deserti, jabuke, kolači, mrkva

Slatki kruh od mrkve i palente

kruh_mrkva_01

Događa mi se u posljednje vrijeme da se nađem potpuno zatrpana mrkvom! I ne mislim to u nikakvom prenesenom značenju, niti pokušavam izmisliti neku novu poštapalicu, doslovno se posljednjih dana nalazim okružena kilogramima i kilogramima mrkve.
Za tu situaciju je uglavnom kriva moja devetnaest mjeseci stara kći, koja sa svojim tatom redovito obilazi tržnicu, pa svojim šarmantnim osmjesima i mahanjima nažica ekstra mrkvice za juhu.
Pošto ona mrkvu voli dotične obično i završe u juhi ili nekom baby rižotu. Dobar broj dan i mi jedemo onu slavnu pikantnu krem juhu od mrkve i đumbira, ali pošto mrkva nema neograničen rok trajanja (na što se ne žalim uopće) povremeno moram smisliti još pokoji način da je utopim.
Kolač od mrkve je uvijek logičan izbor, dakako, za ljubitelje takve kombinacije.
Ako vam mrkva ipak djeluje odbojno u bilo kakvoj slatkoj priči predlažem vam da joj date još jednu šansu, možda samo niste još našli recept po vašoj mjeri.

kruh_mrkva_04
Današnji recept je zapravo kruholika verzija kolača od mrkve. Ova verzija nije preslatka iako na prvi pogled djeluje poprilično slatko. Mrkva, jabuka i limunov sok ipak nekako izbalansiraju okuse i kruh na kraju ispadne lagan i sočan.

kruh_mrkva_02
Meni je ovaj „kruh“ idealna podloga za slatke namaze poput domaćih džemova, priuštim si povremeno takvu bombicu za doručak. Jako dobro funkcionira i kao desert ako mu dodate kuglicu sladoleda od vanilije ili malo onog šlaga iz čašice (znate na koji mislim) 😉
Također, ovaj recept je odličan potencijal za nadogradnju. Već ga zamišljam obogaćenog bademima ili preprženim lješnjacima i sa suhim voćem. Čini mi se da bi takav postao pravi pravcati desert.
Uz sve to recept je jednostavan i stvarno ne vidim ni jedan razlog da mu ne date šansu. 🙂

 

SASTOJCI
(adaptirano s: Mail Online)
150 g šećera
115 g maslaca
225 g brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica cimeta
½ žličice muškatnog oraščića
1 žličica fino naribanog đumbira
prstohvat sol
2 jaja
sok pola limuna (a može i korica ako imate domaće limune)
50 g palente
200 g naribane mrkve
1 naribana jabuka (birajte kiselkastije poput grenny smith)

POSTUPAK

  • U posudi debljeg dna pomiješajte maslac i šećer, rastopite ih nad laganom vatrom. Pustite da se šećer malo karamelizira i uhvati malo lijepe zlatne boje. Dok ovo budete radili maslac će se odvojiti od šećera, ali to zanemarite. 🙂
  • Otopljeni maslac i šećer ostavite po strani da se malo prohlade.
  • Pomiješajte brašno, palentu, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić, đumbir i prstohvat soli.
  • Brašnu dodajte otopljeni šećer i maslac te sve dobro promiješajte.
  • Dodajte jedno po jedno jaje, neprestano miješajući, zatim dodajte sok od limuna i naribanu mrkvu i jabuku.
  • Duguljasti kalup za kruh premažite maslacem ili uljem te ga obilato posipajte krušnim mrvicama. U ovako pripremljen kalup izlijte smjesu od mrkve.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva 45 minuta ili dok kolač ne položi test čačkalicom.
  • Pečeni kolač ohladite u kalu, potom ga izvadite i poslužite sa sladoledom od vanilije. 🙂

 

Comments

comments

2 Comments

  • Prelijepo izgleda, sa zadovoljstvom ću mu pružiti priliku. Kod mene mrkva uvijek prekratko traje, tj. dok je kupim nestane, malo "zeko" pogricka a najveći dio završi u kuhanju

    Odgovori
  • ja sam pravila pogacu slanu sa mrkvom mnogo je lijepa i ukusna ovo cu da napravim ja obozavam mrkvu

    Odgovori

Odgovori