blagdani, keksi, kolači

Speculaas keksi

Speculaas keksi

 

Što je Božić bez mirisa cimeta, jel tako?
Rekla sam vam da mi ove godine nikako ne sjeda to božićno ludilo i da nisam baš blagdanski raspoložena. Osim što mi je sve vezano uz adventsko ludilo u gradu iritantno, jako puno radim i nisam se stigla baviti blagdanima.
Tako sam, eto, ušla u ovaj posljednji predbožićni tjedan bez ikakve ideje što ću peći, što ću kuhati i hoćemo li za Božić uopće imati ručak.
Bilo bi najpametnije da sam spakirala kofere, sjela na avion i otišla na materinu spizu.
Ali nisam… Nisam stigla ni to isplanirati.

No dobro, dosta je predblagdanske depresije. Odlučila sam se pomaknuti s mrtve točke i konačno otvoriti sezonu pečenja. Napravila sam (kupovnu) kućicu od medenjaka i ispekla sam prvu turu keksa.

Speculaas izrada

Kako se ne bi svake godine vrtila u krug s jednim te istim receptima, odlučila sam ubaciti nešto novo na repertoar. Zapravo ne radi se o ničem novom samom po sebi, već o keksima koje ja nikad prije nisam radila, a čine mi se idealni za blagdane.
Pričam dakako o speculaas, slavnim nizozemskim keksima, koji su idealan dodatak uz kavu ili vruću čokoladu. Iako se oni tradicionalno rade u kalupićima u obliku vjetrenjače (ipak je riječ o Nizozemskoj jel’), ja sam svoje speculaas kekse radila s klasičnim drvenim kalupom za paprenjake. Zapravo oni su u svojoj suštini slični paprenjacima kao i svim medenim/paprenim/začinjenim keksima koje ljudi spremaju diljem svijeta. Tek se pomalo razlikuju u kombinaciji začina.

Kako ih nikad prije nisam radila tražila sam neki provjereni recept i stalno i svugdje nailazila na Marthin. Njen svi hvale i svima je dobar pa sam ga i ja odlučila isprobati. Uglavnom sam ga se držala, ali ne bi ja bila ja da nisam par sitnica promijenila. Tek tako, da ne budem čista, bezobrazna kopija. 😀

Rezultatom sam zadovoljna, okus je izvrstan, ali..
Ono što me oduvijek muči kod svih ovih keksa koji se utiskuju i pečate raznim šablonama je da mi dosta izgube oblik u pečenju. Ne znam zašto je to tako, ali odlučila sam ne dramiti oko toga već, kao i uvijek, optužiti moju defektnu pećnicu za sve. 😀

Kao što znate speculaas keksi bi trebali biti tanki i jako hrskavi. Moji nisu baš takvi, morali su biti malo deblji da bi uopće mogla utisnuti u kalup i dobiti željeni motiv. O tome vodite računa ako ih odlučite isprobati.

 

Eto, smatrajte blagdansku sezonu službeno otvorenom i na Cukru. 😀

Speculaas keksi

Speculaas keksi
Print
Sastojci
  1. 400 g glatkog brašna
  2. 50 g integralnog brašna
  3. na vrh noža praška za pecivo
  4. 1 i ½ žlica cimeta
  5. 1 žličica mljevenog đumbira
  6. ½ žličice mljevenog kardamoma
  7. ¼ žličice muškatnog oraščića
  8. ¼ žličice mljevenog korijandera
  9. ½ žličice soli
  10. na vrh noža svježe mljevenog papara
  11. na vrh noža mljevenog klinčića
  12. 190 g maslaca
  13. 200 g smeđeg šećera
  14. 80 ml hladne vode
Postupak
  1. U zdjeli za miješanje pomiješajte obje vrste brašna, prašak za pecivo i sve začine.
  2. U drugoj zdjeli miješajte mikserom maslac i šećer dok maslac ne postane kremast i mekan.
  3. Dodajte dvije – tri žlice brašna i vodu te nastavite miješati mikserom. Postepeno dodajte i ostatak brašna te sve miješajte mikserom koliko ide. Kada više ne možete miješati mikserom rukama zamijesite čvrsto i kompaktno tijesto.
  4. Gotovo tijesto podijelite na tri jednaka dijela, svaki dio omotajte prozirnom folijom i ostavite kratko u hladnjaku.
  5. Jedan po jedan komad ohlađenog tijesta stanjite na debljinu od 3 – 4 mm pa na njega utisnite kalup sa željenim motivima.
  6. Kalup svaki put prije utiskivanja posipajte s malo šećera u prahu kako vam se kalup ne bi lijepio.
  7. Kekse izrežite po rubovima kako bi dobili lijepe oblike, a sve ostatke tijesta premijesite, ponovite postupak dok ne potrošite sve tijesto.
  8. Izrezane kekse složite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje i ubacite ih u zamrzivač na nekih pola sata do sat vremena. Ukoliko vam lim za pečenje ne stane u zamrzivač kekse složite na neki manji pladanj.
  9. Pećnicu zagrijte na 170°C.
  10. Zamrznute kekse izvadite iz zamrzivača i odmah ih ubacite u pećnicu. Martha savjetuje da se u tom trenutku smanji temperatura pećnice na 120°C, ali meni se to nije pokazalo kao dobra ideja pa sam ih pekla cijelo vrijeme na 170°C dok nisu uhvatili malo zlatne boje po rubovima. Nekih 12 – 13 minuta je to trajalo.
  11. Pečene kekse izvadite iz pećnice i ohladite ih na rešetki.
  12. Ohlađene čuvajte u limenoj kutiji, bolji su nakon što odstoje koji dan. 🙂
Adapted from Martha Stewart
Adapted from Martha Stewart
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.