Danas za vas imam jedan jednostavan recept, zapravo više ideju, za brzo i zdravo ljetno osvježenje. Radi se o onom planetarno popularnom sladoledu od jednog sastojka zvanom ‘nice cream’. Riječ je zapravo o ‘sladoledu’ od zblendane zaleđene banane. Vjerujem da vam to nije ništa novo i da ste neku verziju tog sladoleda već isprobali, ipak ova moja verzija je mrvicu drugačija. Ovaj put sam mu dodala sok od aronije.
Aronija je nevjerojatno zdrava bobica, kažu da je izvrsna za jačanje imuniteta i prevenciju raznih bolesti te joj često daju epitet ‘superhrane’. Moram vam priznati da sam ja već postala pomalo alergična na taj naziv. Pretjerani marketing zbilja je izazvao potpuni kontraefekt kod mene.
Ipak, aroniju volim i povremeno koristim. Često je guram i svojoj maloj Zvjerki ne bi li tako na prirodan način potjerali sve one zločeste vrtićke školske viruse. Nažalost, sok od aronije ima i taj pomalo trpak okus koji kod djece teško prolazi pa se često služim trikovima kako bi joj ga podvalila. Osim što dobro prolazi u raznim smoothieima i ovaj sladoled od banane pokazao se kao pravi hit. Ponekad ga uspijem podvaliti pod čokoladni iako on s čokoladom nema veze. 😀
Naravno, kako bi cijela priča s jačanjem imuniteta imala smisla važno je koristiti 100% prirodan sok od aronije. Onaj kojem nije dodan šećer ili neki drugi konzervans, a upravo takav sok proizvodi moja kolegica i prijateljica Snježana. Ona i njen suprug imaju mali OPG Pole te na krajnjem istoku naše zemlje, u Srijemu, uzgajaju ekološku aroniju.
U kolovozu, baš negdje u ovo vrijeme, sami je beru, čiste i hladnim prešanjem pretvaraju u ovaj purpurni napitak. Ako tražite kvalitetan sok ili čaj od ove zdrave voćke javite im se. Sigurna sam da će vam se njihovi proizvodi jako svidjeti, a nije zgorega reći i da na području Zagreba proizvode dostavljaju potpuno besplatno.
Dakako, sok od aronije je najbolje popiti ujutro, natašte, baš kao neki lijek, ali ako vam takav ne prija počastite se ovim brzinskim sladoledom i riješite dvije muhe jednim udarcem. 🙂
Za mene je ovo pravo ljetno osvježenje, a k tome je još i poprilično zdravo. Po ovim vrućinama bi ionako živjela samo na sladoledu. Ne moram vam govoriti koliko je vruće (srećom kažu da neće još dugo), to vidite i na fotkama jer se sladoled od banane topio brzinom munje dok sam ga pokušavala stilizirati. Ništa za to, čim sam okinula zadnju fotku bacila sam se na degustaciju. Morala sam, topio se. 😀
- 3 zrele banane, narezane i zaleđene
- 100 ml soka od aronije
- zrna kakaa za posluživanje
- Ubacite smrznute banane i sok od aronije u blender.
- Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Smjesu odmah poslužite ili prebacite u posudu i ostavite u zamrzivač još sat vremena da se malo stisne.
- Poslužite kuglice ovog sladoleda uz zrnca kakaa.
- Ukoliko radite sladoled samo od zaleđene banane on će odmah nakon blendanja biti kremast i spreman za konzumaciju pa ga ne treba dodatno hladiti.
- U ovom slučaju sok aronije malo razvodni smjesu pa će ga možda trebati dodatno zamrznuti prije konzumacije. To najviše ovisi o vašem blenderu i njegovoj brzini. Ipak, ne ostavljajte nice cream predugo u zamrzivaču da se ne pretvori u nice ciglu. 😀