blagdani, keksi

Štambiljani keksi

Štambiljani keksi

Počelo je ono najljepše doba godine, doba kada se nekako uspijemo uvjeriti da je sve malo bolje. Bez obzira je li stvarno tako, trepetanje lampica s božićne jelke kao da ima čarobna opuštajuća svojstva.

Čak i mene, dežurnog Grincha, ništa ne može ubaciti u razdragano, praznično raspoloženje kao ta svjetlucava drvca i miris cimeta iz kuhinje.
Kako već duuugo, duuugo ne jedem šećer, a ni bijelo brašno i ostalu rafiniranu hranu, nisam imala neki poseban plan za blagdane. Nije mi se dalo previše eksperimentirati sa zdravim kolačima koji mi, iskreno, i nisu baš fini. Odlučila ignorirati blagdane u potpunosti i gurati po svome s pilećim prsima i salatom.
Ipak, malo po malo, sav taj kič uspio me uvjeriti u suprotno pa sam i ja poželjela zabrašniti ruke, upaliti pećnicu i napraviti nešto da doprinesem blagdanskom raspoloženju.
Jučer samo tako krenuli kititi bor, a kakvo je to kićenje bora, ako uz težak rad nemamo slatku okrjepu u obliku prhkih keksića.

Štambiljani keksi

Izvukla sam štambilje za kekse iz ormara i odmah se primila posla, moja mala pomagačica je štambiljala tijesto, a ja izrezivala kekse. Nije nam trebalo duže od sat vremena da na stolu imamo i nešto slatko. Nadam se samo da će ova tura izdržati do Božića, moj struk bi za to bio jako zahvalan. 😀

Ukarsi od sode bikarbone

Pošto sam se tako samokaznila i suzdržavam se od maničnog miješenja keksića, kreativnu energiju sam morala usmjeriti na nešto drugo.
Tako su igrom slučaja nastali i ovi mali ukrasi za bor… ili za što vam već trebaju. „Recept“ za njih mi je poslala draga Ivona, urednica najljepšeg magazina koji je kod nas ikad izlazio – Do!ts.

Radi se o ukrasima izrađenima od vrlo jednostavne gline. Sve što vam za njih treba su voda, gustin i soda bikarbona. Zapravo sve ono što već imate doma. 😀
Skužila je Ivona odmah s kakvim amaterom ima posla pa mi je poslala fullproof recept za totalne početnike u svijetu rukotvorina.

Božićno drvce i dijete

Što se keksa tiče i oni su jednostavni i fullproof, taman za zamijesiti između otpetljavanja lampica i razvrstavanja kuglica. Sve što vam za njih treba je brašno, maslac, gustin i šećer.
Ovo su zapravo klasični shortbread keksi, kesi od osnovnog prhkog tijesta bez jaja i praška za pecivo. Upravo zbog toga su idealni za štambiljanje. Oni tokom pečenja minimalno rastu pa se njihov oblik ne mijenja, samim time i motivi ostaju poprilično lijepi.
Kako se radi o vrlo bazičnom receptu njega možete koristiti kao podlogu za svašta. Možete im dodavati arome poput vanilije i ribane korice agruma ili komadiće čokolade. Kad niste u blagdansko-kičastom raspoloženju onda ih možete ostaviti i ovako obične ili ih spajati s pekmezom. Tako su odlični uz kavu i čaj.

Štambiljani keksi

Uglavnom, ovo je višenamjenski recept za svakojake prilike i moj as iz rukava kad mi treba nešto stvarno brzo i jednostavno.
Ako ste ipak za malo konkretnije kekse ovih blagdana moja arhiva je puna svakojakih đakonija pa istražujte. 🙂

Štambiljani keksi
Print
Sastojci
  1. 226 g maslaca sobne temperature
  2. 75 g šećera u prahu
  3. 260 g brašna
  4. 35 g gustina
  5. prstohvat sol
  6. na vrh noža struganih sjemenki vanilije
Postupak
  1. Maslac pomiješajte sa šećerom i miješajte ga električnim mikserom dok ne postane kremast.
  2. Brašno pomiješajte s gustinom, prstohvatom soli i vanilijom pa ga žlicu po žlicu dodavajte maslacu.
  3. Neprestano miješajte električnim mikserom. Kada više ne možete miješati mikserom prebacite smjesu na radnu površinu i rukama umijesite tijesto.
  4. Tijesto formirajte u disk, omotajte ga prozirnom folijom i odložite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
  5. Ohlađeno tijesto prebacite na list papira za pečenje i prekrite ga prozirnom folijom pa ga tako stanjite valjkom za tijesto. Neka bude debljine 0,5 cm.
  6. Štambiljem za kekse poštambiljajte tijesto, pa onda odgovarajućom modlicom izrezujte kekse.
  7. Preostalo tijesto premijesite i ponovite postupak. Ako je tijesto od miješenja postalo premekano odložite ga opet u hladnjak da se malo stisne.
  8. Prebacite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 13 minuta ili dok ne uhvate malo boje po rubovima. Keksi će se ljepše ispeći ako ih prije pečenja odložite kratko u hladnjaku. Ovo nije nužno, ali keksi će imati ljepši oblik ako tako napravite.
  9. Pečene kekse izvadite iz pećnice i dobro ih ohladite prije posluživanja.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori