glavna jela, pir, prilozi, suhe rajčice, tjestenina, umaci

Tjestenina od pira s pestom od sušenih rajčica


Prošli tjedan sam bila tri dana na terenu u Brodu (Slavonskom naravno). To samo po sebi ne bi bilo ništa posebno da mi se nije dogodila mala nezgoda, naime kolega mi je (tvrdi on da je bilo slučajno ) zatvorio vrata Kangooa preko tri prsta lijeve ruke. To je bila bol koju vam ne mogu opisati, a ne bi je nikad više ni ponovila. Međutim, nakon nekih desetak minuta, dok smo histerično jurili prema ambulanti shvatila sam da mi nije ništa i insistirala na povratku na teren. I nije mi bilo ništa, nakon prvobitne odurne boli i malo oguljene kožice prsti su izgledali kao i prije nesreće. Čak je i moja french manicure ostala netaknuta.
Nakon povrataka s terena nastavio se niz neobičnih događaja, a svi su bili vezani uz struju. Svaki prekidač koji sam dotakla je pregorio (on ili žarulja), a čak me i za ručkom tresnuo statički elektricitet na komadiću piletine. Ne znam jesu li ovi događaji povezani (vjerojatno je da nisu) ali kako mašta nema granica ja sam zabrijala da sam možda poput jednog od heroja iz istoimene serije. Dobila sam neopisiv poriv testirati svoju teoriju, čisto zabave radi, ali je ipak zdravi razum prevladao. Tako da nema straha, neću testirati svoju neslomljivost na ni jedan ekstreman način, a bogme neću provoditi na sebi ni eksperimente sa slobodnom energijom. Čim završim s pisanjem ovog posta idem pogledati najnoviju epizodu Heroesa pa u krpe!

SASTOJCI
za tjesteninu
220 g brašna
150 krupice od pira (
krupnik, dinkel)
3 jaja
malo soli


za pesto
150 g sušenih rajčica (iz ulja)
50 g
otkošćenih crnih pečenih maslina
50 g badema
3 režnja češnjaka
100
mlmaslinovog ulja

bosiljak

POSTUPAK

za tjesteninu

  • Pomiješajte brašno s krupicom pira i malo soli. Ja sam krupicu još dodatno usitnila u mlincu za kavu da bude finije mljevena.
  • U sredini brašna napravite udubinu te u nju razbijte tri jaja.
  • Polagano vilicom miješajte jaja s brašnom. (Ja koristim najveća moguća jaja ona s oznakom XL, pa ako koristite manja možda će vam trebati malo manje brašna)
  • Kad više ne možete miješati vilicom nastavite mijesiti tijesto rukama.
  • Mijesite na pobrašnjenoj površini dok ne dobijete glatko tijesto.
  • Oblikujte kuglu od tijesta, obložite je prozirnom folijom te ostavite oko sat vremena u frižideru.
  • Tijesto stanjite drvenim valjkom koliko ide, a zatim ga provlačite kroz mašinu za tjesteninu.
  • Krenite od najšireg otvora prema najužem. Dobivene listove tijesta oblikujte u tjesteninu po želji.
  • Ja sam tijesto razvaljala na mašini do predzadnjega otvora a onda sam ga provukla kroz nastavak za široke rezance.
  • Dobivenu tjesteninu skuhajte u dosta slane vode te poslužite s umakom po želji.

za pesto

  • Bademe na kratko uronite u kipuću vodu, izvadite ih i odstranite im kožicu.
  • Rasporedite ih po limu za pečenje te ih na kratko pecite u pećnici do zlatnosmeđe boje.
  • Pečene bademe grubo sameljite.
  • Sušene rajčice ocijedite na kuhinjskom ubrusu te ih narežite na manje komade.
  • Nasjeckajte masline i češnjak.
  • Stavite u blender ili neki drugi prikladni mikser rajčice, dodajte im masline češnjak, bademe te malo suhog bosiljka.
  • Sve miksajte dodavajući maslinovo ulje da dobijete glatku smjesu.
  • Ovaj pesto možete koristiti kao umak za tjesteninu, dodavati ga u razne umake ili ga koristiti za mariniranje mesa.

12 Comments

  • ovo je fantasticno…

    Odgovori
  • tjestenina mi je općenito omiljena u kombinaciji s paradajzom na bilo koji načinnisam probala sa suhim rajčicama, ali probat ću jer me zanima, a i ova tjestenina mi je interesantna

    Odgovori
  • nikad nisam probala tjesteninu od pira, ali ove me tvoje fotke mame da pokušam. nadam se da prstići više nimalo ne bole i da su heroesi bili dobri 😉

    Odgovori
  • ajoj mogu misliti boli i sama sam je par puta ovako smotana iskusila na svojoj koži (prstićima):Dmeni je patšta nešto što bi mogla jesti dan i noć sa bilo čim. pesto mi zvuči izvrsno i probat ću ga ćim naletim na sušene pomidore. koliko može trajati ovako napravljen?

    Odgovori
  • Andrea, jel mogu ja preselit kod tebe ?????

    Odgovori
  • Već dugo se spremam probati napraviti takvu tjesteninu, ali još nije došla ne red. Ovaj pesto mi se jako sviđa. Baš sam danas kupila sušene rajčice, i to one bez ulja (inače uvijek kupujem one u ulju). Baš me zanima kako se te “nenauljene” rajčice ponašaju za vrijeme pripreme. Neću sad raditi ovu tjesteninu, ali mogu probati pesto uz kupovnu tjesteninu (sramota za mene!:(

    Odgovori
  • Meni ovo savrseno zvuci, a i slike su ti prelepe!

    Odgovori
  • kod mene je čudno ako se bar jednom dnevno ne povrijedim, tako da mi je to noramlna pojava 🙂 tjestenina i umak su super..ja bih doduše bez maslina jer ih ne volim, ali sve ostalo je mrak 🙂

    Odgovori
  • @Maslinka, hvala. :)@Nina, hvala i ja volim tjesteninu s rajčicama u svakoj verziji. @Ana-Marija, drago mi je da ti se sviđa, a prsti su ko novi. ;)@Nlo, i ja sam luda za paštom. Ovaj pesto sam napravila prije dva tjedna i još je dobar. Čuvam ga u frižideru u plastičnoj posudici. Mislim da je dva tjedna ok za držat ga (možda i duže) s obzirom da ni jedna namirnica u njemu nije brzo pokvarljiva. @Branka, može i hvala ti, tvoj komentar mi je veliki kompliment jer i ja bi se rado preselila kod tebe! :)@Sanela, zašto ne s kupovnom tjesteninom i ja upravo tu najviše koristim. 🙂 Mislim da bi ovo dobro ispalo i sa sušenim rajčicama koje nisu iz ulja samo bi u pripremi dodala više ulja. :)@Maja, puno hvala na komplimentu. @Monika, u zadnje vrijeme je i kod mene tako s ozljedama, koljena mi izgledaju kao u nekog osmogodišnjeg dečeca. 😀 Što se pesta tiče masline se ne osjete previše već daju malo šarf aromu. Ne znam jesi ikad probala ove crne pečene, one su baš dosta intenzivnog okusa ali mislim da bi funkcioniralo i bez njih. 🙂

    Odgovori
  • Pesto ti je savrsen,bas sam u potrazi za ovako necim,pravicu!

    Odgovori
  • That looks tasty!Happy blogoversary!

    Odgovori
  • Svaka čast na blogu i na receptima! Upravo sam isprobala ovaj pesto – fantastičan je, mada sam zaboravila prepržiti bademe i masline nisu bile pečene no svejedno je odličan! Hvala na receptu!

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.