blagdani, deserti, keksi

Stakleni keksi

Stakleni keksi

Stigli smo do kraja još jedne godine. Uvijek mi se čini da dođe prebrzo i iznenada, kao da se ni ne okrenem, a Stara godina je već pred vratima.
Nekoć je doček Nove bio projekt, cijeli dvanaesti mjesec se razmišljalo i planiralo kako i gdje ispratiti godinu na odlasku, a sada mi sve to izgleda smješno. Danas su stvari potpuno drugačije, ono što me veseli je slobodno vrijeme uz obitelj i stvari koje volim. Nema više izlazaka i tuluma, sada se samo radujem ukusnoj hrani, dobrim filmovima i ušuškavanju s dragim pod toplu dekicu. Tako će biti i ove godine, iako sam imala mrvicu ambicioznije planove za ovaj doček, ipak ostajem doma, u svoja četiri zida. 🙂
Bez obzira na to, svako slavlje zaslužuje malo posebne hrane i sjaja.

Upravo zato mi se čini da su ovi stakleni keksi idealan dodatak za novogodišnji stol. Jako su jednostavni za izradu, a izgledaju fantastično i pomalo glamurozno. Mislim da će posebno razveseliti najmlađe članove obitelji, ali jednako tako će se svidjeti i vašim odraslim gostima. 🙂
Radi se o klasičnim prhkim keksima čije središte je ispunjeno mrvljenim tvrdim bombonima. Dok se keks peče bomboni se otapaju i tako nastane ovaj stakleni efekt. Jednostavno, a tako dekorativno i zabavno.

505 s crtom
Dakako za ove kekse je dobro odabrati šarene tvrde bombone kako bi dobili šarena stakalca. Ja već godinama za njih koristim Kraševe legendarne 505 sa crtom. Oni su se pokazali kao idealni za ove kekse. Njihova boja je jako nježna, a aromatizirani su prirodnim aromama pa ih to (za mene) čini idealnima i za jelo i za dekoraciju.
Stakleni keksi će biti odličan ukrasi novogodišnjeg stola, a pošto vam za njihovu pripremu ne treba ništa posebno niti egzotično stignete ih napraviti još danas. Klinci će biti oduševljeni, posebno ako ih uključite u samu pripremu. Ako želite dio keksića možete objesiti i na jelku, u tom slučaju ih obavezno probušite prije pečenja.
Eto dragi ljudi, ostavljam vas sada uz recept i želim vam svako dobro u novoj 2019. godini.

Stakleni keksi

Stakleni keksi
Print
Sastojci
  1. 115 g maslaca
  2. 100 g šećera
  3. 1 vanilin šećer
  4. 1 jaje
  5. 220 g brašna
  6. 30 g gustina
  7. prstohvat soli
  8. 100 g Kraš bombona 505 s crtom
Postupak
  1. Maslac, šećer i vanilin šećer tucite električnim mikserom dok ne dobijete kremastu smjesu.
  2. Dodajte jaje i nastavite miješati mikserom da se sastojci dobro povežu.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, gustin i prstohvat soli.
  4. Dodavajte malo pomalo mješavinu brašna maslacu i jajima te sve miješajte električnim mikserom sa spiralnim nastavcima dok se sve ne poveže u tijesto.
  5. Tijesto prebacite na radnu plohu, ako je potrebno još ga malo premijesite pa ga razvaljajte na debljinu od 3 – 4 mm.
  6. Izrezujte razvaljano tijesto modlicama po izboru, to mogu biti krugovi, zvjezdice ili srca ovisno o prigodi za koju ih pripremate.
  7. Sredinu svakog keksa izrežite manjom modlicom kako bi dobili otvor za stakalca.
Za staklenu sredinu
  1. Bombone razvrstajte po bojama pa svaku skupinu usitnite. To možete napraviti u jakoj sjeckalici ili ih stavite u vrećicu za zamrzavanje i usitnite ih batom za meso.
  2. Sredinu svakog keksa napunite mljevenim bombonima.
  3. Pecite sve u pećnici zagrijanoj na 180°C, 6 – 7 minuta.
  4. Jako je važno da prilikom pečenja kekse držite na oku kako se bomboni ne bi previše karamelizirali. Keksi trebaju ostati svijetli, a stakla nježnih pastelnih boja.
  5. Pečene kekse izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.
  6. Ohlađene poslužite ili ih iskoristite za dekoraciju stola.
Cukar http://cukar.com.hr/

2 Comments

  • Avatar

    Hvala za sve divne recepte!
    Sve najbolje u novoj!!!
    Suzana

    Odgovori
    • andrea

      Hvala puno Suzana i na lijepim riječima i na dobrim željama.
      Svako dobro i tebi i tvojima u novoj 2019. 🙂 🙂 🙂

      Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.