doručak, lagana jela, šparoge

Šparoge mimoza

Šparoge mimoza

Dani mi traju beskrajno dugo kad je vrijeme lijepo. Započnu negdje oko 6 – 7, a završe u sitnim noćnim satima. Ispunjeni su jurnjavom, sastancima, obvezama i na kraju igrom u omiljenom parku pored nasipa. Kad se konačno dokopam doma, umorna i gladna, jedino što me zanima je večera. Bilo bi lijepo kad bi se ona skuhala sama, ali pošto još nismo u eri warp pogona i replikatora, obično sam ja ta koja mora zasukati rukave. Srećom, kuhanje jaja i blanširanje povrća oduzima vrlo malo vremena pa je tako ovo jelo postalo moj omiljeni proljetno-ljetni obrok.

Ne moram vam govoriti da volim šparoge i to one divlje, prekrasno gorke. No, njihova sezona je kratka, a cijena paprena. Zato često posegnem za ovim vrtnima. One su dostupne gotovo uvijek, okus im je nježniji, ali i cijena. Pripremljene na ovaj način su zbilja izvrsne te su idealan obrok za užurbani radni dan. Za ovo vam je potreban minimalan trud, a rezultat ima onaj „wow“ efekt. 🙂

Šparoge mimoza

I sve je to super, ali vi se možda pitate zašto se zovu baš mimoza. Mimoza u ovoj priči su zapravo jaja. Da, ona ovako naribana malo čak podsjećaju na mimoze, ali prvenstveno je to jedan od naziva za ona najobičnija punjena jaja. Kako se ona pune, između ostalog, i senfom, ovo jelo bi bila zapravo nekakva dekonstrukcija tog klasičnog specijaliteta. Nije ovo nešto što sam ja izmislila, danas vam samo prenosim informacije i nudim moju inačicu koju jako, jako volim.

Šparoge mimoza
Print
Sastojci
  1. 500 g vrtnih šparoga
  2. 2 tvrdo kuhana jaja
  3. 2 žličice dijon senfa
  4. sok ½ limuna
  5. sol
  6. papar
  7. 2 – 3 žlice maslinovog ulja
Postupak
  1. Šparoge očistite, operite te im odrežite tvrde donje dijelove stabljika*.
  2. U loncu zakuhajte veću količinu blago posoljene vode pa u njoj blanširajte šparoge. Blanširajte ih par minuta dok malo ne omekšaju.
  3. Odmah ih procijedite*.
  4. Tvrdo kuhana jaja naribajte i po želji začinite solju i paprom.
  5. U zdjelici pomiješajte senf, sol, papar i limunov sok. Polagano dolijevajte maslinovo ulje neprestano miješajući pjenjačom. Kada dobijete ujednačeni preljev prestanite s miješanjem.
  6. Posložite šparoge na tanjur, prelijte ih s malo preljeva od senfa, posipajte ih naribanim jaja i s još malo preljeva te uživajte.
Napomene
  1. *tvrde stabljike šparoga možete ubaciti u preostalu vodu od kuhanja te kuhati još neko vrijeme kako bi dobili temeljac koji kasnije možete koristiti za rižote ili povrtne juhe sa šparogama.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori