagrijano mlijeko te sve snažno miješajte pjenjačom nad laganom
  5. vatrom dok se ne krene zgušnjavati. Pažljivo miješajte kako krema ne bi zagorila ili nastale grudice.
  6. Kada se krema zgusne maknite je s vatre, prebacite u zdjelu te prekrijte prozirnom folijom.
  7. Dobro je ohladite.
  8. Maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane pjenast.
  9. Spojite ohlađenu kremu i maslac miješajući električnim mikserom na srednjoj brzini.
Za slaganje i premazivanje torte
  1. Slatko vrhnje pomiješajte s dva Dolcela Vanilin šećera pa sve mikserom izradite u čvrsti snijeg.
  2. Jagode operite, očistite i narežite na manje komade.
  3. Nekoliko lijepih jagoda sačuvajte za dekoraciju.
Cukar http://cukar.com.hr/

Recept je nastao u suradnji s Podravkom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.