blagdani, čokolada, orašasti plodovi i sjemenke

Nešto kao Sacher torta

Sacher torta

 

Sretan Božić svima i ugodni vam blagdani! Nadam se da ih lijepo provodite u krugu onih najmiliji i uz finu, ukusnu klopu.
Mi ih ove godine provodimo sami, u našem nukleusu. Što bi značilo da nas je troje, a samim time nema nikakve potrebe za velikim nakuhavanje.
Tako su kolači ove godine svedeni na minimum. Napravila sam samo kekse iz prijašnjeg posta i ovu tortu.
Ipak, trebalo mi je nešto konkretno i čokoladno da dojam na stolu bude svečaniji, a kako je moj stil pečenja poprilično minimalistički ovaj dobri stari klasik bio je logičan izbor.

Zašto „nešto kao Sacer torta“ u naslovu, pitate se?
Razloga za takav naslov je više, a prvi je što, kao što svi znate, recept za originalnu sachericu dobro je čuvana tajna. Kako ja još uvijek nisam posebno razvila špijunske sposobnosti tako nisam uspjela ni nabaviti tu originalnu recepturu. Bilo bi smiješno tvrditi da je nešto original kad je svima jasno da nije.
Drugi razlog za ovaj naslov je što sam i tu kopiju, koju volim i često radim, ovdje još malo izmijenila pa ona sve manje sliči bečkoj perjanici.
Kako bilo ovo je biskvit na tragu tog slavnog i nedostižnog originala. Radi se o masnom, vrlo bogatom, čokoladnom tijestu premazanom s pekmezom te prelivenom čokoladnom glazurom.

Sacher torta

To je lajt motiv kojim sam se vodila u mojim preinakama. Osnovnu zamisao sam ostavila istom, ali sam joj okus ipak malo doradila kako bi je mogla prozvati božićnom.
Dodala sam, pogađate već, pozamašnu količinu cimeta, mrvicu muškatnog oraščića, mrvicu kardamoma, čisto da zamiriši na Božić. Dodala sam i malo meda, a pšenično brašno zamijenila pirovim. Pekmez od marelica sam zamijenila predivnim namazom od gorkih naranača s komadima narančine korice. Božanstvena stvar, ako mene pitate, a koliko se čokolada i naranča vole ne moram vam ni pričati. Koristila sam st. Dalfour namaz koji je 100% od voća i bez šećera. Pošto namaz ima komadiće voća on nije najidealnija podloga za čokoladnu glazuru s toga je torta malo čupava, ali ti komadić jako doprinose okusu pa se žrtva isplatila.
Kad se zbroje svi ovi začini, med, naranča i čokolada dobije se nešto baš onako zimsko. Nešto što vas grije svojim mirisima i zove na još.
Upravo to je efekt koji bi svaka torta trebala ostaviti.
Ostavljam vas sada s receptom koji poprilično univerzalan pa ćete ga moći pripremati i za prilike koje nisu blagdanski svečane.

Sacher torta
Print
Sastojci
  1. 140 g kvalitetne tamne čokolade
  2. 140 g maslaca
  3. 100 g smeđeg šećer
  4. 1 mahuna vanilije
  5. 5 jaja, odvojeni žumanjci i bjelanjci
  6. 2 žlice meda
  7. 85 g mljevenih oraha
  8. 55 g pirovog brašna
  9. prstohvat soli
  10. 1 vrhom puna žličica cimeta
  11. na vrh noža muškatnog oraščića
  12. na vrh noža kardamoma
  13. 150 g namaza od gorkih naranača
  14. 140 g kvalitetne tamne čokolade
  15. 200 ml slatkog vrhnja
Postupak
  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a kalup za torte promjera 23 cm obložite papirom za pečenje i lagano namastite.
  2. Čokoladu otopite nad parom pa odložite sa strane da se malo ohladi.
  3. U zdjeli miješajte maslac dok ne postane mekan. Potom dodajte šećer i nastavite miješati dok ne dobijete pjenastu smjesu.
  4. Dodajte otopljenu čokoladu i ostruganu mahunu vanilije i izmiješajte.
  5. Dodajte žumanjke, mljevene bademe, prosijano brašno, med, začine i prstohvat soli te opet izmiješajte. Smjesa će biti dosta gusta u ovoj fazi.
  6. U drugoj zdjeli tucite bjelanjke dok ne postanu čvrsti, ali ne presuhi.
  7. Dodajte jednu trećinu bjelanjaka smjesi s čokoladom i snažno miješajte kako bi omekšali smjesu. Sada u nekoliko navrata vrlo nježno umiješajte ostatak bjelanjaka.
  8. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte. Pecite 45 – 50 minuta.
  9. Izvadite iz pećnice i ohladite.
  10. Namaz od naranača otopite na laganoj vatri uz dodatak 1 žlice vode ili likera po želji.
  11. Ohlađen biskvit prerežite na pola. Jednu polovicu premažite polovinom rastopljenog voćnog namaza, preklopite je drugom polovicom te cijelu tortu premažite ostatkom namaza.
  12. Napravite ganache od čokolade i vrhnja pa njime prelijte potpuno ohlađenu tortu.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

2 Comments

  • Super izgleda, meni je to jedna od dražih kombinacija naranča i čokolada.

    Odgovori
    • Hvala Petra,
      I meni je to super kombinacija, posebno s ovom gorkom narančom. 🙂

      Odgovori

Odgovori