kruh, pir

Irski soda kruh

U pripremi ovog kruha umjesto kvasca koristi se soda bikarbona. Zbog toga se, kao što ste i pretpostavili, zove soda kruh. Ako pratite strane kulinarske stranice i blogove vjerujem da ste na njega naišli bezbroj puta. Ovakav kruh postoji u mnogim kuhinjama svijeta, ali nekako je najpopularnija irska inačica i na nju ćete najčešće naići pod ovim nazivom.

Moram priznati da me pravljenje kruha sa sodom bikarbonom nikad nije posebno privlačilo niti sam smatrala da bi takav kruh mogao biti posebno ukusan.

Tako sam mislila sve dok jednog dana nisam ostala bez friškog kruha, a padala je kiša i nije mi se izlazilo do pekare. Kako mi pečenje kruha nije strano uvijek bi se odlučila na klasičnu verziju, samo ovog puta nisam imala ni kvasca. Jedino što mi je preostalo bilo je napraviti kruh sa sodom bikarbonom. Tog dana su se zvijezde baš posložile, ma čak bi otišla toliko daleko i rekla da mi je ovaj kruh bio suđen. Naime, gotovo je pravilo da se ovaj kruh radi s mlaćenicom, a to je nešto čeg sam baš imala viška u frižideru.

Mogu vam reći da me krajnji rezultat vrlo ugodno iznenadio, a ono što je najbolje kod ovog kruha je činjenica da vam za njega treba vrlo malo vremena. Zbog činjenice da se umjesto kvasca koristi soda nema dizanja tijesta i nema straha od neuspjeha. Iako svijet kruha poznaje puno raskošnije i ukusnije proizvode, ovaj kruh je pun pogodak kad vam se žuri ili ste ostali bez kruha u nezgodno doba dana.:) Za ovaj kruh trebate samo pomiješati sve sastojke, kratko zamijesiti i gurnuti sve u pećnicu. Nakon toga zaboravite na ovaj kruh na četrdesetak minuta i dok pogledate epizodu omiljene serije kruh je gotov. 🙂


Primijetit ćete da sam u ovom receptu koristila pirovo brašno, to nije obavezno. Umjesto njega možete koristiti bilo koje brašno: raženo, pšenično integralno, kukuruzno, a možete ga i u potpunosti napraviti od bijelog pšeničnog brašna. Možete mu dodavati i razne sjemenke i potpuno se prepustiti mašti. Ja sam ostala na ovaj jednostavnijoj varijanti jer sam se vodila stanjem u hladnjaku i špajzi. 😀
Zahvaljujući sodi, kruh će imati i lijepu tamnu boju korice. Moram priznati da se u kruhu osjeti i malo mirisa sode i ponešto okusa, ali za kruh koji se napravi bez imalo truda je gotovo savršen.

SASTOJCI
400 g glatkog bijelog brašna
100 g pirovog brašna
2 žličice sode bikarbone
1 žličica soli
½ žličice šećera
400 ml mlaćenice (može i kiselo mlijeko)
malo tople vode po potrebi za lakše miješanje

POSTUPAK

  • U posudi pomiješajte brašno, sodu, sol i šećer.
  • Napravite udubinu u brašnu pa u nju dolijte mlaćenicu.
  • Miješajte sve kuhačom, a ako je potrebno dodajte malo vode da se sastojci povežu. Tijesto treba biti mekano, gotovo ljepljivo.
  • Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i kratko mijesite te ga oblikujte u kuglu.
  • Kuglu zarežite u križ nožem ili kuhinjskim škarama, prebacite je na tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje.
  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 40 – 45 minuta.
  • Kruh je pečen kada na kuckanje s donje strane zvuči šuplje iznutra.
  • Ovaj kruh je najbolji dok je još topao, ali dobro se drži i slijedećeg dana i odličan je za tostiranje.

Comments

comments

2 Comments

Odgovori