bademi, deserti, dizano tijesto, kolači

Semlor – švedska peciva s kardamomom

Semlor

Semlor su tradicionalna peciva od dizanog tijesta punjena bademovom pastom te ukrašena tučenim vrhnjem. Ova peciva dobro su poznata i popularna u svim skandinavskim zemljama, ali ipak se nekako najviše vezuju uz Švedsku.
Šveđani ih peku baš u ovo pokladno doba godine, a najviše na sami pokladni utorak – ove godine je to 13. veljače.
Taj dan u Švedskoj se smatra danom semla (Semmeldagen) i tada, ne samo da možete, nego se od vas očekuje da pojedete što više semla. Otprilike kao kod nas s krafnama.
Iako, semlor izgledom dosta podsjećaju na princes krafne one nemaju nikakve veze s njima. Naime, smelor su, kao što sam već rekla, dizana peciva. Njihova struktura najsličnija je onoj buhtle, a obogaćeni su aromatičnim kardamomom.

Semla na tanjuriću
Istražujući recepte za semlor primijetila sam da Šveđani ne štede na kardamomu u svojim receptima, ja sam u pripremi ovih ipak bila malo suzdržanija. Kardamom volim, ali volim osjetiti i druge okuse, a on hoće biti jako dominantan. Ja sam s manjom količinom igrala na sigurno i bila sam u pravu.

Ime semla (jednina) ili semlor (množina) svoje krojene vuče iz latinskog naziva za pšenicu – simila. U svom izvornom izdanju semle su i bile obično pšenično pecivo bez ikakvih dodataka. Tada su se jele isključivo na pokladni utorak i to često u zdjelicama, prelivene toplim mlijekom. Ipak, s godinama, dolaskom reformacije i s odmicanjem od Rimske crkve, pravila u Korizmi su postala liberalnija pa su semlor poprimili svoj bogatiji, današnji oblik. Počeli su se pripremati i jesti kroz cijelu godinu, ali tradicija pokladnog utorka kao dana za semle je ipak ostala.

Godinama gledam semlor po stranim blogovima i divim im se. Jednostavno mi izgledaju neodoljivo ovako dotjerani sa snježnim kapicama od šlaga i šećera u prahu. Ipak, iz nekog razloga sam se uvijek mimoilazila s njima i nikako ih nisam stizala isprobati. Ove godine su se zvijezde konačno poklopile i ja sam ih napravila prvi put. I to baš u ovo doba godine kada je i red da ih se proba.
Moram vam reći da su mi se jako svidjele. Toliko da sam ih skoro sve pojela sama. 😀

Semlor
Recept po kojem sam ih radila je s prekrasnog i slavnog bloga Call me Cupcake. Jednostavno, kad sam ugledala Lindine fotografije nisam imala potrebu dalje tražiti. Znate da fotografije hoće tako utjecati na mene, ali ovaj put je i recept bio jednako dobar.

Držala sam ga se u potpunosti, nisam htjela puno eksperimentirati kod nečeg tradicionalnog, ali moram vam priznati da je mediteranka u meni silno htjela naribati koricu limuna i naranče u tijesto i u nadjev od badema. Ovaj put nisam, ali sljedeći sigurno hoću jer mislim da će im izvrsno pasati nota svježine.

I što više da vam kažem osim da svakako isprobate semlor, a ako ćete se ove godine ipak držati starih dobrih krafni onda vas upućujem na odlične recepte moje prijateljice Matejke. 🙂

Semla

Semlor
Print
Za tijesto
  1. 325 g brašna
  2. 1 vrećica instant kvasca
  3. 1 jaje
  4. 125 ml mlijeka
  5. 50 g šećera
  6. 1 žličica sjemenki kardamoma, samljevenih u mužaru
  7. ½ žlice praška za pecivo
  8. prstohvat soli
  9. 100 g maslaca, sobe temperature
Za premazivanje
  1. 1 jaje
  2. 1 – 2 žlice mlijeka
Za pastu od badema
  1. 100 g samljevenih blanširanih badema
  2. 80 g šećera u prahu
  3. 2 – 3 žlice vode
  4. 1 žličica ekstrakta vanilije
Za posluživanje
  1. 500 ml vrhnja za šlag
  2. šećer u prahu
Za tijesto
  1. Pomiješajte brašno i kvasac zatim dodajte sve druge sastojke osim maslaca i zamijesite čvrsto tijesto. Tijesto je najbolje mijesiti u jakom mikseru (naravno ako takav imate) s nastavkom za tijesto.
  2. Kada se tijesto poveže i postane glatko dodavajte žličicu po žličicu maslaca i pustite da se svaka umiješa dobro u tijesto prije nego dodate novu. Postupak je kao kod klasičnog brioche tijesta.
  3. Miksajte sve tako nastavkom za tijesto dok ne umiješate sav maslac, a tijesto ne postane glatko i jako podatno.
  4. Prebacite ga na radnu površinu, još ga jednom premijesite ručno te ga ostavite odmarati na toplom desetak minuta.
  5. Odmoreno tijesto podijelite na 8 – 9 jednakih kuglica.
  6. Svaku kuglicu među dlanovima još malo oblikujte pa ih složite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Vodite računa o razmaku među kuglicama jer će rasti i u pečenju.
  7. Prekrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite ih da se dižu narednih sat i pol do dva sata.
  8. Pećnicu zagrijte na 220°C.
  9. Kada se kuglice udvostruče premažite ih mješavinom jaja i mlijeka te ih odmah stavite peći u zagrijanu pećnicu.
  10. Pecite ih 10 – 13 minuta ili dok se ne napuhnu i uhvate lijepu boju.
  11. Pečene izvadite odmah na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade.
  12. Ohlađene semle na vrhu oprezno zarežite u obliku trokuta te im pažljivo odstranite 'kapicu' i ostavite je sa strane.
  13. Sredinu svakoga izdubite, a mrvice koje vam ostanu iz sredine sačuvajte za pastu od badema.
Za pastu od badema
  1. Pomiješajte mljevene blanširane bademe i šećer u prahu, dodajte nekoliko žlica vode i vaniliju te sve izmiješajte u pastu.
  2. Pasti od badema dodajte i mrvice koje su vam preostale od dubljenja tijesta te ako je potrebno dodajte malo vode ili slatkog vrhnja kako bi se pasta dobro povezala.
  3. Ovom pastom napunite udubljenja u svakoj semli.
Za ukrašavanje
  1. 500 ml slatkog vrhnja istucite u čvrst snijeg.
  2. Prebacite ga u slastičarsku vrećicu pa iz nje istiskujte šlag na semlor.
  3. Poklopite svaku hrpicu šlaga s kapicama koje ste sačuvali.
  4. Sve obilato posipajte šećerom u prahu te odmah poslužite.
Cukar http://cukar.com.hr/

3 Comments

  • Ajme predivno, da mi je sad jedan! Uvijek se divim (godinama!) tim Lindinim semlorima i sad evo ih i kod tebe, drugi put zovi na kavu! 😀

    Odgovori
    • Hvala ti Lili. Zbilja su jako ukusni i posebni. Isplati ih se probati, a drugi put ću te sigurno pozvati na kavu. Bar sam ti ja blizu. 🙂

      Odgovori
  • čarobni!

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.