rajčica, rajčice, salate, sir

Salata s regicom, rajčicama, sirom i vinaigrette od bijelog vina

Salate mi baš nisu neka inspirativna tema za obradu u tekstualnom obliku, ali ih zato volim jesti i slagati na sve moguće načine.

Pošto gotovo svatko voli imati i zdjelicu salate uz ručak zaključila sam da moram ubaciti ovu na blog pa kud puklo. Ne očekujem da će se itko slijepo držati ovog recepta, ali možda vam ova moja da pokoju novu ideju.

Vinaigrette je pak potpuno druga priča, on zvuči fensi, on je nešto što obično nemamo doma uz ručak. Ali zapravo, iza tog fensi-šmensi stranog naziva, krije se najobičniji salatni preljev. Zapravo se radi o emulziji na bazi ulja kojoj se dodaje, senf, voće, ocat i začini po želji.

Ova emulzija se najčešće koristi kao salatni preljev, ali može se koristiti i kao umak uz meso i kuhano povrće.

Prilikom pripreme vinaigrettea ulje se dodaje na kraju, u tankom mlazu uz neprestano miješnje. Iako je ovo pravilo u izradi svih emulzija, moja lijenost me ponukala da taj korak povremeno preskočim i samo izmiješam sve sastojke – i znate što – nema neke velike razlike. Ionako, vinaigrette koji vam stoji u hladnjaku par sati opet morate promiješati jer se sastojci odvoje.

Ako vam se malo više eksperimentira predlažem vam da pogledate vinaigrette od šipka koji sam radila lani, on je stvarno jako ukusan, ali oduzima vremena. Ova verzija je puno brža i jednostavnija, a može stvarno podići svakodnevnu zelenu salatu na jednu novu razinu.

 

SASTOJCI

za salatu

1 glavica regice (frčkave endivije)

1 mala glavica ljubičastog luka

10 cherry rajčica

50 g tvrdog ovčjeg sira

2 – 3 šnite kruha od jučer

mlijeko

sol

papar

za vinaigrette

100 ml bijelog vina

1 žlica meda

½ limuna – samo sok

1 žlica dijon senfa

dobar prstohvat soli

papar

100 ml maslinovog ulja

 

POSTUPAK
za salatu

  • Regicu operite pod mlazom hladne vode i listove natrgajte je na manje komade.
  • Luk nasjeckajte na tanke rezance.
  • Sir narežite na kockice.
  • Kruh također narežite na kockice pa ga stavite u posudu, polijte ga s malo mlijeka, tek toliko da se kruh namoči. Posolite i popaprite po ukusu. Ostavite tako par minuta, pa ocijedite kruh.
  • Rasporedite kruh na posudu za pečenje pa ga pecite u pečnici zagrijanoj na 200 stupnjeva par minuta, samo da uhvati malo boje i postane hrskav.
  • Sve sastojke pomiješajte i začinite vinaigrettom.

za vinaigrette

  • Pomiješajte vino s medom i sokom pola limuna pa sve zagrijavajte do vrenja. Kad zavri smanjite vatru i kuhajte još par minuta kako bi se med u potpunosti otopio.
  • Kuhanu smjesu prohladite pa umiješajte senf, sol i papar.
  • Na kraju dodajte maslinovo ulje u tankom mlazu neprestano miješajući pjenjačom.
  • Pospremite u staklenku i čuvajte par dana u hladnjaku. Prije posluživanja vinaigrette dobro izmiješajte.

Comments

comments

5 Comments

  • Sviđa mi se ovo s kruhom, mlijekom i pećnicom. A sviđa mi se i vinaigrette. Za isprobati!

    Odgovori
    • Hvala puno na komentaru.
      Nadam se da će ti se svidjeti ako isprobaš. 🙂

      Odgovori
  • amazing!

    Odgovori
  • Super izgleda. VEć nisma dugo čula da netko endivju zove regica, mislila sam da je samo moja mama taj naziv prenjela na nas.

    Odgovori
    • Moram priznati da ja taj izraz ne nosim iz djetinstva već sam ga pokupila od kumica na placu. 🙂

      Odgovori

Odgovori