glavna jela, lagana jela, proso, rajčica, rajčice, tikvice, veganska jela

Tikvice punjene prosom u umaku od rajčice


SASTOJCI
4 manje tikvice
100 g prosa
2 režnja
češnjaka
2 žličice sitno
sjeckanog
peršina
muškatni
oraščić
maslinovo
ulje
sol
papar

za umak
400 g pelata
1 mala glavica luka
1 režanj češnjaka
bosiljak
sol
papar

POSTUPAK

  1. Tikvice operite te ih prerežite na pola. Pomoću noža i žličice izdubite srce tikvica.
  2. Meso tikvica koje se izdubili sitno nasjeckajte i ostavite po strani.
  3. Nasjeckajte češnjak i peršin.
  4. Proso kuhajte u 3 dl vode. Po potrebi dodajite još vode i povremeno pomiješajte.
  5. Kad je proso skoro kuhano umiješajte sjeckane tikvice, peršin, češnjak, prstohvat muškatnog orašćića, sol i papar. Začinite sve s maslinovim uljem po ukusu i još malo kuhajte da se okusi prožmu.
  6. Idubljene tikvice uronite na 1 minutu u kipuću vodu.
  7. Pobrišite ih i posolite s vanjske i unutrašnje strane.
  8. Punite tikvice smjesom od prosa. Kad ih napunite dnom tikvice udarite o radnu površinu da se smijesa dobro rasporedi.
  9. Umak od rajčica rasporedite u vatrostalnoj posudi, na to složite tikvice.
  10. Pecite u predhodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.

Umak od rajčica

  1. Luk i češnjak sitno nasjeckajte.
  2. U posudi zagrijte ulje i na to bacite narezani luk te pirjajte na laganoj vatri dok ne omekša. Po potrebi dodajte malo vode.
  3. Pelate sitno narežite i dodajte omekšalom luku.
  4. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Umak ne treba biti skroz gust već lagano tekuć jer će se prilikom pećenja još dodatno zgusnuti.
  5. Pred kraj kuhanja dodajte bosiljak, sol i papar.

4 Comments

  • Avatar

    Sviđa mi se ova kombinacija, zdravo i lagano:) sigurno ću isprovati.

    Odgovori
  • Avatar

    Jako je lagano jelo i baš paše za ove vručine. Nadam se da će ti se svidjeti.

    Odgovori
  • Avatar

    svida mi se ova ljetna ideja.proso (na engleskom millet) je jako zdrava zitarica iako pomalo zaboravljena u modernoj prehrani.cim nadem tikvice probam…

    Odgovori
  • Avatar

    Ajme kako dobro! Nisam dugo zavirila ovdje i vidim da se svašta lijepo kuhalo!Ovo kuham odmah sutra…na vrtu je sve puno tikvica, trebaju mi novi recepti!

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.