blagdani, čokolada, deserti, dizano tijesto, kolači

Savijača s lješnjacima i čokoladom

Savijača s lješnjacima i čokoladom

Savijača s lješnjacima i čokoladom današnji je recept koji mi se čini idealnim za početak prosinca i kraj godine. Neobična je (da se blago izrazim) ova godina za nama, ali pokušajmo je završiti lijepo i u krugu obitelji. I naravno uz domaće kolače. <3
Zimski kratki dani idealno su vrijeme za pripremu slastica od dizanog tijesta. I pored toga što za njihovu izradu treba malo više strpljenja i ljubavi, ništa nije tako fino kao komad domaće savijače (orahnjače, makovnjače...) uz šalicu kave dok vani caruju niže temperature i prve snježne pahuljice. 🙂

 
Kako bi što uspješnije svladali izradu i pečenje savijača donosim vam ovaj recept koji je  mnogo puta isproban pa s njim nema greške. Iako se savijača odlično sljubljuje s klasičnim nadjevom od maka ili oraha, klasicima koje svi volimo i često pripremamo, zašto ponekad ne bi pokušali i nešto malo drugačije, poput nadjeva od lješnjaka i čokolade?
Kombinacija tostiranih lješnjaka i Kraš Dorina čokolade za kuhanje prava je poslastica za sve čokoljupce koja bi mogla postati novi klasik na našem obiteljskom stolu.

Savijača

Na kraju vam se moram pohvaliti da sam i ove godine nominirana za Gastro zvijezdu u kategoriji slastice. Još uvijek smo u fazi glasanja, a ako me želite podržati jako bi mi puno značio vaš glas. 
Glasati je jednostavno, sve što trebate je: 
– Kliknuti na ovaj link
– Odabrati kategoriju ‘Slastice’ 
– Stisnuti jedan lajk ispod moje slike i imena 
Hvala vam od <3 za svaki glas :* 

Savijača s lješnjacima i čokoladom
Print
Za tijesto
  1. 500 g glatkog brašna
  2. 1 žličica soli
  3. 1 vrećica suhog kvasca
  4. 2 žumanjka
  5. 1 jaje
  6. 150 ml mlijeka, mlakog
  7. 1 naranča, sok i korica
  8. 80 g šećera
  9. 50 g maslaca, omekšanog
Za nadjev
  1. 300 g mljevenih tostiranih lješnjaka
  2. 100 g šećera
  3. 1 vanilin šećer
  4. 150 g Dorina čokolade za kuhanje, otopljene
  5. 100 ml mlijeka, vrućeg
  6. 1 žlica ruma
  7. 2 bjelanjka
za premazivanje
  1. 1 žumanjak
  2. 2 žlice mlijeka
Za tijesto
  1. U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa zatim dodajte suhi kvasac i još jednom promiješajte.
  2. U drugoj zdjelici umutite žumanjke i cijelo jaje s mlijekom pa sve prebacite u zdjelu s brašnom.
  3. Svemu dodajte narančin sok i naribanu koricu, šećer i maslac te električnim mikserom ili drvenom kuhačom umijesite mekano i elastično tijesto.
  4. Tijesto prebacite na radnu površinu i dobro ga gnječite, najmanje 10 minuta. Ako imate jaki samostojeći mikser onda miješanje tijesta možete prepustiti i njemu. Cilj je dobiti što glatkije tijesto koje se lijepo ponaša pod rukom i ne lijepi se previše.
  5. Glatko tijesto premazano uljem vratite u zdjelu koju ste netom prije, također, premazali uljem, prekrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu da se udvostruči. S obzirom na to da je ovo jako bogato i masno tijesto, dizanje može potrajati neko vrijeme, oko 2 sata.
Dok se tijesto diže vi pripremite nadjev
  1. Mljevene lješnjake izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa im dodajte otopljenu čokoladu i sve prelijte s kipućim mlijekom. Po želji dodajte rum.
  2. Dobro sve izmiješajte.
  3. Bjelanjke izradite mikserom u čvrsti snijega pa ga nježno umiješajte u nadjev od lješnjaka i čokolade.
  4. Ostavite smjesu sa strane da se ohladi.
Slaganje i pečenje
  1. Kad se tijesto udvostruči podijelite ga na dva dijela te svaki razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi dok ne postane tanko, cca 5 milimetara.
  2. Svaku polovicu razvaljanog tijesta premažite nadjevom od lješnjaka i zarolajte. Obje savijače složite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite da se dižu još nekih pola sata.
  3. Prije pečenja svaku savijaču malo nabodite čačkalicom po vrhu.
  4. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva, 40 – 50 minuta. Pred kraj pečenja premažite ih umućenim žumanjkom i mlijekom.
  5. Ako vam tijekom pečenja savijače počnu jako tamniti prekrijte ih listom papira za pečenje ili aluminijskom folijom.
  6. Pečene savijače izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.
  7. Poslužite ih uz šalicu opuštajućeg pića, poput čaja ili kave.
Cukar http://cukar.com.hr/

 

Ovaj recept nastao je u suradnji s Kraš Hrvatska <3

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.