blagdani, kolači, pinca, Uskrs

Sirnica

Sirnica

Sirnica, pinca ili uskrsna pogača tradicionalni je slatki kruh. Radim ih svaki Uskrs po maminom receptu i svake godine sam malo zadovoljnija rezultatom.
Naravno i ove godine sam radila Sirnice. Ovaj put su mi ispale stvarno dobro, ako mogu tako reći. Naime, ove godine nisam žurila s njihovom izradom već sam im dala puno, puno vremena da se lijepo dignu.

Sirnice i pisanice

Prvo sam zamijesila tijesto i ostavila ga na toplom oko 5 sati. Potom sam tijesto premijesila i formirala tri manje pogače koje sam ostavila dizati još nekih 5 sati. Sve ostalo sam radila točno prema ovom receptu, a dobila sam ukupno tri pogače. Nažalost i dalje nemam gornji grijač u pećnici pa su mi sirnice malo bljedunjave. 🙂

Sirnica
Print
Sastojci
  1. 500 g glatkog brašna
  2. 100 g šećera
  3. 125 g maslaca
  4. 3 jaja (2 žumanjka i 1 cijelo jaje)
  5. 1 naranča (sok i korica)
  6. 1/2 limuna (samokorica)
  7. 1 svježi kvasac
  8. 1 žlica rum
  9. par kapi kruškovca
  10. 1 žumanjak za premazivanje
  11. šećer u kocki za ukrašavanje
  12. malo mlijeka
Postupak
  1. Kvasac razmrvite i pomiješajte ga sa žličicom šećera, baršnom i malo toplog mlijeka. Ostavite ga na toplom mijestu dok ne udvostruči volumen.
  2. Prosijate brašno te u sredini brašna napravite udubinu.
  3. U udubinu u brašnu stavite aktivirani kvasac, maslac, šećer, jaja, sok od naranče, korice limuna i naranče te rum i kruškovac. Sve energično zamijesite drvenom kuhačom.
  4. Kad se sastojci dobro povežu prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i rukama zamijesite glatko tijesto.
  5. Tijesto stavite u posudu, pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite ga na toplom mjestu nekoliko sati. Tijesto treba udvostručiti volumen, a pošto je bogato i masno to može potrajati. Budite strpljivi.
  6. Kad se tijesto udvostruči premijesite ga i oblikujte jednu sirnicu ili više malih. Sirnicu prebacite u lim za pečenje koji ste prije toga prekrili papirom za pečenje. Ostavit pogaču još sat ili dva na toplom mjestu. Neka se ponovno udvostruče.
  7. Kad se udvostučile škarama ih oprezno zarežite u obliku slova “T”.
  8. Žumanjak razmutite s kojom žlicom mlijeka i tom smjesom premažite sirnice.
  9. Šećer u kocki narežite u grublje manje komade i njime posipajte sirnice.
  10. Sirnice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 45 min. Vodite račun prilikom pečenja da vam korica ne zagori te dužinu pečenja prilagodite svojoj pećnici.
Napomene
  1. Ovo je recept za sirnicu moje mame koji je u originalu znatno veći od moga (2 kg brašna, 12 jaja…). Ja sam recept prilagodila količinski za manje osoba, iako uz ove količine sirnica ispadne poprilično velika.
Cukar http://cukar.com.hr/

 

Comments

comments

Odgovori