deserti, šipak, sladoled, voće

Sladoled od šipka i čoko čips

sladoled_sipak_02

Sladoled? U siječnju? Zbilja?

Da, zbilja sladoled u siječnju, jer moja logika je da treba jesti hladno kada je vani hladno, a kad je vruće…

Ma kad je vruće mi se ni ne živi, a uostalom zar vam zbilja treba razlog za pojesti sladoled. 🙂

sladoled_sipak_01

Ovo baš i nije pravi sladoled, ovo bi ja prije nazvala smrznutom kremom, ali Nigella, koja je autorica ovog recepta, naziva ga sladoledom. Zapravo, prvo sam vidjela kako radi ovakvu kremicu od seviljskih naranči, bila je to jedna od onih epizoda kad se usred noći spušta u kuhinju, u šlafroku, i pohara frižider. Instant mamilica da čovjek napravi isto i pri tom bude jadnako senzualan!  Ok, radim ja to i inače, ali ne izgledam ni približno glamurozno kao ona. 🙂

Pošto sam gledala tu epizodu u gluho doba noći poželjela sam taj sladoled, odmah i u velikoj količini. Nažalost nije mi bilo spasa jer nisam u kući imala ni mrvice slatkog. Sladoled je morao čekati neki sretniji trenutak…

sladoled_sipak_03

Kako bilo i ove jeseni mi je stigao paketić domaćih mandarina, limuna i šipka iz Splita. Pošto su nam šipci uvjerljivo najrodnija voćka nije bilo šanse da tu nemoguću količinu pojedemo samu pa sam morala smišljati kako ga još utrošiti. I tako sam istražujući došla i do ovog recepta. Isti recept kao i onaj sa seviljskim narančama, samo je ovdje koristila šipak. Kismet, rekla bih! 😉

Uz ovaj sladoled sam napravila i tuile prema receptu Joanne Farrow koji ona u svojoj knjizi ‘Čokolada’, naziva čokoladnim čipsom. Taj naziv je odmah zaživio i kod nas pa ga eto tako i ja prenosim.

sladoled_sipak_05

Odlično taj čips paše uz ovaj sladoled, ali ne morate ih nužno raditi zajedno. Oni i pojedinačno sasvim dobro funkcioniraju. 😉

Moram vas samo još upozoriti da s čoko čipsom treba malo vježbe, jednostavno ga je napraviti, ali sigurno će vam trebati koji pokušaj prije nego vam ispadne savršeno. Naime dužina pečenja je ključna za njegov uspjeh, a to uvelike ovisi o vašoj pećnici. Ja sam prvu rundu pekla prema naputku iz originalnog recepta i prepekla ih pa sam sve slijedeće ture pekla znatno kraće. U receptu ću vam napisati kako sam ja radila, a vi još po potrebi prilagodite pečenje.

SASTOJCI

za sladoled

(prilagođeno od Nigelle Lawson)

2 velika šipka (nara)

130 g šećera

1 žlica meda

sok jednog limuna

500 ml slatkog vrhnja

 za čoko čips

(prilagođeno iz kuharice Joanne Farrow ‘Čokolada’)

1 bjelanjak

50 g šećera

1 žlica brašna

2 žlice kakaoa

2 žlice slatkog vrhnja

25 g maslaca, otopljenog

prstohvat soli

 

POSTUPAK

za sladoled

  • Šipke očistite, sačuvajte nešto zrnaca za ukrašavanje i izgnječite kako bi dobili sok. Razni su načini na koje ovo možete napraviti, neki ih gnječe, neki cijede, neki rade sok u sokovniku. Ja ih očistim, stavim crvena zrnca u dublju plastičnu zdjelu pa ih izgnječim gnječilicom za krumpir. Gnječim ih dugo, dok god ne dobijem puuno crvenog soka. Zatim sve skupa procijedim kroz sitno sito, a ono sve što ostane u situ još malo gnječim kako bi izvukla maksimum soka. Ovo je možda zvuči malo komplicirano, ali meni je ovo uvjerljivo najefikasniji način za izvući sav sok iz šipka.
  • Teškom mukom prikupljeni sok od šipka pomiješajte s limunovim sokom, šećerom i medom, pa dodajte i slatko vrhnje.
  • Miješajte sve do se šlag ne stvrdne, ovo je najpametnije raditi s mikserom jer traje.
  • Prebacite smjesu u plastičnu posudu i ostavite u zamrzivaču nekoliko sati ili preko noći.
  • Prije posluživanja ga ostavite nekih pola sata na sobnoj temperaturi ili sat vremena u hladnjaku.
  • Posipajte ga s par zrnaca koja ste sačuvali.

za čoko čips

  • Ulupajte bjelanjke i šećer u mekan snijeg.
  • Dodajte im brašno, kakao, slatko vrhnje, otopljeni maslac  i prstohvat soli. Sve dobro sjedinite miješajući.
  • Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega stavljajte po žličicu ove smjese u velikim razmacima. Po jednoj turi ne bi trebali peći više od 4 – 5 komada.
  • Svaku hrpicu dobro poravnajte kružim pokretima, stražnjom stranom žlice da postane tanka, tanka, gotovo kao premaz na papiru. Jako je važno da budu tanki jer u suprotnom ćete dobiti nekakve mljeckave kekse, a ne čips.
  • Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva, oko 4 minute. Kao što sam već rekla dužinu pečenja ćete vjerojatno trebati malo prilagoditi.
  • Pečeni čips će vam izgledati poprilično mekano, nešto poput tanke palačinke, odmah ga prebacite na valjak za tijesto kako bi dobi oblik. Nakon par minuta će se ohladiti i stvrdnuti – postati čips. 🙂
  • Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite svu smjesu.

 

Comments

comments

11 Comments

  • Sladoled u sijecnju je odlicna ideja:) bas volim sipak tako da ovo stvarno moram probati 🙂
    Ps. A ja danas razmisljam o graniti ili sorbetu od kivija:)

    Odgovori
    • Odlična ideja!
      Podijeli i recept s nama ako ga napraviš. 🙂

      Odgovori
    • evo 🙂 slike nisu krasne ko vaše, ali biti će jednom;)http://msbakery01.blogspot.com/2013/01/kivi-granita-sa-medom-i-kivi-popsicles.html

      Odgovori
    • O pa to je tvoj blog, pratim ja tebe i vidjela sam ovo. Jako lijepo i super ideja. 🙂
      Isprobat ću sigurno. 🙂

      Odgovori
    • hvala puno :)probaj, meni se baš sviđa 🙂

      Odgovori
  • čips sa sladoledom – pa spojila bi dvije stvari koje obožavam, samo još the negdje ubacim palačinke 😀
    jako fino, nije mi palo na pamet raditi sladoled od šipka, boja je krasna!

    Odgovori
    • I mene je boja oduševila, a zasluge za ideju ipak treba prepustiti Nigelli. 🙂
      A znaš što ne bi bilo loše, kad već spominješ palačinke, tople palačinke punjene ovim sladoledom. :mljac:
      Hvala ti na komentaru! 🙂

      Odgovori
    • naravno, palačinke me uvijek obaraju s nogu 😀

      Odgovori
  • Slajić od šipka 🙂 Stvarno, kod tebe uvik nešto naučim! Sladoled je uvik dobra ideja, ja sam usred zime za njega, a ljeti o tome ne trebamo niti govoriti 🙂 Boja-fantastična! Slike fenomenalne – posebno mi se dopada ova sa "grickaj čoko čips" 🙂

    Odgovori
  • fotke su prekrasne!

    Odgovori

Odgovori