deserti, kolači, šljiva, šljive

Nostalgija i starinska pita od šljiva

Starinska pita od šljiva

Nostalgična sam u posljednje vrijeme.
Uhvati me ponekad takvo raspoloženje, posebno kad dani postaju kraći i hladniji.

2006. godine sam počela kuhati strastveno i intenzivno.
Dane sam provodila razmišljajući o novim kombinacijama okusa i egzotičnim namirnicama, bila sam u stanju provesti cijelo subotnje poslijepodne u potrazi za kardamomom ili zvjezdanim anisom. Često uzalud jer tada u Zagrebu nije bilo specijaliziranih dućana sa začinima, a ovi sa zdravom hranom su bili rijetkost. Svatko tko je putovao izvan granica lijepe naše znao je da meni treba donijeti ružinu vodicu ili kumin…
U svom tom ludilu i istraživanju svega novog i egzotičnog moja svakodnevna kuhinja uvijek je bila ona na kojoj sam odrasla. Baš kao i sada, eksperimentiram i ludujem često, ali na svakodnevnoj bazi najčešće kuham manistru na pome. 😀

Starinska pita od šljiva i Dalmatinska kuhinja Dike Marjanović

Početkom 2008. baka mi je poklonila knjigu koja za mene predstavlja stup dalmatinske kuhinje, slavnu kuharicu Dike Marjanović Radice. Dika je radila kao učiteljica u po dalmatinskim selima, predavala je domaćinstvo i paralelno bilježila recepte i tradiciju tih mjesta. Njezina zbilja impresivna zbirka recepta prvi put je objavljena 1951., a do danas je doživjela mnoga reizdanja. Jednostavno, njezina knjiga nezaobilazno je štivo u svakoj dalmatinskoj kući.

Iako ova kuharica nije namijenjena potpunim početnicima u kuhinji, jer Dika ne ulazi u ‘nepotrebne’ detalje u svojim receptima, ja sam je oduvijek obožavala. I danas je tako, kad želim skuhati nešto poznato i staro uzimam Diku. Baš ovu koju mi je poklonila baka i uvijek zastanem na početku da još jednom vidim bakin rukopis i pročitam njene riječi…

Starinska pita od šljiva
Nostalgična sam u posljednje vrijeme i razmišljam samo o jednostavnim starinskim kolačima. Ne onima s puno kardamoma i zvjezdastog anisa, već onima sa jabukama ili šljivama.
Doduše, nema Dika recept za pitu od šljiva, ali ima zato puno recepata za dobro prhko tijesto, onakvo kakvo rade mame i bake. Nadjev je ipak moj, iz glave, ali potpuno jednostavan i nekako rustikalan pa sam je zato i nazvala starinska pita od šljiva. Vi je možete zvati kako hoćete – čupava, lijena ili prhka, nije važno jer to je ona divna, jednostavna pita koju smo svi jeli u djetinjstvu. Obično s jabukama, ali i sa šljivama je čista drama. <3

Vremena se mijenjaju, sada mi je puno toga dostupno, ali ja sam nekako nostalgična i u snovima mi je sada samo ovakva starinska pita od šljiva.
Baš tako čupava i jednostavna. 🙂

Starinska pita od šljiva

Starinska pita od šljiva
Print
Za nadjev
  1. 700 g šljiva, prepolovljenih bez koštica
  2. 100 g smeđeg šećera
  3. 2 žlice ruma
Za tijesto
  1. 400 g brašna
  2. 100 g šećera
  3. 2 žličice praška za pecivo
  4. prstohvat soli
  5. 180 g maslaca
  6. 1 jaje
  7. 3 – 4 žlice hladne vode ili mlijeka
Za nadjev
  1. Polovice šljiva pomiješajte sa šećerom i rumom.
  2. Pirjajte ih na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi, a šljive malo ne omekšaju. Nemojte ih pirjati predugo jer je ne želimo da se potpuno raspadnu.
  3. Skuhani nadjev ostavite sa strane dok pripremite tijesto.
Za tijesto
  1. Pripremite dublji lim za pečenje (cca 30x20 cm) i obložite ga papirom za pečenje.
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
  3. Dodajte maslac narezan na listiće pa ga prstima brzo utrljajte u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu.
  4. Dodajte jaje i 3 – 4 žlice hladne vode pa umijesite mekano tijesto.
  5. Tijesto formirajte u kuglu pa odrežite 1/3 i ostavite je u hladnjaku.
  6. Veći dio tijesta razvaljajte na veličinu plitice za pečenje te ga pažljivo prebacite u pripremljenu lim.
  7. Nabodite tijesto vilicom i prekrijte ga kuhanim nadjevom od šljiva.
  8. Preostalu trećinu tijesta naribajte po nadjevu i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C. Pecite 35 – 40 minuta.
  9. Pečenu pitu izvadite iz pećnice te je ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja.
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.