Sladoled? U siječnju? Zbilja?
Da, zbilja vam pišem o sladoledu u siječnju. Ali ovo je sladoled od šipka pa je sezonski, a i ovo vam je moja logika – kada je vani hladno treba jesti i hladnu hranu, da ne šokiramo organizam previše.
A kad je vruće… Mah, kad je vruće meni se ni ne živi, a uostalom zar vam zbilja treba razlog za pojesti sladoled. 🙂
Ovo zapravo baš i nije pravi sladoled, ovo bi ja prije nazvala smrznutom kremom, ali Nigella, koja je autorica ovog recepta, naziva ga sladoledom pa se onda i ja povodim za njom.
Do ovog recepta sam došla nekih čudnim, okolnim putem, prvo sam vidjela epizodu u kojoj ga je Nigella (Lawson, ako niste shvatili) pripremala od seviljskih naranči. Bila je to jedna od onih epizoda kad se usred noći spušta u kuhinju, u šlafroku, i pohara frižider. Instant mamilica da čovjek napravi isto i pri tom bude jadnako senzualan!
Ok, radim ja to i inače, ali ne izgledam ni približno glamurozno kao ona. 🙂
Pošto sam gledala tu epizodu u gluho doba noći poželjela sam taj sladoled, odmah i u velikoj količini. Nažalost nije mi bilo spasa jer nisam u kući imala ni mrvice slatkog. Sladoled je morao čekati neki sretniji trenutak…
Kao i svake jeseni i ove sam dobila paketić domaćih mandarina, limuna i šipka iz Splita. Pošto su nam šipci uvjerljivo najrodnija voćka nije bilo šanse da tu nemoguću količinu pojedemo samu pa sam morala smišljati kako ga još utrošiti. Još mi je u svijesti bio onaj recept sa seviljskim narančama, ali onda je od nekud iskočila i verzija sa šipkom. Potpuno isti recept kao i original koji me progonio u sitnim noćnim satima, samo sa šipkom. Bio je to kismet! Prije nego sam pročitala recept do kraja već sam miješala sladoled od šipka. 😉
Uz sladoled od šipka napravila sam i tuile prema receptu Joanne Farrow koji ona u svojoj knjizi ‘Čokolada’, naziva čokoladnim čipsom. Taj naziv je odmah zaživio i kod nas pa ga eto tako i ja prenosim.
Odlično taj čips paše uz ovaj sladoled, ali ne morate ih nužno raditi zajedno. Oni i pojedinačno sasvim dobro funkcioniraju. 😉
Moram vas samo još upozoriti da s čoko čipsom treba malo vježbe, jednostavno ga je napraviti, ali sigurno će vam trebati koji pokušaj prije nego vam ispadne savršeno. Naime dužina pečenja je ključna za njegov uspjeh, a to uvelike ovisi o vašoj pećnici. Ja sam prvu rundu pekla prema naputku iz originalnog recepta i prepekla ih pa sam sve slijedeće ture pekla znatno kraće. U receptu ću vam napisati kako sam ja radila, a vi još po potrebi prilagodite pečenje.
- 2 velika šipka (nara)
- 130 g šećera
- 1 žlica meda
- sok jednog limuna
- 500 ml slatkog vrhnja
- 1 bjelanjak
- 50 g šećera
- 1 žlica brašna
- 2 žlice kakaoa
- 2 žlice slatkog vrhnja
- 25 g maslaca, otopljenog
- prstohvat soli
- Šipke očistite, sačuvajte nešto zrnaca za ukrašavanje i izgnječite kako bi dobili sok. Razni su načini na koje ovo možete napraviti, neki ih gnječe, neki cijede, neki rade sok u sokovniku. Ja ih očistim, stavim crvena zrnca u dublju plastičnu zdjelu pa ih izgnječim gnječilicom za krumpir. Gnječim ih dugo, dok god ne dobijem puuno crvenog soka. Zatim sve skupa procijedim kroz sitno sito, a ono sve što ostane u situ još malo gnječim kako bi izvukla maksimum soka. Ovo je možda zvuči malo komplicirano, ali meni je ovo uvjerljivo najefikasniji način za izvući sav sok iz šipka.
- Teškom mukom prikupljeni sok od šipka pomiješajte s limunovim sokom, šećerom i medom, pa dodajte i slatko vrhnje.
- Miješajte sve do se šlag ne stvrdne, ovo je najpametnije raditi s mikserom jer traje.
- Prebacite smjesu u plastičnu posudu i ostavite u zamrzivaču nekoliko sati ili preko noći.
- Prije posluživanja ga ostavite nekih pola sata na sobnoj temperaturi ili sat vremena u hladnjaku.
- Posipajte ga s par zrnaca koja ste sačuvali.
- Ulupajte bjelanjke i šećer u mekan snijeg.
- Dodajte im brašno, kakao, slatko vrhnje, otopljeni maslac i prstohvat soli. Sve dobro sjedinite miješajući.
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega stavljajte po žličicu ove smjese u velikim razmacima. Po jednoj turi ne bi trebali peći više od 4 – 5 komada.
- Svaku hrpicu dobro poravnajte kružim pokretima, stražnjom stranom žlice da postane tanka, tanka, gotovo kao premaz na papiru. Jako je važno da budu tanki jer u suprotnom ćete dobiti nekakve mljeckave kekse, a ne čips.
- Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva, oko 4 minute. Kao što sam već rekla dužinu pečenja ćete vjerojatno trebati malo prilagoditi.
- Pečeni čips će vam izgledati poprilično mekano, nešto poput tanke palačinke, odmah ga prebacite na valjak za tijesto kako bi dobi oblik. Nakon par minuta će se ohladiti i stvrdnuti – postati čips. 🙂
- Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite svu smjesu.
- Sladoled sam prilagodila od Nigelle Lawson, a čips je prilagođen iz kuharice Joanne Farrow ‘Čokolada’
11 Comments
Sladoled u sijecnju je odlicna ideja:) bas volim sipak tako da ovo stvarno moram probati 🙂
Ps. A ja danas razmisljam o graniti ili sorbetu od kivija:)
Odlična ideja!
Podijeli i recept s nama ako ga napraviš. 🙂
evo 🙂 slike nisu krasne ko vaše, ali biti će jednom;)http://msbakery01.blogspot.com/2013/01/kivi-granita-sa-medom-i-kivi-popsicles.html
O pa to je tvoj blog, pratim ja tebe i vidjela sam ovo. Jako lijepo i super ideja. 🙂
Isprobat ću sigurno. 🙂
hvala puno :)probaj, meni se baš sviđa 🙂
čips sa sladoledom – pa spojila bi dvije stvari koje obožavam, samo još the negdje ubacim palačinke 😀
jako fino, nije mi palo na pamet raditi sladoled od šipka, boja je krasna!
I mene je boja oduševila, a zasluge za ideju ipak treba prepustiti Nigelli. 🙂
A znaš što ne bi bilo loše, kad već spominješ palačinke, tople palačinke punjene ovim sladoledom. :mljac:
Hvala ti na komentaru! 🙂
naravno, palačinke me uvijek obaraju s nogu 😀
Slajić od šipka 🙂 Stvarno, kod tebe uvik nešto naučim! Sladoled je uvik dobra ideja, ja sam usred zime za njega, a ljeti o tome ne trebamo niti govoriti 🙂 Boja-fantastična! Slike fenomenalne – posebno mi se dopada ova sa "grickaj čoko čips" 🙂
Hvala Majo, drago mi je da ti se sviđa!:)
fotke su prekrasne!