ajme koliko nas je, deserti, kava, sladoled

Sladoled od kave s lješnjacima

 
Sladoled
 

Svaki početak je težak kažu, a meni je najteži početak svakog dana. Jedva se izvučem iz kreveta, zagrnuta dekom, poluotvorenih očiju, poput kakvog štenca poluslijepa, dogegam se do dnevne sobe u kojoj me obuzima opojan, topli i poznat miris najomiljenije, legalne droge na svijetu. Crnog, aromatičnog napitka bez kojeg bi svijet bio mnogo tmurnije mjesto.
Zamislite samo svijet bez kave, more namrgođenih, pospanih lica koja lutaju u polusnu na svoja radna mjesta…

Legenda o kavi ide ovako:

Oko 800. godine u Etiopiji je živio mladi pastir Kaladi koji je imao stado koza. Jednoga dana zatekao je svoje koze kako radosno plešu uz grm crvenih bobica. Iz početka mu nije bilo jasno što se to dogodilo njegovim životinjama, no kad je malo bolje pogledao, shvatio je da su se najele tih crvenih bobica. Odlučio je i sam probati taj misteriozni plod, nedugo nakon toga i Kaladi se pridružio svojim kozama u veselom plesu. 🙂
Cijeli događaj je, iz prikrajka, promatrao jedan redovnik, te je iste večeri nabrao šaku bobica koju je podijelio s ostalim redovnicima. Priča nam kaže da su redovnici te noći doživjeli božansko nadahnuće.

Od Afrike do arapskoga svijeta

Iako je kava u to vrijeme bila poznat stimulans na Crnom kontinentu, svoju renesansu doživljava tek nešto kasnije u arapskom svijetu. Tamo se kava pripremala već oko 1000. godine, a u 13. stoljeću je bila potpuno uobičajen i prihvaćen napitak.
U to vrijeme kava se koristila kao stimulans u religiozne svrhe, poznato je da su derviši pomoću ovog napitka padali u trans, a pobožne vjernike je održava budnima u molitvi kroz duge noći. Širenjem Islama širio se i običaj ispijanja kave, pa je tako crni napitak polagano ali sigurno krenu osvajati svijet. Međutim kave tada nije bilo izvan arapskog svijeta, naime sva zrna namijenjena izvozu, namjerno su se činila neplodnima. Arapi su na taj način htjeli zadržita monopol nad ovim unosnim tržištem, no srećom to im nije pošlo za rukom.

Sladoled od kave i lješnjaka
Kava osvaja Europu 

Legenda nam ponovno kaže kako je Indijski hodočasnik u Meki, Baba Budan, prokrijumčario nekoliko plodnih zrnca kave i odnio ih u Indiju. Tako se počeo širiti i uzgoj kave izvan Afrike i Arabije.
Iako je Europa poznavala kavu kao crni napitak koji uživaju njihovi turski dušmani nisu je okusili dok njena zrnca nisu pronašla svoj put preko venecijanskih trgovaca. Od tada njena popularnost raste brzinom munje.
Poznata je priča o otvaranju prve kavane u Beču. Naime nakon Bečke bitke, 1683. godine, poraženi Turci su se povlačili ostavljajući za sobom zalihe, među kojima, i vreće kave. Poljski vojnik, koji je pronašao dio tih zaliha, Jerzy Franciszek Kulczycki kavu je isprobao, a nakon toga je otvorio i prvu kavanu u Beču. Nakon ovoga kava je u Austriji postala jako popularna, a ispijanje kave s mlijekom postaje dio tradicije. Kava je uspjela u onome u čemu Turci nisu, bez problema je pokorila Beč i ostatak Europe.

Kako je crni napitak osvajao ostatak svijeta saznajte u nekom o slijedećih postova, a sad se bacamo na recept.

Kako sam i obećala evo jednog recepta sa žumanjcima. Radi se o prefinom sladoledu s intenzivnom aromom kave. Mislim da je ovo slastica rezervirana isključivo za ljubitelje kave, no možda se svidi i onima koji to još nisu. 🙂

Sladoled od kave i lješnjaka

Ovaj recept je i moj prilog za igru Ajme koliko nas je koju je osmislila Snježana, a domaćica koja nam je zadala temu kava je Ljilja s bloga Chocolate Dust.

 
 
Sladoled od kave i lješnjaka
Print
Sastojci
  1. 450 ml mlijeka
  2. 250 ml slatkog vrhnja
  3. 3 xl žumanjka
  4. 100 g šećera
  5. 1 žlica sirupa od agave
  6. Par kapi vanilije
  7. 2 žličice kave u granulama
  8. 80 g lješnjaka
  9. 1 – 2 žličice zlatnih grožđica
Postupak
  1. Mlijeko i slatko vrhnje izmiješajte sa šećerom, sirupom od agave, vanilijom i kavom.
  2. Zagrijavajte ga do vrenja.
  3. Žumanjke lagano umutite pa im dodajte malo zagrijanog mlijeka da ih temperirate.
  4. Dodajte žumanjke vrelom mlijeku, smanjite vatru i sve kuhajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
  5. Nemojte predugu kuhati jer od rjeđe kreme ispada ukusniji sladoled.
  6. Kremu dobro ohladite na sobnu temperaturu često miješajući. Ovo možete napraviti i na način da posudu u kojoj se kuhala krema uronite u drugu posudu (ili sudoper) u kojoj se nalazi ledena voda.
  7. Lješnjake stavite u vrećicu za zamrzavanje pa ih nalupajte batom za meso da dobijete komadiće raznih veličina. Ako ne volite krckavost u sladoledu onda lješnjake sameljite.
  8. Zlatne grožđice narežite na manje komade.
  9. Umiješajte lješnjake i grožđice u ohlađenu kremu pa sve prebacite u aparat za sladoled ili zamrzivač.
  10. Ako nemate aparat za sladoled (kao što ja nemam) onda sladoled dobro promiješajte vilicom svakih 15 – 20 minuta kako bi izbjegli stvaranje ledenih kristalića.
  11. Ako imate aparat za sladoled onda on obavlja ovaj dio posla umjesto vas.
  12. Kada se smjesa potpuno smrzne poslužite ga uz preljev po želji.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

20 Comments

  • wonderful post, Andrea 🙂 I love icecream and coffee 🙂 The combination is perfect 🙂

    Odgovori
  • Savrsenstvo bez mane 🙂

    Odgovori
  • vrlo zanimljiv i vjerujem jako ukusan sladoled, pogotovo za nas kavopije ;)), a i popratna priča iz koje sam ponovno nešto naučila.. :))

    Odgovori
  • Joj kako je ovo dobro. Spojila si u njemu sve sto obozavam. Odlican sladoled i sjajne fotke :))))

    Odgovori
  • Fotografije su MRAK MRAKOVA!!!!!

    Odgovori
  • Super slike, a ideja ista kao moja:)) naime i ja sam napravila neku vrstu sladoleda za ‘Ajme koliko nas je!’:)

    Odgovori
  • Često radim sladolede i sorbete, a ovj ću svakako napraviti, dopada mi se sadržaj, a da o kavi ne govorim. Pričica o kavi zanimljiva, ja bi još samo dodala, sjećam se kako smo 80″ išli masovno u Austriju po kavu, bez puno tpga se moglo, ali bez kave nikako.

    Odgovori
  • Još dok sam bila klinka i dok sam mrzila kavu, obožavala sam sladoled od kave. Valjda je još tada u meni čučao budući kavopija. Ovo mi je fenomenalno!

    Odgovori
  • Mmmm. Ne znam što mi je bolje od svega ovoga, sladoled, priča, sličice, …

    Odgovori
  • odlične su mi ove tvoje lekcije iz povijesti i razni mitovi i legende. nisam nikad voljela povijest i tek sad vidim da sam propustila dosta zanimljivh priča 🙂 sladoled je stvarno fantastičan! nemam riječi.

    Odgovori
  • ovo je definitivno pun pogodak, kombinacija sastojaka kao da si mene pitala i sve to popraceno fantasticnom pricom i fotkama, fenomenalna ulaznica!

    Odgovori
  • Ahaaa, tu su znači završili žumanjci :):). Odlično si ih iskoristila , sladoled je vrhunski i kombinacija mi se jako sviđa. Stalno govorim da nisam ljubitelj pripravaka od kave osim samog napitka, a kako stvari stoje kada vidim ovakve divote brzo ću promijeniti mišljenje. Priča o kavi je odlična i možemo samo zahvaliti venecijanskim trgovcima na njihovu poduzetničkom duhu pa neka se odnosi i na krijumčarenje tih par aromatičnih zrnaca kave :):)

    Odgovori
  • Predivno, baš gledam koja predivna fotka na Foodgawkeru, kad ono piše ispod Voće i povrće..Odlična ideja napraviti sladoled od kave!

    Odgovori
  • Cesto pravim sladoled sa Nes kafom. To mi je jedan od omiljenih. Svidja mi se ideja da se dodaju lesnici.

    Odgovori
  • Andreaseems irresistible …A great combination and a photo – too!Bravo! Big hug from me, Diana

    Odgovori
  • Članak ti je super. Prikupljene činjenice si tako dobro uobličila u priču, svaka čast.Ja bih, kako sam već to rekla, mogla živjeti bez kafe, ako bi naši ugodni razgovori uz kafu mogli biti naši ugodni razgovoriuz čaj. Ne znam kako bi izgledao svijet kada bi iznenada nestalo kafe, s obzirom da mnogi ne mogu otvoriti oči bez nje niti čestito započeti dan. Ne bih voljela gledati mrzovoljna lica.Dok kafu pijem reda radi, poslastice jedem drage volje, a naročito sladolede i kremice.

    Odgovori
  • Verujem da je sladoled savrsenog ukusa,prva fotkica božanstvena!Hvala i na odličnom postu!

    Odgovori
  • Mmmmmmmmm….sladoled :)))))))

    Odgovori
  • Obukli smo proljetne boje :)!Znaš, ja sam mislila da ću kako starim lakše podnašati ta jutarnja teturanja do prve kave i da će se to nekako normalizirati. Brus! Ko zombi hodam, ne otvaram usta barem sat vremena, potpuno sam neupotrebljiva. Sladoled si tako dobro složila da mislim da kava ne da mi ne bi smetala, nego da mi u ovoj kombinaciji miriši na još! :)Fotkice jako ljupke i proljetne! 🙂

    Odgovori
  • čini mi se super.

    Odgovori

Odgovori