Uvijek se obradujem prvim pahuljicama snijega.
Nisam vozač i prometni kaos me ni najmanje ne tangira, volim pješačiti imam dobre gojzerice i nikakvi vremenski uvjeti me u tome ne mogu omesti. A grad mi je baš posebno lijep kad sve zabijeli, lijepe su mi večeri kad se svi povuku tople kutke, a ceste ostanu prazne i lagano zabijeljene.
Uostalom kakva je to zima s temperaturom od 15 stupnjeva, ako mene pitate užasna, zato samo neka pada i neka je hladno jer tako to i treba biti. 🙂
Uvijek kad zahladi svi se pomalo okrenemo konkretnijim jelima. Odmah se izvlače klasični asevi iz rukava poput graha, kobasica, variva, gulaša i ostalog društva koje nas grije. Volim i ja takva jela, ali još uvijek me drže detoksikacije i ostale novogodišnje nedaće pa odolijevam kaloričnom odredu za utjehu i zadovoljstvo pronalazim u salati.
Eh sad, pošto je hladno i teško je naći zadovoljstvo u žvakanju zelenog lišća kad sve miriši na zelje i sarmu, pokušala sam naći kompromis negdje na pola puta.
Salata od cikle i krumpira zvuči kao takvo rješenje.
Recimo da je ovo jedna zimska i konkretna salata, ali opet nije takva kalorijska bomba da ćete nakon nje zaleći.
Zapravo, ako niste minimalistički (kad su porcije u pitanju) nastrojeni, uz ovo će vam dobro doći i koja šnicla na naglo. 😀
Uz ciklu i krumpir, koji su glavni glumci u ovoj salati, tu su još i razne sjemenke koje joj daju malo hrskavosti te podižu okus i teksturu.
Zatim je tu i ljutika koju ljubim u salatama, ali ako je ne možete nabaviti i obični luk će biti dobar i šećer na kraju je bućino ulje koje mi je trenutna opsesija i guram ga u sve što mi dođe pod ruke. 😀
SASTOJCI
500 g cikle
250 g krumpira
5 – 6 malih ljutika (ili jedna glavica luka)
1 žličica sezama
1 žličica lana
1 žličica suncokretovih sjemenki
1 žličica bućinih golica
1 žličica soli
malo papra
2 – 3 žlice aceta balsamica
2 – 3 žlice bućinog ulja
maslinovo ulje
POSTUPAK
- Cikle dobro operite i neoguljene stavite u vatrostalnu posudu, poškropite ih ovlaš s malo maslinovog ulja, prekrijte ih folijom i stavite ih peći u pećnicu zagrijanu pri 200 stupnjeva. Pecite oko sat vremena ili dok cikla potpuno ne omekša. Pečenje će varirati ovisno o veličini cikle.
- Krumpire također operite pa ih stavite kuhati u dosta hladne vode. Kuhajte ih dok ne omekšaju.
- U suhoj teflonskoj tavi pomiješajte sve vrste sjemenki i sol pa ih kratko tostirajte, samo da se zarumene.
- Pečenu ciklu pažljivo ogulite i izrežite na kockice, isto učinite i s krumpirom pa sve pomiješajte u zdjeli.
- Ljutiku nasjeckajte na sitno te je dodajte povrću.
- Začinite salatu s acetom balsamicom, bućinim uljem, tostiranim sjemenkama i još soli i papra po želji.
- Salatu možete jesti toplu i hladnu.
2 Comments
Jako zanimljivo izgleda, a boj aje fantastična.
Hvala ti. 🙂