
Torta s jagodama za počekat tjedna. 🙂
Torte su kod nas oduvijek bile rezervirane za posebne prigode, a ja sam to odlučila promijeniti. Hoću reći, za uživanje u lijepim stvarima ne trebaju nam posebni argumenti, a ako baš hoćete – prve domaće jagode na tržnicama odličan su argument za napraviti tortu. Uostalom, nakon svih izazova iza nas ( i pred nama) što nam drugo preostaje nego slaviti svaki dan i radovati se malim stvarima poput zagrebačkih mirisnih jagoda.

Jagode u kolačima ne volim termički obrađivati, najbolje su kad su sirove i kad svojim okusom i mirisom osvježe slasticu. Nekako je prirodno spariti ih sa šlagom, ta se opjevana kombinacija nameće sama od sebe. Tako sam i ja ovu tortu premazala njime. Ipak, šlag je ovdje samo sporedni glumac jer prava snaga ove torte leži u jednostavnoj kremi okusa vanilije. To je klasična slastičarska krema koja je odličan odabir za slastice s voćem. Izvrsna je u kombinaciji s jagodama, ali jednako dobro se slaže i s drugim bobičastim voćem. U zimskim mjesecima ovu kremu kombiniram i s ananasom, kivijem ili bananama i svi okusi se dobro slažu. Ipak torta s jagodama mi je najdraža od svima ovih kombinacija.

Upravo zbog toga slastičarska krema je temelj slastičarstva i treba je imati u svom arsenalu.
Jednostavna je za pripremu i traži svega nekoliko sastojaka: jaja, mlijeko, Dolcela Gussnela i dakako Dolcela Vanilin šećer.
Kuhana krema je svilenkasta i ukusna, a ohlađenu je možete obogatiti tučenim vrhnjem, maslacem ili čak kiselim vrhnjem. Za ovakvu tortu ipak biram maslac kako bi krema ostala čvrsta i zadržala formu.

- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 15 g šećera
- 100 g mljevenih badema
- 100 g šećera u prahu
- 3 cijela jaja
- 30 g brašna
- 30 g maslaca, otopljenog
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 1 Dolcela Vanilin šećer
- 50 g šećera
- 3 žumanjka
- 30 g Dolcela Gussnela
- prstohvat soli
- 100 g maslaca
- 500 ml vrhnja za šlag
- 2 Dolcela Vanilin šećera
- 300 g jagoda
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
- Mali kalup za tortu, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte bjelanjke i prstohvat soli pa ih miješajte mikserom dok se ne zapjene.
- Dodajte šećer i nastavite miksati dok se bjelanjci ne pretvore u čvrsti snijeg.
- Zatim ih pokrijte prozirnom folijom i stavite sa strane.
- U drugoj zdjeli pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu pa dodajte cijela jaja.
- Miješajte 3 – 4 minute mikserom dok se volumen ne udvostruči.
- Zatim umiješajte brašno, potom rukom umiješajte tučene bjelanjke u nekoliko dodavanja. Nježno ih umiješajte slastičarskom lopaticom kako bi sačuvali što više zraka.
- Na kraju dodajte otopljeni maslac lagano ga dolijevajući po rubu zdjele. I njega umiješajte pa cijelu smjesu izlijte u pripremljeni kalup za torte.
- Tortu pecite u zagrijanoj pećnici 35 – 40 minuta dok ne uhvati zlatnu boju i položi test čačkalicom.
- Izvadite je iz pećnice, ohladite i izrežite na tri jednake kore.
- Prvu od tri biskvitne kore stavite na tanjur za posluživanje.
- Premažite je s polovicom kreme te po njoj posložite dio narezanih jagoda.
- Premažite i jagode s malo kreme. Zatim sve prekrijte s drugom biskvitnom korom.
- Drugu koru premažite preostalom kremom pa opet posložite narezane jagode.
- Prekrijte sve trećom biskvitnom korom.
- Odložite tortu u hladnjak na najmanje pola sata kako bi se krema dobro stisnula.
- Ohlađenu tortu u cijelosti premažite tučenim slatkim vrhnjem.
- Na kraju je ukrasite cijelim jagodama ili posložite narezane jagode u nekom zgodnom
- uzorku.
- Do posluživanja tortu čuvajte u hladnjaku.
- Pomiješajte mlijeko i Dolcela Vanilin šećer u loncu debljeg dna. Zagrijavajte sve na umjerenoj vatri do točke vrenja pa maknite sa strane.
- Dok se mlijeko grije, u zdjelici pomiješajte žumanjke, šećer, sol i Dolcela Gussnel. Sve promiješajte pa
- dodajte i 4 – 5 žlica mlijeka koje se zagrijalo.
- Ovu mješavinu ulijte u zagrijano mlijeko te sve snažno miješajte pjenjačom nad laganom
- vatrom dok se ne krene zgušnjavati. Pažljivo miješajte kako krema ne bi zagorila ili nastale grudice.
- Kada se krema zgusne maknite je s vatre, prebacite u zdjelu te prekrijte prozirnom folijom.
- Dobro je ohladite.
- Maslac sobne temperature izmiješajte električnim mikserom da postane pjenast.
- Spojite ohlađenu kremu i maslac miješajući električnim mikserom na srednjoj brzini.
- Slatko vrhnje pomiješajte s dva Dolcela Vanilin šećera pa sve mikserom izradite u čvrsti snijeg.
- Jagode operite, očistite i narežite na manje komade.
- Nekoliko lijepih jagoda sačuvajte za dekoraciju.
Recept je nastao u suradnji s Podravkom