lagana jela, predjela, sir, tikve, tikve/buče

Tart od sira i muškatne tikve

 

Tart od muškatne tikve

Koliko vas misli da arheolozi na istraživanjima nekakvom četkicom lagano metu rahlu zemljicu i pronalaze spektakularne zlatne i srebrene predmete?
Dobro možda ne mislite da baš uvijek nalazimo zlato ali sigurno mislite da je sve što nađemo ekstra lijepo. E pa nije, nit je sve što nađemo lijepo, niti metemo rahlu zemljicu. Zapravo kist se koristi  rijetko u usporedbi sa štihačom, lopatom, krampom i motikom. Vidite arheologija vam nije ni malo glamurozan i uzbudljiv posao kakvim ga filmovi često prikazuju. Ona je zapravo kombinacija napornog fizičkog rada i iščitavanja gomile suhoparne literature nakon toga.
Posljednjih mjesec dana nisam baš aktivna na blogu, a nisam baš aktivna ni u kuhinji. Razlog za tako nečuveno ponašanje je upravo arheologija. Zadnjih nekoliko tjedana smo bili na terenu. Neću vam prepričavati što smo radili i što smo našli. Dovoljno je samo reći da sam s jučerašnjim danom radila dvadeset dana bez prestanka. Smrznuta sam, prehlađena i kronično neispavana. Petnaestak dana sam bila na vjetrometini i kiši, a noge je bilo nemoguće održati suhima. U glavi mi još sve bruji od zvuka bagera i traktora, a nosnice su mi toliko navikle na miris gnojiva da mi sad svaki parfem smeta.

 

Muškatna tikva (butternut)

Danas sam se konačno naspavala i dok razmišljam što bi skuhala zaključujem da sam postala prestara za uzbuđenja terenskog života, uostalom kuhanje je puno glamurozniji posao. Kako još ne znam što bi kuhala donosim vam ovaj ekstra jednostavan tart od muškatne tikve. Tikve su sad u sezoni pa ih treba iskoristiti na svaki mogući način. One su zdrave i hranjive, bogate su vlaknima, mineralima i vitaminima, zapravo idealne za ove hladnije dane kad jedemo manje voća i povrća.

Tart od muškatne tikve

 

Tart od sira i muškatne tikve
Print
Sastojci
  1. 250 g grama lisnatog tijesta
  2. 350 g muškatne tikve očišćene i izrezane na kockice (to vam je polovica jedne cijele tikve)
  3. 200 g dimljenog polumasnog sira (Dimsi)
  4. 50 g feta sira
  5. 5 – 6 komada sušenih rajčića
  6. 50 g matovilca
  7. 1 žlica maslinovog ulja
  8. krupna morska sol
  9. svježe mljeveni papar
Postupak
  1. Tikvu očistite i narežite na kockice pa je na kratko blanširajte u kipućoj vodi kojoj ste dodali jednu žlicu maslinovog ulja.
  2. Izvadite tikvu iz vode.
  3. Lisnato tijesto razvaljajte u kvadrat približnih dimenzija 20 x 20 cm.
  4. Prerežite ga po dužini da dobijete dva dugačka komada tijesta.
  5. Svaki komad nabodite čačkalicom ostavljajući prostor od 1 cm uz rub tijesta.
  6. Veći lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje pa na njega prebacite pripremljeno tijesto.
  7. Po svakom komadu tijesta ravnomjerno naribajte dimljeni sir.
  8. Rasporedite komade tikve po siru.
  9. Suhe rajčice narežite na manje komadiće pa ih posipajte po tikvama.
  10. Namrvite feta sir i njega također rasporedite po komadima tikve.
  11. Sve posipajte krupnom morskom solju i svježe mljevenim paprom.
  12. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva pa u njoj pecite tartove dvadesetak minuta ili dok ne uhvate lijepu boju.
  13. Dok se tartovi peku operite i očistite matovilac te ga natrgajte na listiće.
  14. Listiće matovilca rasporedite po pečenim tartovima i odmah poslužite.
Cukar http://cukar.com.hr/
 
 
 

18 Comments

  • Ponovno predivne fotografije i ponovno boje očaravaju..ovo mora biti prefino i na samu pomisao okusa lisnatog tijesta, sira i tikve…odlično zvuči.A posao, vjerujem da ti nije lako, da si promrzla i neispavana i žao mi je naravno, ali svaki posao je težak i ima svoje pozitivne i negativne stvari za sebe..To što ja proživljavam na poslu uopće nije niti za pričati, tako da ću ovdje radije stati da nebi otišlo ne daj bože u krivom smjeru..Ali redovito mi ljudi (nazvat ću ih pošto radim u Hitnoj pacijenti) pričaju da to nebi mogli nikada raditi i dive se svemu što mi tamo proživljavamo..Od nasrta nestrpljivih do reanimacija, mrtvih, pijanih, predoziranih, prljavih, zapovraćanih, a i smrznem se povremeno..Ali to je nešto što sam si izabrala i što volim raditi tako da mislim da nijedan posao nije lak i ne dolazi bez muke..

    Odgovori
  • ooodlično jelo…:))) jako mi se sviđa, jer sam ja luda za tikvom, toliko da je svaki dan jedem, a i dečko je obožava.. baš sam neki dan kupila gigantsku na tržnici, i svaki dan neko drugo jelo s njom napravim.. danas će izgleda bit na redu pita od bundeve.. :)što se tiče arheologije, živjela sam sa cimericom u Ts koja studira arheologiju pa sam dobro upoznata sa obimom posla koji vi morate raditi, i ona je isto tako na terenima i iskopinama vrlo često. U biti, mukotrpan posao premalo plaćen za koji moraš biti jedna mala enciklopedija i samo sa velikom strašću time se baviti.

    Odgovori
  • Tart je odličan a ja ovu godinu prvi put u bundeva fazi pa isprobavam jedan za drugim ne bi li nadoknadila sve prošle godine kada nisam zapravo ni kužila kakva je bundeva namirnica. I ovaj ide na isprobavanje ovih dana . Izgleda definitivno prekrasno ! Vjerujem ti da si se pomalo zamorila od terenskog rada , pogotovo u tim uvjetima. Ranije dok sam puno više putovala znalo se dogoditi da moram sa puta na put i to me dosta umaralo, a kada pogledaš sve u toplome i finome za razliku od vanjskih terena. Kako god,rekla bih da nas svaki posao obuzme pa je teško stati, sigurno je tako i sa tobom i arheologijom, uvijek je tu neki novi izazov pa ide ono “hajde , još ću ovaj put” …. 🙂 . Želim ti da se sada lijepo odmoriš i što više uživaš u svom lijepom iako zahtjevnom poslu.

    Odgovori
  • Great idea and recipe, Andrea & Beautiful photos!Congratulations for your work as an archaeologist, which admired.Greetings and I wish a nice holiday, Diana

    Odgovori
  • Fotografije obaraju s nogu!Izvrstan, zanimljiv i jednostavan receptić.A, posao kao posao… nijedan nije lak i svaki nosi sa sobom neku težinu. Gledajući svoga sina koji traži posao mislim da je najgori nikakav posao!

    Odgovori
  • Sto se tice posla, suosjecam potpuno – godinama sam radila kao restorator i znam sto su tereni, nije bas blato i zemlja ali skela i vlazne crkve – slicna prica. I moram priznati da bi mi ovakav tvoj tart bio odlicna utjeha nakon takvih dana 🙂 svakako cu isprobati ovaj tvoj recept, doduse nemam matovilca ali ce posluziti i rikula iz vrta…kombinacija mi je bas zanimljiva

    Odgovori
  • Indiana Jones u kuhinji, e taj bi film volela da gledam! Ne znaju oni da naša Andrea svoju kreativnost pretače u prelepe recepte i slike. Premalo koristim bundevu, i vidim da je hit među blogericma pa moram i ja da uplovim u te vode. Sve one tvoje krem čorbice ćeti prijati da se zgreješ i prikupiš energiju za nove avanture, koje se nadam tek otpočeti na proleće!

    Odgovori
  • Ja kada je nedelja ceo dan razmisljam kako sutra moram na posao,a sada mi je nesto i zima..:)Svidja mi se varijanta tanko tetso bundeva.Kupila sam nedavno jednu poveću bundevu malo je iskoristila,ovo bih probala rado.Nego hoću deci da napravim tvoje mafine od sargarepe,već mesec dana obećavam i nista..:)

    Odgovori
  • njamiiiii :)))

    Odgovori
  • Mmmm… gorgeous. I have to try it 🙂

    Odgovori
  • Slike su fantasticne i ovo je jedna zaista inventivna kombinacija, moram priznati da se ne bih setila da napravim nesto ovako…za ovo hladno jesenje vreme savrseni obrok!;)))

    Odgovori
  • Slatkasta muškatna tikva i sirevi, kombinacija snova. A ovi sušeni paradajzići, kruna!

    Odgovori
  • ovo toliko apetitlih izgleda, prektrasne slike! krasno docarane boje tikve.kombinacija feta – tikva je fenomenalna, ja pravim tako rizoto, mogla bih bas napraviti sad ovih dana, hvala na inspraciji :))a ovo bi moglo kao fini lagani rucak, uz neku juhicu, yum!

    Odgovori
  • Odusevila me kombinacija! Mislila sam da je u igri neka slatka varijanta, al ovo mi se cak vise svidja! Super!

    Odgovori
  • krasno… 🙂

    Odgovori
  • tikva se još nije udomačila u mojoj kuhinji tako da za sad samo promatram ovako divne receptiće, no kad krenem sa isprobavanjem ovo je sigurno nešto što ću rado isprobati

    Odgovori
  • moram priznati da sam i ja imala takvu neku stereotipnu predodžbu o tome što rade arheolozi, ali su me već tvoji prethodni postovi razuvjerili, stvarno je to težak i mukotrpan posao… tart izgleda savršeno, svježe, lagano, zdravo i ukusno 🙂 mljac!

    Odgovori
  • Opcija D, kad sam upisivala fakultet je bila, za slučaj da ne upišem pravo u Zgb-u ( B je bila moja želja da ako ne uspijem u Zgb-u, pokušam u Bg-u. C mamina da onda idem u Ljubljanu ) dakle opcija D je bila arheologija, na što je meni mama rekla upravo ovo što si ti sad nama ispričala. Da to nije Indiana Jones i da mogu biti sretna ako ikad i vidim teren, a kamoli išta tako zanimljivo kao što je arheologija predstavljena u avanturističkim filmovima. Onda sam ja bez problema ipak upisala pravo u Zgb-u i priča je time završila. :)Drugi put u životu sam se njom srela na radnoj akciji u Osijeku, neki radovi su bili na trgu u centru grada, ali su pronađeni rimski ostaci i prije gradnje je trebalo obaviti istraživanja i iskapanja. I to je najbliže što sam ikad sudjelovala u pravom, autentičnom arheološkom iskapanju. Mi smo doduše obavljali onaj prljavi dio posla s lopatom i motikom, kad bi se do nečeg došlo, nastupala je naravno struka, ali je doživljaj kad pred tobom, nakon tisuće i tisuće godina što je bilo zakopano pod zemljom izađe recimo kakav novčić ili čak stara rimska maska čega sam bila svjedokom. Fotke tarta su ti za Oscara, o bundevama sve najbolje, ali …….. ;)))))

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.